Cara menghentikan Hotspot Mudah Alih daripada Mematikan di Windows 10

Windows 10 dilengkapi dengan ciri Mobile Hotspot yang membolehkan anda berkongsi sambungan internet yang ada ke peranti lain melalui WiFi. Salah satu peringatan ciri ini adalah bahawa ia tidak akan selalu aktif . Sekiranya tidak ada peranti yang disambungkan selama lebih dari lima minit, Mobile Hotspot akan mati secara automatik. Dalam panduan ini, kami akan berkongsi petua untuk menghentikan hotspot Mudah Alih daripada Mematikan Windows 10

Windows 10 Hotspot Mudah Alih Sentiasa dihidupkan

Hentikan Mobile Hotspot daripada dimatikan

Di sini kita telah mengambil dua senario. Pertama adalah di mana ciri Mobile Hotspot dimatikan secara automatik. Yang kedua adalah di mana hotspot dinyahaktifkan apabila tidak ada sambungan internet.

 1. Matikan ciri penjimatan kuasa
 2. Gunakan perintah Powershell untuk mengubah tetapan PeerlessTimeoutEnabled
 3. Tingkatkan tetapan waktu tunggu kosong Hotspot Mudah Alih
 4. Tingkatkan jangka masa tamat apabila sambungan selular tidak tersedia
 5. Lumpuhkan pilihan pengurusan kuasa WiFi dan penyesuai rangkaian

Ciri ini tidak akan berfungsi jika anda tidak mempunyai penyesuai WiFi. Sekiranya anda menggunakan desktop, anda boleh menambahkan penyesuai WiFi luaran. Sebelum memulakan, ingatlah untuk membuat titik pemulihan sistem terlebih dahulu.

1] Matikan ciri Penjimatan Kuasa

 • Buka Tetapan> Rangkaian & Internet
 • Klik di Hotspot Mudah Alih
 • Togol pada Kongsi sambungan Internet saya dengan peranti lain
 • Pada akhir tetapan, matikan pilihan - Apabila tidak ada peranti yang tersambung, matikan hotspot mudah alih secara automatik .

Hantarkan ini; walaupun anda tidak mempunyai peranti yang disambungkan ke Hotspot Mudah Alih , ia akan sentiasa aktif . Pilihannya hanya dapat dilihat apabila anda menghidupkan Hotspot Mudah Alih.

2] Gunakan arahan PowerShell

Buka PowerShell dengan hak pentadbir, dan jalankan perintah yang diberikan di bawah:

powerhell -windowstyle hidden -command "Start-Process cmd -ArgumentList '/ s, / c, net stop" icssvc "& REG ADD" HKLM \ SYSTEM \ CurrentControlSet \ Services \ icssvc \ Settings "/ V PeerlessTimeoutEnabled / T REG_DWORD / D / F & permulaan bersih "icssvc" '-Verb runAs "

Ini akan memastikan bahawa Hotspot Mudah Alih tidak mematikannya sendiri. Inilah skrip yang dilakukan di latar belakang.

hentikan hotspot Mudah Alih daripada Mematikan

Menghentikan Perkhidmatan Hotspot Mudah Alih (icssvc)

Navigasi ke:

HKEY_LOCAL_MACHINE \ SYSTEM \ CurrentControlSet \ Services \ icssvc \ Tetapan

Membuat DWORD Key PeerlessTimeoutEnabled dengan nilai 0

Memulakan Semula Perkhidmatan Hotspot Mudah Alih (icssvc)

Walaupun anda dapat melakukannya secara manual, kami sangat mengesyorkan menggunakan arahan PowerShell untuk hasil terbaik.

3] Tingkatkan tetapan timeout idle Mobile Hotspot

Waktu tunggu lalai apabila tidak ada sambungan aktif ialah lima minit. Sekiranya anda tidak mahu sentiasa mengaktifkannya, tetapi tetap dihidupkan lebih lama, anda boleh menggunakan kaedah ini. Dengan menukar kunci PeerlessTimeout yang sama yang terdapat di lokasi lain, anda boleh mengubahnya menjadi maksimum 120 minit.

Buka Editor Pendaftaran

Navigasi ke:

HKLM \ System \ ControlSet001 \ Services \ ICSSVC \ Settings \ PeerlessTimeout

Tukar nilai kunci ini ke mana sahaja antara 1 hingga 120

Keluar dan Mulakan Semula

4] Tingkatkan jangka masa tamat apabila sambungan selular tidak tersedia

Sering kali anda mahu menyambungkan peranti, jadi ia menjadi sebahagian daripada rangkaian. Walau bagaimanapun, Mobile Hotspot akan mati secara automatik apabila tidak ada internet atau data mudah alih. Namun, dengan menggunakan tetapan pendaftaran, anda dapat mengubah nilai antara 1 hingga 60 termasuk. Nilai lalai adalah 20 minit.

Buka penyunting pendaftaran

Navigasi ke:

HKLM \ System \ ControlSet001 \ Services \ ICSSVC \ Settings \ PublicConnectionTimeout

Tetapkan nilai antara 1-60

Keluar dan mulakan semula

Mengekalkan ini akan membolehkan anda menggunakan komputer anda sebagai jambatan untuk semua peranti. Anda akan dapat mengakses fail dan folder peranti lain dengan membagikannya di rangkaian.

5] Lumpuhkan pilihan Pengurusan Kuasa penyesuai Wifi & Rangkaian

hentikan hotspot Mudah Alih daripada Mematikan

Penyesuai WiFi dan peranti rangkaian mempunyai sifat yang akan dimatikan ketika menggunakan bateri, dan tidak digunakan untuk waktu yang lama.

 • Buka Pengurus Peranti (Win + X + M)
 • Kembangkan senarai Peranti rangkaian
 • Pilih penyesuai Wifi, dan pergi ke tab Pengurusan Kuasa
 • Segala yang berkaitan dengan penjimatan kuasa harus dimatikan

Ini akan memastikan tidak ada peranti rangkaian yang akan mematikan Mobile Hotspot atau mencetuskan apa-apa yang akan melakukannya.

Walaupun anda boleh memilih untuk sentiasa menggunakan Hotspot Mudah Alih, ia akan memberi kesan kepada jangka hayat bateri anda jika anda menggunakan komputer riba. Sebilangan besar peranti dengan ciri Mobile Hotspot mempunyai pengaturan yang sama untuk memastikan menjimatkan bateri.

hentikan hotspot Mudah Alih daripada Mematikan