Apakah MSConfig atau Utiliti Konfigurasi Sistem di Windows 10

Semasa Windows boot, banyak perkara berlaku, termasuk pemuatan banyak proses dan aplikasi. Sekiranya salah satu proses ini tersekat, Windows akan gagal memuatkan atau memuat dengan perlahan. Di situlah alat Windows Built -in MSConfig atau System Configuration Utility bertindak. Dalam catatan ini, kita akan melihat cara membuka & menggunakan MSConfig di Windows 10/8/7 dan bagaimana menguruskan item permulaan, pilihan but, Perkhidmatan & but dalam Safe Mode, dll.

MSConfig dalam Windows 10

Apa itu MSConfig di Windows 10

Utiliti MSCONFIG atau System Configuration membantu pengguna menyelesaikan masalah Windows Startup. Ini membolehkan anda mengurus pemilihan permulaan, Safe Boot, mengaktifkan atau mematikan Perkhidmatan Windows, mencari & melancarkan alat sistem seperti Performance Monitor, Resource Monitor, dan banyak lagi. Utiliti Sistem Konfigurasi lebih merupakan alat diagnostik dan menawarkan beberapa kawalan hebat untuk mengkonfigurasi permulaan sistem anda.

Cara membuka utiliti MSConfig

Buka Prompt Jalankan (Win + R), dan taip msconfig . dan tekan kekunci Enter. Ia akan melancarkan utiliti Sistem Konfigurasi. Ia akan memaparkan lima tab:

 • Umum : Membolehkan anda boot Windows dalam mod diagnostik atau selektif apabila perlu
 • Boot : Uruskan semua yang berkaitan dengan boot Windows, termasuk mod Selamat.
 • Perkhidmatan : Aktifkan atau matikan Windows dan perkhidmatan lain
 • Permulaan : Bahagian permulaan kini dikendalikan melalui Pengurus Tugas.
 • Alat : Lancarkan perkhidmatan Sistem yang popular dari sini.

Mari kita perhatikan ciri-ciri secara terperinci.

1] Pemilihan Umum / Permulaan

Terdapat tiga jenis pemilihan Permulaan. Yang pertama adalah boot Normal di mana hampir tidak ada batasan pada iklan apa untuk proses boot. Yang kedua adalah Diagnostik , yang berguna untuk menyelesaikan masalah dengan perkhidmatan minimum sementara Selective adalah di mana anda menentukan apa yang bermula dengan Windows 10.

 • Normal —Memasang sistem tanpa perkhidmatan diagnostik. Sekiranya anda cuba mendiagnosis masalah, anda harus memilih salah satu daripada dua pilihan lain. Apabila anda yakin masalahnya diselesaikan, klik tetapan ini untuk boot semula sistem anda semula.
 • Diagnostik - Ini akan memastikan boot Windows dengan perkhidmatan penting dan pemacu cukup untuk memulakan komputer. Ini membantu anda untuk memastikan mengetahui perkhidmatan dan perisian pihak ketiga yang terkenal yang menyebabkan masalah tersebut.
 • Selektif - Gunakan bahagian ini untuk mempercepat permulaan komputer. Anda boleh memilih untuk mematikan perkhidmatan dan program yang tidak perlu dimulakan dengan Windows.

Mod Selektif bukan sahaja membolehkan anda memulakan sistem anda dengan perkhidmatan dan pemacu penting (seperti diagnostik), tetapi juga membolehkan anda mengkonfigurasi penggunaan perkhidmatan tambahan dan aplikasi permulaan dengan betul sehingga anda dapat secara perlahan menentukan apa yang menyebabkan masalah dalam proses but. Anda boleh melalui dan menghidupkan item satu demi satu dari tab Perkhidmatan atau Permulaan dan melihat bagaimana sistem anda bertindak balas semasa anda menghidupkan semula.

Baca : Cara membuang item yang dilumpuhkan dari senarai permulaan MSConfig.

2] Pilihan Boot

pilihan but msconfig

Pilihan untuk Safe Boot adalah:

 1. Safe Boot: Minimal: Boot ke Windows GUI tetapi hanya menjalankan perkhidmatan kritikal. Fungsi rangkaian juga dilumpuhkan. Sekiranya anda mendapati sistem anda berfungsi pada tahap ini, maka anda mungkin ingin mencuba menghidupkan perkhidmatan untuk mengetahui apakah mereka menyebabkan masalah lebih lanjut.
 2. Safe Boot: Alternate Shell: Gunakan pilihan ini untuk boot ke command prompt. Ini akan memastikan perkhidmatan kritikal terus berjalan, tetapi rangkaian dan GUI dinonaktifkan.
 3. Safe Boot: Active Directory Repair: Boot ke GUI Windows yang menjalankan perkhidmatan kritikal dan Active Directory.

 4. Safe Boot Network: Gunakan pilihan ini untuk boot ke GUI Windows, menjalankan perkhidmatan dan rangkaian kritikal. Sekiranya anda tidak menganggap masalah anda ada dalam perkhidmatan rangkaian, maka menghidupkan rangkaian untuk sistem anda akan membantu. Ini akan membolehkan anda mengakses sumber yang mungkin anda perlukan di rangkaian atau Internet untuk diagnosis.

