Jadual Shutdown atau Restart di Windows 10 menggunakan Penjadual Tugas

Walaupun anda selalu dapat menggunakan perintah Shutdown / s / t 60 dan membuat jalan pintas desktop untuk menunda penutupan komputer Windows 10/8/7 anda (dalam kes ini 60 saat) atau membuatnya dimatikan pada waktu tertentu setelah mengira dalam beberapa saat, anda juga dapat menggunakan Penjadual tugas untuk mematikan, memulakan semula atau melakukan tindakan pada satu masa atau secara berkala.

Jadualkan Shutdown atau Restart di Windows 10

Dengan menggunakan Task Penjadual, anda boleh menjadualkan komputer dimatikan pada waktu tertentu pada waktu malam atau bila-bila masa! Dan mengapa anda mahu melakukan ini? Mungkin komputer anda memproses tugas atau mungkin memuat turun fail dari Internet, dan anda tidak mahu menunggu sehingga saat itu. Anda kemudian boleh menjadualkannya untuk ditutup selepas mengatakan 2 jam, sementara anda terus mengikuti tidur kecantikan anda!

Untuk mematikan komputer anda pada waktu tertentu, ketik taskchd.msc dalam Mula cari dan tekan Enter untuk membuka Task Scheduler . Di panel kanan, klik Buat Tugas Asas.

Beri nama dan keterangan jika anda mahu dan klik Seterusnya.

Apabila ditanya Bilakah anda mahu tugas dimulakan, pilih Satu kali. Klik Seterusnya.

Pilih tarikh dan masa Mula.

Mengklik Seterusnya akan membawa anda ke halaman Tindakan. Di sini pilih Mulakan program dan klik pada Seterusnya.

Di sini ketik shutdown pada ruang Program / skrip dan / s / f / t 0 di kotak Tambah argumen. Sekiranya anda mahu penutupan dimulakan setelah mengatakan 60 saat, ketik 60 dan bukan 0 di sini.

Jadualkan Shutdown atau Restart di Windows

Klik Seterusnya untuk menyemak semua dan akhirnya klik Selesai. Komputer anda akan dimatikan pada hari dan waktu yang ditentukan.

CATATAN : Di tetingkap CMD, anda mungkin menjalankan shutdown /? untuk melihat semua suis yang ada. Untuk menjadualkan memulakan semula, anda perlu menggunakan parameter / r dan bukan parameter / s . Untuk mematikan penggunaan pengguna semasa / l .

Sekiranya anda mencari cara yang lebih pantas untuk melakukannya, lihatlah beberapa alat percuma ini untuk Auto Shutdown, Restart Windows komputer pada waktu yang tetap.

Terima kasih Keith Hooker dan Archie Christopher.