Cara mengeksport Carta Excel sebagai Imej dengan mudah

Microsoft Excel adalah aplikasi spreadsheet yang banyak digunakan kerana ciri-ciri yang luar biasa. Ini membolehkan kita menggunakan carta menarik untuk memberikan maklumat lengkap dengan cara yang mudah. Berkongsi fail Excel adalah perkara yang biasa kita lakukan, tetapi kadang-kadang kita hanya mahu berkongsi carta yang kita gunakan dalam helaian Excel. Anda mungkin mahu menggunakan carta Excel ini di aplikasi Office yang lain atau mungkin untuk tujuan apa pun. Mungkin ada beberapa cara untuk melakukannya, tetapi saya akan memberitahu anda mengenai kaedah terbaik dan mudah untuk mengeksport carta Excel sebagai gambar . Baca artikel untuk mengetahui bagaimana ia dapat dilakukan dengan mudah - tetapi sebelum itu mari kita lihat apa yang kebanyakan kita lakukan untuk mengekstrak carta sebagai gambar dari Excel.

Mengeksport Carta Excel sebagai Imej

eksport Carta Excel sebagai Imej

Ekstrak Carta Excel ke aplikasi Office yang lain

Seperti yang telah dibincangkan sebelumnya, salah satu kes penggunaannya adalah, anda ingin menggunakan carta Excel di aplikasi Office lain seperti Microsoft Word atau Microsoft PowerPoint.

Yang biasa kita lakukan ialah klik kanan pada hujung carta dan pilih "Salin". Mengklik di tepi memastikan keseluruhan carta dipilih dan bukan hanya sebahagian daripadanya. Sekarang, carta disalin ke papan keratan anda.

salin carta excel

Sekarang, katakan anda mahu memasukkannya ke dalam Microsoft Word. Kemudian, kami akan membuka dokumen Word, klik pada "Tampal" dan kemudian klik "Gambar" di bawah "Pilihan Tampal". Anda dapat melihat bahawa carta Excel telah ditampal sebagai gambar biasa dalam dokumen Word, dan anda boleh mengubah saiznya mengikut keperluan anda.

tampal carta excel dalam dokumen perkataan

Sangat mudah untuk memasukkan satu atau dua carta Excel sebagai gambar dalam aplikasi Office yang lain. Tetapi, bagaimana jika anda ingin memasukkan beberapa carta sebagai gambar? Silap mata ini tidak berjaya dalam kes seperti itu.

Baca Juga: Petua dan Trik Excel Lanjutan untuk pengguna Windows

Gunakan Cat untuk Menyimpan Carta Excel sebagai Imej

Sekiranya anda ingin mengekstrak carta Excel sebagai gambar secara langsung tanpa menggunakannya di aplikasi Office lain, maka Cat akan menjadi pilihan terbaik. Anda boleh memilih mana-mana aplikasi penyuntingan gambar, tetapi kerana Paint sudah tersedia, marilah kita menggunakannya.

Salin carta dari Excel seperti yang dijelaskan di atas, lancarkan Paint dan tekan " CTRL + V" untuk menampal carta yang disalin ke dalam Paint dan memotongnya seperti yang anda mahukan. Sekarang, klik

Sekarang, klik Fail> Simpan Sebagai dan pilih format gambar yang sesuai. Beri nama dan simpan sebagai gambar. Sekarang, anda boleh berkongsi gambar ini dan menggunakannya di mana sahaja yang anda mahukan. Tetapi, ini juga tidak kelihatan mudah jika anda ingin mengekstrak

Sekarang, anda boleh berkongsi gambar ini dan menggunakannya di mana sahaja yang anda mahukan. Tetapi, ini juga tidak kelihatan mudah jika anda ingin mengekstrak beberapa carta Excel sebagai gambar.

Tukarkan Carta Excel ke Imej dengan menyimpan Buku Kerja sebagai Halaman Web

Dua kaedah yang telah dibincangkan sebelumnya tidak akan membantu jika anda ingin mengeksport semua carta Excel sebagai gambar. Cara mudah untuk melakukannya adalah dengan menyimpan keseluruhan buku kerja sebagai Halaman Web. Dengan berbuat demikian, Excel akan mengeksport semua carta dalam buku kerja sebagai gambar, dan anda boleh menggunakannya dengan segera.

Untuk melakukannya, pergi ke Fail> Simpan Sebagai . Di tetingkap 'Save As', pilih lokasi tempat anda ingin menyimpan buku kerja dan beri nama. Sekarang,

Sekarang, bahagian yang penting adalah pilih " Halaman Web (* .htm, *. Html)" di bawah " Simpan sebagai jenis" dan pastikan bahawa anda memilih " Seluruh Buku Kerja" di bawah pilihan "Simpan" . Klik pada butang "Simpan" untuk menyimpan buku kerja sebagai Halaman Web dan mengabaikan sebarang mesej keserasian.

Klik pada butang "Simpan" untuk menyimpan buku kerja sebagai Halaman Web dan mengabaikan sebarang mesej keserasian.

simpan buku kerja sebagai laman web

Pergi ke lokasi di mana anda telah menyimpan Arkib Halaman Web ini. Anda akan melihat fail '.htm' dan folder dengan nama yang sama dengan "_files" yang dilampirkan di dalamnya.

arkib halaman web yang disimpan

Buka folder ini dan anda akan melihat fail HTML, CSS dan gambar. Fail gambar ini tidak lain hanyalah carta yang digunakan di semua helaian Excel dalam buku kerja yang disimpan. Anda akan melihat salinan setiap gambar - satu beresolusi penuh, dan yang lain adalah resolusi berkurang sehingga anda dapat menggunakannya dalam catatan blog mana pun.

carta cemerlang sebagai gambar

Cara menyimpan buku kerja ini sebagai laman web membantu anda mengeksport semua carta Excel sebagai gambar dengan cara yang mudah.

Semoga anda semua menyukai helah mudah ini. Sekiranya anda mempunyai apa-apa yang perlu ditambahkan, silakan berkongsi dengan kami melalui komen.

Ingin melihat cara berkongsi buku kerja Excel dengan pelbagai pengguna di seluruh web?

tampal carta excel dalam dokumen perkataan