Klik kanan tidak berfungsi pada penyemak imbas Chrome atau Firefox

Klik kanan membantu membuka menu konteks yang berkaitan dengan ikon atau butang. Beberapa pengguna menghadapi masalah dengan Mozilla Firefox atau Google Chrome di mana mereka tidak dapat menggunakan pilihan klik kanan. Sekiranya klik kanan tidak berfungsi pada Firefox atau Chrome, artikel ini dapat membantu menyelesaikan masalah tersebut.

Klik kanan tidak berfungsi pada Chrome atau Firefox

Fokus artikel ini adalah pada keadaan klik kiri tetikus berfungsi dengan baik, namun klik kanan tidak. Penyebab masalah yang paling mungkin adalah seperti berikut:

 1. Virus atau perisian hasad mungkin mempengaruhi penyemak imbas.
 2. Bug yang diketahui boleh menyebabkan masalah tersebut.
 3. Sambungan pada penyemak imbas mungkin menghalang klik kanan berfungsi.
 4. Tetapan dalam penyemak imbas mungkin telah diubah.
 5. Fail rosak yang berkaitan dengan penyemak imbas.
 6. Laman web telah mematikan klik kanan.

Untuk semua kes yang disebutkan di atas, anda perlu mengemas kini penyemak imbas anda ke versi terbaru sebelum meneruskan penyelesaian masalah selanjutnya. Sekiranya terdapat bug yang diketahui menyebabkan masalah, mengemas kini penyemak imbas akan sangat membantu kerana pengeluar terus mendorong kemas kini untuk menyelesaikan masalah yang diketahui. Cadangan yang boleh anda ikuti adalah:

 1. Tutup laman web yang menyekat klik kanan
 2. Lancarkan penyemak imbas dalam Safe Mode
 3. Tetapkan semula penyemak imbas anda
 4. Keluarkan perisian hasad dan virus dari sistem anda
 5. Pasang semula penyemak imbas

Selepas itu, teruskan dengan penyelesaian berikut secara berurutan:

1] Tutup laman web yang menyekat klik kanan

Ramai pentadbir laman web melumpuhkan klik kanan di laman web mereka. Namun, kadang-kadang, skrip yang mereka gunakan mematikan klik kanan untuk semua halaman di penyemak imbas. Dalam keadaan seperti itu, anda boleh menutup halaman web rouge (atau laman web yang berkaitan dengan laman web yang sama).

Tutup laman web yang menyusahkan

Sekiranya anda tidak pasti laman web mana yang menyekat klik kanan, tutup penyemak imbas dan lancarkannya semula. Permulaan membuka laman web satu persatu.

2] Lancarkan penyemak imbas dalam Safe Mode

Seperti yang telah dibincangkan sebelumnya, pelanjutan pada penyemak imbas anda dapat mematikan klik kanan. Untuk mengasingkan sebab ini, anda boleh melancarkan penyemak imbas Firefox dalam Safe Mode di mana sambungannya akan dilumpuhkan.

Prosedur untuk melancarkan Firefox dalam Safe Mode adalah seperti berikut:

Buka halaman maklumat Penyelesaian Masalah dengan menyalin alamat mengenai: sokongan pada bar alamat Firefox dan tekan Enter.

Pilih Mulakan semula dengan Penambahan Dinyahaktifkan dan sahkan arahannya.

Mulakan semula Firefox dalam Safe Mode

Untuk Google Chrome, mod penyamaran itu sendiri melumpuhkan semua sambungan tambahan. Untuk melancarkan Google Chrome dalam mod penyamaran, cukup lancarkan penyemak imbas dan tekan CTRL + SHIFT + N.

Klik kanan tidak berfungsi pada penyemak imbas Chrome atau Firefox

Sekiranya klik kanan berfungsi dengan baik dengan add-on yang dilumpuhkan, masalahnya mungkin dengan salah satu add-on. Anda boleh mematikan add-on yang mencurigakan yang mungkin menyebabkan masalah. Ini mungkin memerlukan sedikit percubaan dan kesilapan.

Untuk Firefox, buka about: addons pada bar alamat dan pergi ke tab Extensions. Anda boleh memadamkan sambungan yang menyusahkan dari sana.

Keluarkan add-on dari Firefox

Untuk Google Chrome, buka chrome: // extensions / pada bar alamat dan klik pada Remove sesuai dengan sebarang ekstensi yang ingin anda hapus.

Alih keluar sambungan dari Chrome

3] Tetapkan semula penyemak imbas anda

Sekiranya tetapan pada penyemak imbas anda diubah oleh kemas kini, perisian, atau perisian hasad, penyetelan semula penyemak imbas akan menyelesaikan masalahnya. Apabila anda memuat semula Firefox atau menetapkan semula Google Chrome, semua tetapan yang diubah untuk alasan apa pun ditetapkan ke lalai.

4] Keluarkan malware dan virus dari sistem anda

Penyemak imbas adalah sasaran kegemaran malware dan virus. Untuk mengurangkan kawalan anda ke laman web, perisian hasad dan virus menyekat klik kanan pada penyemak imbas. Dalam kes seperti ini, disarankan untuk menggunakan perisian anti-virus yang dapat dipercayai untuk menghilangkan virus dari sistem anda atau AdwCleaner untuk menghapus perisian hasad.

5] Pasang semula penyemak imbas

Sekiranya fail yang berkaitan dengan penyemak imbas anda rosak, tidak kira penyelesaian yang anda cuba, ia tidak akan menyelesaikan masalahnya. Dalam kes sedemikian, anda harus menyahpasang sepenuhnya perisian versi semasa dan memasangnya semula setelah memuat turun versi terbaru dari laman web rasmi.

Untuk menyahpasang penyemak imbas, tekan Win + R untuk membuka tetingkap Jalankan dan ketik perintah appwiz.cpl . Tekan Enter untuk membuka tetingkap Program dan Ciri.

appwiz

Klik kanan pada penyemak imbas (Firefox atau Google Chrome) dan pilih Nyahpasang .

Nyahpasang Firefox

Klik Ya apabila diminta untuk pengesahan.

Sekarang, pasang semula Firefox atau Chrome dari laman web rasminya.

Baca berkaitan : Klik kanan tidak berfungsi atau lambat untuk dibuka pada Windows 10.

Klik kanan tidak berfungsi pada penyemak imbas Chrome atau Firefox