Panduan pemula mengenai cara memulakan Visual Studio

Versi pertama Microsoft Visual Studio dirilis pada tahun 1998. Pada masa ini, tawaran terbaru diberi nama Visual Studio 2017 dan mengandungi banyak fitur. Ini telah berjalan jauh sejak dirilis pada tahun 1998. Nah, mari kita selami dengan cepat bagaimana seorang pemula dapat memulakan dengan VS. Oleh itu, pertama sekali, anda perlu memutuskan sama ada anda akan menggunakan pemasang dalam talian atau mendapatkannya di luar talian terlebih dahulu. Ini pelik. Oleh kerana terdapat komponen pihak ketiga seperti Android Emulator dan iOS SDK, dan lain-lain dalam pakej, Microsoft tidak dapat secara langsung menghosting gambar ISO luar talian seperti dulu hingga VS 2015. Oleh itu, terdapat dua cara yang berbeza untuk memuat turun perisian bergantung sekiranya anda mahukan pemasang luar talian atau dalam talian. Mari kita teliti kedua-duanya satu persatu.

Cara memasang Visual Studio

Kaedah Luar Talian

Mendapatkan edisi yang tepat

Pertama sekali, anda perlu memastikan edisi Microsoft Visual Studio yang sebenarnya ingin anda muat turun. Kemudian, anda perlu mendapatkan pemasang web yang sesuai untuk edisi tersebut. Pautan berikut adalah untuk pemasang web edisi VS 2017 yang anda mahukan.

  • Dapatkan Komuniti Visual Studio 2017 dari sini.
  • Cari Visual Studio Professional 2017 dari sini.
  • Muat turun Visual Studio Enterprise 2017 dari sini.

Mendapatkan semua fail untuk cache luar talian

Kawasan ini sedikit sukar. Di sini, anda mesti menilai komponen pembangunan yang perlu anda muat turun. Terdapat arahan berasingan (ya! Perintah) untuk pakej pengembangan web dan desktop .NET. Yang berasingan untuk Pembangunan Pejabat .NET dan lebih banyak lagi.

Mari kita mulakan setiap komponen. Saya mengatakan ini; anda tidak perlu mendapatkan semua komponen. Dapatkan hanya perkara yang penting bagi anda.

Pertama, buka Prompt Perintah dengan Hak Pentadbir.

Kemudian, Navigasi ke lokasi di mana pemasang yang baru anda muat turun disimpan.

Sekarang, mulailah melaksanakan arahan baris perintah berikut mengikut keperluan anda.

  • Untuk pengembangan .NET web dan .NET Desktop, jalankan ini:
vs_community.exe --layout c: \ vs2017layout --tambah Microsoft.VisualStudio.Workload.ManagedDesktop - tambah Microsoft.VisualStudio.Workload.NetWeb --add Component.GitHub.VisualStudio --includeOptional --lang en-US
  • Untuk Pembangunan Desktop dan Office .NET, jalankan ini:
vs_community.exe --layout c: \ vs2017layout --tambah Microsoft.VisualStudio.Workload.ManagedDesktop --tambah Microsoft.VisualStudio.Workload.Office --includeOptional --lang en-US
  • Untuk pengembangan desktop C ++, jalankan ini:
vs_community.exe --layout c: \ vs2017layout --tambah Microsoft.VisualStudio.Workload.NativeDesktop --includeRecommended --lang en-US
  • Untuk koleksi lengkap koleksi komponen luar talian, jalankan ini:
vs_community.exe - playout c: \ vs2017layout --lang en-US 

Sekiranya anda tidak mahu menggunakan bahasa Inggeris sebagai bahasa untuk perisian tersebut, cukup tukar en-US dalam perintah di atas dengan bahasa yang anda inginkan.

Memasang Visual Studio dari cache yang dimuat turun

Sekiranya anda ingin memastikan bahawa anda hanya memasang fail yang telah anda muat turun, anda boleh menjalankan arahan baris perintah ini untuk mengesahkan.

vs_community.exe --layout c: \ vs2017layout --tambah Microsoft.VisualStudio.Workload.ManagedDesktop - tambah Microsoft.VisualStudio.Workload.NetWeb --add Component.GitHub.VisualStudio --includeOptional --lang en-US

Sekarang, akhirnya untuk memasang VS dari fail yang dimuat turun, jalankan arahan baris arahan ini.

c: \ vs2017layout \ vs_community.exe --tambah Microsoft.VisualStudio.Workload.ManagedDesktop - tambah Microsoft.VisualStudio.Workload.NetWeb --add Component.GitHub.VisualStudio --includeOptional

Pemasangan dalam talian

Untuk memuat turun Visual Studio dengan pemasang dalam talian, muat turun salah satu fail berikut mengikut edisi yang anda mahukan.

