Apakah komponen atau bahagian utama sistem komputer?

Komputer tiada apa-apa tanpa komponen atau bahagian di dalamnya. Banyak pengguna memanfaatkan apa yang ditawarkan oleh mesin berkuasa ini, tetapi tidak tahu komponen apa yang membuatnya centang. Ingatlah bahawa komputer mengandungi beberapa komponen mekanikal, elektrik, dan elektronik yang dikenali sebagai perkakasan.

Adakah anda tahu apakah komponen perkakasan ini? Sekiranya tidak, teruskan membaca dan jelaskan semua yang perlu anda ketahui. Tetapi pertama-tama, mari kita jelaskan apa itu komputer sebelum beralih ke perkara yang baik. Sekarang, ingat ini bukan artikel panjang kerana maklumat di sini cukup mudah, tetapi percayalah, banyak pengguna komputer tidak tahu.

Apa itu komputer?

Komputer hanyalah alat elektronik yang beroperasi di bawah kawalan perintah yang disimpan dalam ingatannya sendiri. Arahan di sini dapat menerima data, dan kemudian memproses data tersebut mengikut peraturan tertentu. Selain itu, ia dapat menghasilkan hasil dan menyimpan hasil yang sama untuk rujukan masa depan.

Ingatlah bahawa komputer bukan hanya mesin yang dikuasakan oleh Windows 10, tetapi juga Linux, macOS, Android, dan sistem operasi lain yang direka hanya untuk kegunaan industri. Malah kereta moden sangat bergantung pada komputer untuk melakukan.

Komponen sistem Komputer

5 komponen utama sistem Komputer adalah:

  1. Masukan
  2. Pengeluaran
  3. Unit Pemprosesan
  4. Penyimpanan
  5. Komunikasi.

Mari kita perhatikan mereka.

1] Input

Input membolehkan pengguna memasukkan maklumat dan perintah ke dalam komputer. Pengimbas, papan kekunci, skrin sentuh, dan tetikus adalah contoh sempurna dari peranti input. Menariknya, mikrofon menjadi sangat penting untuk memasukkan data.

Hari ini, ada kemungkinan untuk menambahkan teks dalam Microsoft Word tanpa menggunakan papan kekunci. Cukup aktifkan Office Dictation, kemudian bercakap ke mikrofon anda untuk memasukkan data. Kita dapat mengatakan dengan pasti bahawa ia berfungsi dengan baik jika kata-kata diucapkan dengan betul. Ia tidak akan menggantikan papan kekunci sepenuhnya, tetapi ini adalah alternatif yang baik apabila jari anda terlalu sakit untuk menaip.

2] Keluaran

Apabila anda melihat apakah komponen Input, maka sangat mudah untuk menentukan apa itu komponen Output. Sekiranya anda belum mengetahuinya, ini adalah komponen perkakasan yang mengangkut maklumat kepada satu atau lebih orang. Monitor komputer, pencetak, projektor, dan pembesar suara adalah contoh perkakasan Output.

Seperti yang anda ketahui, projektor ini sangat serupa dengan monitor. Perbezaan utama ialah memproyeksikan data ke permukaan yang keras, sementara monitor menunjukkan maklumat di layar.

Selain itu, televisyen juga boleh digunakan sebagai monitor jika mempunyai sambungan yang betul. Hari ini, setiap televisyen dengan penyambung HDMI boleh berfungsi sebagai monitor.

Baca : Bagaimana mengetahui Jenama dan Model Pemproses pada Komputer riba Windows 10?

3] Unit Pemprosesan atau Sistem

Sekiranya anda menggunakan komputer desktop, maka Unit Sistem akan menjadi kes yang mengandungi semua perkakasan elektronik yang digunakan untuk memproses data. Alat utama di dalam Unit Sistem adalah pemproses, otak komputer anda. Bukan hanya itu, tetapi mengandungi unit memori, yang juga dikenal sebagai RAM (Memori Akses Rawak). Selain itu, ia juga merupakan rumah papan induk, cakera keras, unit penyejuk dan banyak lagi.

Sebenarnya, unit sistem adalah aspek terpenting dari komputer kelas pengguna, sekurang-kurangnya, buat masa ini. Perkara mungkin berubah pada masa akan datang apabila pengkomputeran awan menjadi kebiasaan.

4] Penyimpanan

Apakah komponen utama sistem komputer?

OK, jadi mari kita bincangkan sedikit tentang penyimpanan dan maksudnya. Anda lihat, Penyimpanan dalam komputer adalah mengenai rakaman dan pengambilan item ke dan dari media storan lain. Sebagai contoh, pengguna boleh menyimpan data untuk penggunaan di masa depan dalam ROM (Memori Hanya Baca), atau pada cakera keras.

Pemacu keras adalah tempat sistem operasi dan semua fail disimpan pada mesin. Adapun ROM, baik, ia dirancang untuk menyimpan perisian yang tidak akan diubah. Firmware adalah salah satu perisian yang hanya terdapat di ROM dan tidak ada di tempat lain.

Inilah sebabnya mengapa setiap kali komputer dibersihkan, firmware tetap sama setiap masa. Dan ini adalah perkara yang baik untuk sistem dan pengguna secara amnya.

Komputer lama mempunyai pemacu CD terbina dalam kerana pelbagai sebab. Kebanyakan orang menggunakan ruang pemacu ini untuk menambahkan DVD untuk menonton filem, mendengar muzik, dan banyak lagi. Walau bagaimanapun, DVD atau CD juga dapat digunakan untuk menyimpan fail untuk penggunaan masa depan dengan cara yang sama seperti cakera keras. Tidak boleh dipercayai, tetapi mungkin.

Baca : Di mana untuk mencari spesifikasi perkakasan komputer di Windows 10.

5] Komunikasi

Komputer di dunia sekarang tidak ada apa-apa tanpa kemampuan untuk berkomunikasi dengan peranti lain atau di internet. Dengan kemampuan ini, orang ramai dapat menghantar dan menerima data dari peranti mudah alih dan komputer lain dengan mudah.

Baca : Bagaimana untuk mengetahui sama ada Hard Drive adalah SSD atau HDD?

Mereka bahkan boleh melakukannya di atas awan. Contohnya ialah penggunaan Windows 10 untuk menghantar dan mengambil fail Office dari akaun penyimpanan awan OneDrive.

Keupayaan untuk berkomunikasi bergantung pada komponen perkakasan dalaman seperti penyesuai Bluetooth dan Wi-Fi. Tetapi juga port USB untuk menghantar data dari komputer ke peranti mudah alih, dan HDMI untuk berkomunikasi dengan skrin lain.

Alat ini dapat memberikan maklumat konfigurasi perkakasan mengenai komputer anda dengan mudah:

Sandra Lite | Maklumat Sistem MiTeC X | BGInfo | CPU-Z | Maklumat Sistem HiBit | Perkakasan Mengenal.