Pengawal USB dalam keadaan gagal atau belum dipasang

Sekiranya semasa anda menjalankan Windows Troubleshooter, anda melihat mesej ralat Pengawal USB dalam keadaan gagal atau tidak dipasang pada masa ini, siaran ini menawarkan beberapa cadangan penyelesaian masalah yang mungkin dapat membantu anda. Setelah komputer riba dikemas kini, terutamanya komputer riba Windows 10, atau bahkan kadang-kadang semasa menyelesaikan masalahnya, beberapa aplikasi mungkin berhenti berfungsi, sementara beberapa mungkin juga dinyahpasang. USB sering tidak berfungsi atau tidak dikenali oleh sistem.

Pengawal USB dalam keadaan gagal atau belum dipasang

Pengawal USB dalam keadaan gagal atau belum dipasang

Kadang kala, pengguna Notebook menghadapi masalah ini juga. Peranti itu muncul dalam pilihan Pengurus Peranti, tetapi biasanya di bawah menu 'Peranti Lain', bersama dengan tanda seru, menandakan bahawa saat ini tidak berfungsi. Mesej ini juga akan mengelakkan penyelesai masalah berfungsi dengan baik, dan memasang peranti secara manual biasanya bukan pilihan. Sebab di sebalik ini boleh menjadi banyak - dari perkakasan yang tidak berfungsi hingga ke peranti USB yang bermasalah. Apabila Windows tidak mengenali Pengawal USB, dan mengatakan ia dalam keadaan gagal, atau tidak dipasang, berikut adalah beberapa penyelesaian yang boleh anda cuba:

1] But semula

Memulakan semula itu adalah perkara pertama yang perlu anda cuba - kerana ini telah diketahui dapat menyelesaikan masalah tersebut.

2] Mengemas kini pemacu USB

Anda harus mengemas kini pemacu walaupun USB anda tidak berfungsi. Anda boleh memasang pemacu USB edisi terbaru untuk sistem anda. Sila periksa laman web atau panduan pengeluar untuk mengemas kini pemandu mengikut sistem anda.

Dalam beberapa kes, pemacu mungkin tidak serasi dengan versi sistem operasi. Dalam keadaan seperti itu, anda boleh menjalankan perisian pemacu dalam Mod Keserasian.

3] Nyahpasang Flash Drive 3.0

Cuba nyahpasang 3.0 Flash Drive dari tetapan BIOS / UEFI. Dan lihat, jika edisi 2.0 membantu. Anda kemudian boleh mengaktifkan versi 3.0 kemudian setelah penyelesaian masalah selesai.

4] Gunakan Pengurus Peranti

Anda harus selalu menggunakan Pengurus Peranti untuk mengimbas perubahan perkakasan utama.

Pilih 'Windows' + R dan kemudian taip devmgmt.msc dalam Run. Anda kemudian perlu menekan 'OK', dan itu akan membawa anda ke Pengurus Peranti . Di Device Manager, klik View dan kemudian pergi ke Show Hidden Devices.Pengawal USB berada dalam keadaan yang gagal atau tidak dipasang pada masa ini

Ini akan membawa anda senarai pop-up peranti yang perlu anda lihat, dan anda akan menemui pilihan Peranti USB Tidak Dikenal . Klik kanan padanya, dan kemudian klik Nyahpasang

Untuk hasil terbaik, nyahpasang semua peranti USB, kemudian reboot sistem. Apabila Windows bermula semula, kemungkinannya akan membolehkan anda bertanya mengenai pilihan USB anda, dan membiarkan anda memasang kembali pemacu - atau jika tidak, anda boleh menggunakan pilihan Pindai perubahan Perkakasan .

5] Lumpuhkan Penangguhan Selektif

Kadang kala, penyelesaian ini tidak membantu, sekiranya terdapat banyak masalah. Menariknya, di Windows 10, terdapat fitur Selective Suspend , yang menggantung port tertentu, tanpa mempengaruhi port lain. Ciri ini juga merupakan komputer riba yang sangat berguna kerana dapat menjimatkan banyak tenaga.

Sekiranya, tidak ada pilihan di atas yang berfungsi untuk anda, matikan fitur Penangguhan Selektif, yang tidak akan membenarkan komputer anda menangguhkan sebarang peranti USB. Anda akan mendapat tetapan dalam Pilihan Kuasa Lanjutan.

6] Jalankan Penyelesai Masalah Perkakasan

Penyelesai masalah bawaan Microsoft dapat mengesan secara automatik jika peranti tidak berfungsi selaras dengan sistem. Inilah yang boleh anda lakukan:

Pergi ke Panel Kawalan dan kemudian pilih Penyelesaian Masalah , dan kemudian Lihat Semua . Ini akan membawa anda ke senarai kemungkinan masalah, dan anda perlu memilih masalah sebenar yang anda hadapi.Penyelesai Masalah Perkakasan

Pilih Penyelesai Masalah Perkakasan & Peranti, klik Lanjutan dan pilih Terapkan Pembaikan Secara Automatik , dan kemudian klik Seterusnya . Penyelesai masalah akan mengesan masalah, dan anda dapat mengenal pasti dari antara senarai.

Anda juga boleh mengakses Penyelesai Masalah dari halaman Penyelesaian Masalah Tetapan Windows 10.

Kami harap ia dapat menyelesaikan masalah anda.

Original text