Pilihan lain adalah:

 1. Tanpa Boot GUI: Tidak memaparkan skrin percikan Windows Vista semasa anda melakukan boot. Sebaliknya, seperti yang disebutkan sebelumnya, layar Aurora muncul.
 2. Boot Log .: Menyimpan maklumat dari proses boot dalam log yang terletak di% systemroot% disebut ntbtlog.txt. Juruteknik lain boleh membaca log ini untuk mengetahui apa yang mungkin menyebabkan sistem anda hancur.
 3. Video Asas: Sama seperti mod VGA pada masa lalu, mod ini memuat sistem dengan pemacu VGA standard dan bukan yang berkaitan secara khusus dengan perkakasan anda. Pilihan ini sesuai untuk menghilangkan masalah dengan pemacu video. Apabila berada dalam mod ini, Windows berjalan pada resolusi 640 X 480 di mana ia akan memakan lebih sedikit memori.
 4. Maklumat Boot OS: Menunjukkan semua pemacu semasa proses boot semasa memuat.
 5. Buat Semua Tetapan Boot Tetap: Setelah selesai dengan perubahan, dan ingin menjadikannya kekal, pilih pilihan ini. Namun, ingat bahawa siarkan ini, tidak ada cara mudah untuk kembali ke tetapan sebelumnya. Anda harus mengubah semuanya secara manual, dan oleh itu kami berhati-hati untuk menggunakan pilihan ini dengan berhati-hati.
 6. Tetapan Timeout: Anda boleh mengkonfigurasi undur yang berbeza untuk sistem multi-boot anda. Anda boleh mencuba memasukkan perkara yang anda suka, tetapi akan meminta nombor antara 3 saat dan 999 saat.
 7. Tetapan Lanjutan: Pilihan lanjutan ini membolehkan anda mengkonfigurasi perkara seperti bilangan pemproses, jumlah memori, dan tetapan Debug Global. Perlu diingat bahawa pilihan ini adalah pilihan terakhir untuk mendiagnosis sistem anda. Gunakan di bawah arahan perkhidmatan sokongan Microsoft.

Baca : Apakah Pilihan Lanjutan Boot di MSCONFIG?

3] Perkhidmatan

senarai perkhidmatan msconfig

Sekiranya anda percaya bahawa mana-mana Perkhidmatan Windows menyebabkan masalah, maka bahagian ini membolehkan anda membatalkan pilihan dan membantu anda mencari. Ia menyenaraikan semua perkhidmatan yang bermula dengan but. Anda juga boleh menghapus centang kotak untuk mencegah perkhidmatan tersebut dimulakan pada masa anda boot sistem.

Apabila anda memilih untuk membatalkan pilihan perkhidmatan, mod permulaan akan berubah menjadi Permulaan Selektif. Untuk memastikan tidak mematikan mana-mana perkhidmatan sistem Windows, centang kotak untuk memilih menyembunyikan perkhidmatan di Windows.

Berhati-hatilah semasa anda memutuskan untuk melumpuhkan perkhidmatan kerana anda mungkin menyebabkan masalah lain semasa berusaha mencari yang menyebabkan masalah asal anda. Beberapa perkhidmatan diwajibkan agar sistem anda dapat beroperasi dengan betul. Perkhidmatan lain, jika dilumpuhkan, boleh membuang pendekatan diagnostik anda kerana anda mungkin mempengaruhi aspek OS anda yang lain.

Dengan kata lain, ketahui mengapa anda melumpuhkan perkhidmatan sebelum melakukannya, dan fahami bagaimana perkhidmatan tersebut dapat mempengaruhi perkhidmatan atau ciri sistem anda yang lain.

4] Permulaan

pilihan permulaan msconfig

Di Windows 10, bahagian untuk menguruskan item Permulaan kini tersedia dengan Pengurus Tugas. Anda boleh memilih untuk mengaktifkan atau mematikan aplikasi untuk memulakan dengan Windows. Saya menggunakannya untuk membuat aplikasi tertentu yang mendaftarkan diri untuk memulakan dengan Windows dapat dikeluarkan. Ini meningkatkan keseluruhan masa boot saya.

5] Alat

Tab Alat menyediakan senarai alat diagnostik dan maklumat dan menunjukkan lokasi alat ini. Dari dalam tab ini, Anda benar-benar dapat "Melancarkan" alat sistem apa pun, atau anda dapat melihat lokasi atau nama alat itu sendiri. Apa yang hebat dari ini adalah lokasi pusat untuk pelbagai jenis alat dan juga beberapa pilihan baris perintah yang telah dikonfigurasikan. Cth:

C: \ WINDOWS \ System32 \ cmd.exe / k% windir% \ system32 \ ipconfig.exe

Yang mengatakan jika anda ingin mematikan aplikasi tertentu dalam menu Permulaan, seperti aplikasi perisian intip dan perisian hasad tertentu yang anda dapati, maka anda harus mencuba alat Pembersihan MSCONFIG. Ini juga dapat membantu anda menyingkirkan kemasukannya dari Pendaftaran dan membuang item-item ini.

Baca seterusnya : Gunakan MSConfig untuk melancarkan alat Windows seperti Pemulihan Sistem, Regedit, dll.

Apa itu MSCONFIG