Simpan Imej menggunakan penyemak imbas Chrome, apabila klik kanan dilumpuhkan

Internet penuh dengan gambar yang menakjubkan. Semasa melayari, Sering kali ia berlaku bahawa walaupun kita menjumpai gambar yang hebat, kita tidak dapat menyimpannya ke komputer kita, kerana mengklik kanan pada gambar itu tidak akan berfungsi. Ini berlaku kerana laman web mungkin telah melumpuhkan mengklik kanan pada laman webnya. Salah satu pilihan yang kami miliki, adalah menggunakan alat penangkap layar untuk menangkap gambar. Tetapi ini bukan perkara sebenar, kerana kualiti tidak akan sama lagi.

Sekiranya anda menghadapi masalah yang sama, dan menggunakan penyemak imbas Chrome , untungnya ada jalan penyelesaian untuk menyimpan gambar ke komputer Windows anda walaupun klik kanan telah dilumpuhkan . Dan yang baik ialah, helah ini berfungsi tanpa menggunakan alat pihak ketiga atau pelanjutan penyemak imbas - tetapi memerlukan sedikit kesabaran.

Simpan Imej menggunakan Chrome apabila klik kanan dilumpuhkan

Inilah cara untuk menjadikan helah mudah ini berfungsi.

1. Pertama, Pergi ke laman web menggunakan Chrome dan klik kanan di tempat kosong, dan pilih Inspect Option. Sebagai alternatif, anda boleh menekan Ctrl + Shift + I menggunakan papan kekunci untuk mengakses Alat Pembangun.

Anda akan melihat sesuatu seperti ini -

Simpan Imej menggunakan Chrome apabila Klik Kanan dilumpuhkan

2. Sekarang cari tab bernama Resources. Sekiranya anda tidak dapat menjumpainya, kembangkan anak panah " >>" untuk melihatnya.

3. Seterusnya kembangkan folder Frames dan cari Bahagian Imej . Klik untuk mengembangkannya lebih jauh.

Di sini anda akan melihat semua gambar di laman web disenaraikan. Sekarang yang perlu anda lakukan ialah mencari gambar. Anda mungkin memerlukan kesabaran di sini, jika laman web mempunyai banyak gambar. Gambar akan dipaparkan di panel sebelah kanan, apabila anda memilihnya berdasarkan nama. Setelah anda menjumpainya, lob anda sudah selesai.

Bahagian-Kerangka-Sumber-Google-Chrome-Bahagian

Sekarang anda perlu ingat bahawa jika halaman web mengandungi gambar yang sama dalam dimensi asal dan lakaran kecilnya, maka anda mungkin perlu memeriksa dimensi yang terdapat di bawah gambar.

Setelah mengesahkan ini, anda boleh mengklik URL gambar yang ada di bawahnya, untuk membukanya di Tab baru. Atau anda boleh klik kanan pada gambar dan pilih pilihan seperti Salin URL Gambar atau Buka Imej di Tab Baru untuk menyimpannya ke komputer anda.

Trik Google Chrome yang mudah ini banyak kali berguna semasa anda menyemak imbas. Perkara penting yang perlu anda ingat semasa menggunakan helah ini adalah mengenai hak cipta gambar. Sekiranya pemilik gambar telah melumpuhkan pilihan klik kanan dengan tujuan agar tidak boleh dicari, anda perlu berhati-hati semasa berkongsi di tempat lain. Oleh itu, ingatlah untuk menghormati Hak Cipta mereka.

CATATAN: Sejauh yang berkaitan dengan Firefox , anda boleh melakukannya dengan mudah hanya dengan pergi ke Alat -> Maklumat Halaman -> Media, di mana kita dapat menemui semua gambar yang terdapat di laman web itu.

Sekarang lihat cara mengaktifkan klik kanan pada laman web yang telah melumpuhkannya.