Cara mengira perbezaan peratusan antara dua nombor di Excel

Perbezaan peratusan biasanya dikira ketika anda ingin mengetahui perbezaan peratusan antara dua nombor. Microsoft Office Excel adalah alat yang hebat untuk membantu anda memulakan. Dalam catatan ini, kita melihat kaedah untuk mencari peratusan perbezaan antara 2 nombor di Excel.

Hitung peratusan perbezaan antara dua nombor di Excel

Perubahan peratusan atau perbezaan peratusan dapat diterapkan pada kuantiti yang anda ukur dari masa ke masa. Ini adalah konsep matematik sederhana yang mewakili tahap perubahan dari masa ke masa. Penggunaan formula mudah dapat membantu anda mencari peratusan perbezaan antara 2 nombor. Ini caranya!

1] Masukkan nilai

Perubahan nilai peratusan dapat didefinisikan sebagai perbezaan antara nilai asal dan nilai baru, dibahagi dengan nilai asal.

Hitung peratusan perbezaan antara dua nombor di Excel

Sebagai contoh, sebuah syarikat menjual $ 485,000 pada tahun 2018 dan $ 598,634 pada tahun 2019. Kemudian, berapa peratus perubahan dalam dua tahun itu?

Lancarkan Office Excel. Buat dua jadual ' Penjualan 2018 ' dan ' Penjualan 2019 ' (Sorot huruf dalam 'Tebal', agar anda tidak salah mengira peratusannya)

2] Gunakan formula

Seterusnya, klik pada sel B3 untuk menerapkan format Peratusan ke sel.

cari perbezaan peratusan

Sekarang, pergi ke tab ' Rumah ' dan di bawah 'Format Nombor' pilih butang Peratusan, seperti yang ditunjukkan dalam gambar di atas.

Catatan: Jika anda menggunakan versi web Excel, iaitu Excel untuk web, klik Laman Utama > Format Nombor > Peratusan .

Selepas itu, klik di dalam sel B3 , bahagikan penjualan tahun kedua ($ 598,634.00) dengan tahun pertama ($ 485,000.00), dan kemudian tolak 1. Gunakan formula berikut di sel C3 . = (B2 / A2) -1.

Setelah selesai, perubahan peratusan antara dua tahun akan dihitung dan dipaparkan dengan serta-merta. Seperti yang anda lihat, perubahan peratusan antara dua tahun didapati 23%.

Perhatikan tanda kurung di sekitar (B2 / A2). Excel mengira apa yang ada dalam kurungan terlebih dahulu, dan kemudian mengurangkan 1.

Saya harap anda dapati petua ini berguna.

Original text