Ikon Remove Homegroup muncul secara tiba-tiba di desktop Windows

Pernahkah anda berlaku pada Windows 10 atau Windows 8.1 / 8 anda bahawa anda menghidupkan semula komputer anda dan mendapati bahawa ikon Homegroup tiba-tiba muncul di desktop anda? Ia telah berlaku kepada saya beberapa kali, dan saya tertanya-tanya mengapa ini berlaku apabila saya tidak menggunakan ciri Homegroup, dan bagaimana membuang ikon Homegroup ini. Kadang-kadang ikon Homegroup muncul secara rawak, bertahan sebentar, dan hilang secara automatik. Pada masa lain ia tersekat dan tidak akan hilang. Kemunculan ikon Homegroup ini bukan kerana adanya virus - ia hanya muncul sekali-sekala - secara rawak!

Keluarkan ikon Homegroup

Keluarkan ikon Homegroup

Sebelum meneruskan, baca tip mudah Helge Neumann di bawah ini untuk Refresh desktop - dan biarkan ia hilang.

Seterusnya, buat titik pemulihan sistem. Sekarang, jika anda adalah sebahagian dari Homegroup, meninggalkan Homegroup melalui Control Panel akan menjadikan ikon tersebut hilang. Sekiranya tidak, anda ingin mencuba cadangan ini dan melihat apakah ada yang menolong anda.

1] Buka Panel Kawalan> Pemperibadian, buka Tetapan Ikon Desktop, dan kemudian periksa dahulu dan kemudian hapus centang kotak Rangkaian . Klik Guna dan Keluar.

tetapan ikon homegroup

2] Melalui Panel Kawalan> Pusat Rangkaian dan Perkongsian, buka Tetapan Perkongsian Lanjutan di Panel Kawalan dan lihat apakah memeriksa penemuan Matikan rangkaian membantu.

penemuan rangkaian dimatikan

3] Buka Panel Kawalan> Pilihan Folder> Lihat tab. Hapus centang Use Sharing Wizard (Disyorkan) dan klik Terapkan.

Kemudian Periksa kembali dan klik Guna. Ikon Homegroup akan dikeluarkan dari desktop Windows anda dan tidak akan muncul lagi.

matikan penyihir perkongsian

4] Jika anda tidak menggunakan Homegroup, maka anda boleh membuka Services Manager atau perkhidmatan. msc dan lumpuhkan perkhidmatan Homegroup Listener dan Homegroup Provider .

Tukar jenis permulaan mereka dari Manual ke Cacat.

lumpuhkan perkhidmatan kumpulan rumah

Perkhidmatan Homegroup Provider melakukan tugas rangkaian yang berkaitan dengan konfigurasi dan penyelenggaraan Homegroup. Sekiranya perkhidmatan ini dihentikan atau dilumpuhkan, komputer anda tidak akan dapat mengesan Homegroup lain dan Homegroup anda mungkin tidak berfungsi dengan baik. Perkhidmatan Homegroup Listener membuat perubahan komputer tempatan yang berkaitan dengan konfigurasi dan penyelenggaraan komputer yang bergabung dengan Homegroup. Sekiranya perkhidmatan ini dihentikan atau dilumpuhkan, komputer anda tidak akan berfungsi dengan baik di Homegroup dan Homegroup anda mungkin tidak berfungsi dengan baik.

5] Jika ikon terus muncul di desktop, buat sandaran Registry anda terlebih dahulu dan kemudian buka Registry Editor atau regedit, dan hapus kunci berikut.

Komputer \ HKEY_LOCAL_MACHINE \ PERISIAN \ Microsoft \ Windows \ CurrentVersion \ Explorer \ Desktop \ NameSpace \

padam kekunci homegroup

Kunci folder ini berkaitan dengan ikon Homegroup-

{B4FB3F98-C1EA-428d-A78A-D1F5659CBA93}

Sekiranya anda mendapat ralat semasa menghapus kunci, anda mungkin diminta untuk mengawal kunci pendaftaran ATAU anda boleh melumpuhkan perkhidmatan Homegroup Listener dan Homegroup Provider seperti yang disebutkan di atas dan melihat ini membolehkan anda menghapus kunci registri.

Saya harap sesuatu berfungsi untuk anda. Sekiranya tidak ada yang sesuai untuk anda, anda boleh mengembalikan komputer Windows 8 anda ke titik pemulihan yang dibuat.

Adakah anda perhatikan tingkah laku ini? Saya dan kadang-kadang, ia muncul setelah saya menggunakan Pembersihan Cakera dan Pembersih Registri - tetapi saya tidak tahu sama ada ia disambungkan dengan cara apa pun. Sekiranya anda mempunyai idea mengenai perkara ini, silakan kongsi di bahagian komen ... atau mungkin itu hanyalah bug di mana ikon Homegroup muncul di desktop secara rawak.

CATATAN :

  1. Helge Neumann mencadangkan di bawah dalam komen bahawa Refresh desktop anda. Ya, itu betul, jadi cuba dulu.
  2. Waxinator mencadangkan anda boleh keluar dari Homegroup melalui Control Panel> Homegroup> "Tinggalkan homegroup".
Keluarkan ikon Homegroup