  • Dapatkan Komuniti Visual Studio 2017 dari sini.
  • Cari Visual Studio Professional 2017 dari sini.
  • Muat turun Visual Studio Enterprise 2017 dari sini.

Jalankan fail yang baru anda muat turun. Selepas itu, anda akan melihat skrin yang serupa dengan ini.

Sekarang, klik teruskan dan sekarang anda akan melihat halaman ini.

mulakan dengan Visual Studio

Di halaman ini, anda mesti memilih komponen yang perlu anda muat turun. Pilih mereka dan klik Pasang.

Selepas ini, anda akan melihat VS memuat turun dan menggunakan komponen yang anda pilih seperti yang ditunjukkan dalam tangkapan skrin di bawah.

Selepas ini, anda hanya perlu memasangkan peranti sekiranya anda menggunakan komputer riba atau peranti Surface. Ini berlaku kerana anda tidak mahu komputer anda tidak berfungsi semasa pemasangan ini dijalankan. Dan apabila pemasang anda selesai menggunakan semua komponen yang diperlukan, anda akan melihat skrin ini.

Eureka! Anda telah memasang Visual Studio 2017 pada mesin anda. Anda boleh menemuinya di Menu Mula seperti yang ditunjukkan dalam coretan layar di bawah ini atau menjumpainya sebagai jalan pintas di desktop anda.

Sekarang, semasa anda menjalankan Visual Studio, ia akan meminta anda masuk dengan Akaun Microsoft anda. Sekiranya anda menggunakan edisi Professional atau Enterprise, saya mengesyorkan anda masuk dengan e-mel yang anda gunakan untuk membeli langganan. Selepas anda log masuk, anda akan melihat halaman Bermula ini .

Pertama, kita akan melihat bagaimana perkara berfungsi di dalam VS 2017. Navigasi ke Fail> Baru> Projek. Tetingkap kecil akan muncul sekarang yang akan menyerupai ini seperti yang ditunjukkan dalam coretan skrin di bawah.

Hanya untuk permulaan dan contoh program sederhana, Pilih perpustakaan Visual C # di panel kiri dan Aplikasi Konsol dalam senarai komponen. Dan sekarang, tekan OK.

Ini akan membuat projek baru berdasarkan Aplikasi Konsol C # dan membukanya.

Now, you can start writing your code in between those curly braces as marked in the snippet above.

Write this code in that code block. (A code block is a region between two curly brackets of a particular function. Here, the Main function.)

Console.WriteLine("Welcome to TheWindowsClub.com!"); Console.ReadLine();

Simply now your code should be looking something like this:

using System; using System.Collections.Generic; using System.Linq; using System.Text; using System.Threading.Tasks; namespace HelloWorld { class Program { static void Main(string[] args) { Console.WriteLine("Welcome to TheWindowsClub.com!"); Console.ReadLine(); } } }

Hit F5 on your keyboard to run the program. Now, a console window will pop up showing you the output as

Welcome to TheWindowsClub.com!

Anda boleh melihatnya di sini.

Sekarang kerana kod ditulis sebagai Console.ReadLine (); anda perlu menekan sebarang kekunci pada papan kekunci untuk kembali ke kod anda.

Ini adalah program yang sangat asas yang ditulis dalam C #, sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut, saya mengesyorkan anda untuk melihat Tutorial kami mengenai Bahasa yang disokong dalam .NET Framework dan .NET Core. Sekiranya anda ingin belajar dari video rasmi, Microsoft Virtual Academy (MVA) akan dapat membantu anda. MVA malah akan membantu anda diperakui secara langsung oleh Microsoft.

PETUA : Untuk mempelajari C # dari MVA, saya sangat mengesyorkan anda merujuk tutorial Bob Tabor yang boleh didapati di sini.

Sekiranya anda mempunyai pertanyaan lebih lanjut, sila beri komen, dan saya akan berusaha sebaik mungkin untuk mengatasinya secepat mungkin.