Apa itu Pengaktifan Windows dan Bagaimana ia berfungsi?

Pengaktifan Windows adalah kaedah anti-cetak rompak dari Microsoft yang memastikan setiap salinan OS Windows yang dipasang pada komputer adalah asli. Saya pasti anda pasti melihat mesej Pengaktifan Windows di komputer anda, dan dalam catatan ini, kami akan membincangkan mengenai apa itu Pengaktifan Windows dan cara kerjanya.

pengaktifan tingkap

Pengaktifan membantu mengesahkan bahawa salinan Windows anda adalah asli dan belum digunakan pada lebih banyak peranti daripada yang dibenarkan oleh Syarat Lesen Perisian Microsoft. Bergantung pada cara anda mendapatkan salinan Windows 10, anda memerlukan kunci produk 25 aksara atau lesen digital untuk mengaktifkannya. Lesen atau hak digital adalah kaedah pengaktifan pada Windows 10 yang tidak memerlukan anda memasukkan kunci produk.

Kunci produk Windows adalah kod 25 aksara yang digunakan untuk mengaktifkan Windows. Ia kelihatan seperti ini:

AAAAA-AAAAA-AAAAA-AAAAA-AAAAA

Jenis Pengaktifan Windows

Pada tahap yang lebih luas, terdapat dua jenis Pengaktifan Windows. Yang pertama berlaku untuk tingkat pengguna, sementara yang kedua berlaku untuk tingkat Perusahaan yang melalui Volume Licensing.

Pengaktifan Tahap Pelanggan adalah ketika anda membeli Kunci dari Kedai Microsoft atau mana-mana kedai yang sah, sementara Perlesenan Volume adalah ketika anda mendapat Windows yang diaktifkan dari OEM - atau ketika anda berada di Perusahaan, Windows anda diaktifkan menggunakan kunci KMS atau MAK .

Jenis Lesen atau Kunci Windows

Anda perlu menggunakan kunci produk 25 aksara atau lesen digital untuk mengaktifkannya. Kunci Digital adalah kunci yang terikat dengan akaun Microsoft dan dapat mengaktifkan salinan Windows anda semasa anda log masuk melalui akaun yang sama.

Bagaimana Pengaktifan Windows berfungsi

Secara langsung melalui Pelayan Pengaktifan Microsoft

Walaupun kunci MAK adalah untuk Enterprise, mereka adalah kunci pengguna yang sama untuk mengaktifkan Windows. Keduanya dapat diaktifkan walaupun komputer melalui pemasangan semula. Apabila anda memasukkan kunci dan mengaktifkan Windows, butiran utama dihantar terus ke Microsoft Activation Servers.

Pelayan-pelayan ini mengesahkan apakah kunci itu sah jika dapat mengaktifkan lebih banyak salinan Windows, jika kuncinya telah habis, dan sebagainya. Sekiranya pengesahan gagal, mesej ralat Pengaktifan Windows yang sesuai dipaparkan di skrin pengguna akhir.

Melalui Pelayan Perusahaan

Syarikat membeli kunci pengaktifan Windows secara pukal melalui Perlesenan Volume. Di dalam syarikat, tidak semua komputer perlu menyambung ke Internet. Di sinilah pelayan KMS o Key Management berperanan. Microsoft membenarkan pengaktifan beberapa komputer menggunakan kekunci yang sama. Apabila komputer perusahaan diaktifkan, mereka melalui pelayan KMS yang mengesahkan kunci.

Saya pasti anda pernah mendengar mengenai Pengaktifan Windows melalui panggilan telefon, oleh sokongan Microsoft Chat dan sebagainya. Mereka semua bekerja dengan cara yang sama di akhir, iaitu, disahkan oleh Microsoft Server untuk kesahan.

Berapa kerapkah pemeriksaan Pengaktifan Windows dilakukan

Walaupun tidak ada aturan tetap, setelah diaktifkan diperiksa ketika ada perubahan besar. Perubahan ini mungkin disebabkan oleh perubahan perkakasan atau ketika Windows diinstal ulang. Pada peringkat Perusahaan, beberapa komputer perlu menyambung kembali ke pelayan syarikat untuk pemeriksaan pengesahan sementara sebilangan kecil memerlukan kunci baru ketika mereka menjalani pemasangan semula.

Ini merangkumi asas-asas Pengaktifan Windows. Saya yakin anda sekarang tahu apa yang berlaku di latar belakang apabila anda menekan butang aktifkan itu.

Sekarang baca : Bagaimana untuk memeriksa sama ada Kunci Windows Asli

pengaktifan tingkap