Windows tidak dapat mempersiapkan komputer untuk boot ke fasa pemasangan seterusnya

Semasa menaik taraf atau bahkan membersihkan sistem operasi Windows pada komputer, sejumlah tugas yang rumit dilakukan. Banyak pengguna melaporkan bahawa Windows tidak dapat mempersiapkan komputer untuk boot ke fasa berikutnya Kesalahan pemasangan . Kesalahan menyatakan-

Windows tidak dapat mempersiapkan komputer untuk boot ke fasa pemasangan seterusnya. Untuk memasang Windows, mulakan semula pemasangan.

Kesalahan ini tidak khusus untuk versi tertentu dari sistem operasi Windows dan dapat terjadi pada salah satu versi Windows. Terdapat banyak punca masalah ini seperti BIOS yang tidak serasi, kerosakan Sistem Fail, media pemasangan yang tidak betul, dan perkakasan berlebihan yang dipasang dan banyak lagi. Dalam artikel ini, kita akan belajar bagaimana menyingkirkan ralat ini.

Windows tidak dapat mempersiapkan komputer untuk boot ke fasa pemasangan seterusnya

Windows tidak dapat mempersiapkan komputer untuk boot ke fasa pemasangan seterusnya

Kami akan melakukan pembaikan berikut untuk menyingkirkan ralat ini pada Windows 10:

  1. Tanggalkan perkakasan yang tidak diperlukan.
  2. Betulkan BIOS.
  3. Tetapkan semula semua partisi yang dibuat.
  4. Buat semula pemacu USB yang boleh di-boot.

1] Tanggalkan perkakasan yang tidak diperlukan

Anda mungkin perlu melumpuhkan atau membuang perkakasan yang baru dipasang kerana peranti luaran tidak banyak bersalah dalam mencetuskan kesalahan.

Untuk itu, saya cadangkan untuk mencuba memutuskan sambungan peranti luaran yang disambungkan ke komputer anda secara fizikal dan periksa sama ada ia membetulkan Kesalahan.

2] Betulkan BIOS

Penyelesaian utama untuk ini bahawa anda mengemas kini BIOS sistem. Sekiranya itu tidak membantu anda boleh menetapkan semula BIOS dan melihat.

Mulakan komputer anda dan semasa boot, tekan kekunci F10 untuk memasuki BIOS - Tetapi mungkin juga kunci F1, F2 atau Del.

Sekarang, tekan kekunci F9 untuk mendapatkan arahan untuk memulihkan konfigurasi lalai sekarang untuk BIOS.

Klik Ya dan ikuti arahan di skrin untuk menetapkan BIOS ke tetapan lalai.

Nyalakan semula komputer anda dan periksa sama ada but normal.

3] Konfigurasikan semula semua partisi yang dibuat

Anda juga boleh mencuba untuk menghapus dan membuat semula semua partisi yang ada di komputer anda dan periksa apakah itu dapat menyelesaikan masalah anda.

4] Buat semula pemacu Bootable

Untuk menyelesaikan masalah ini, anda perlu membuat pemacu USB Windows 10 yang dapat di-boot dan kemudian boot komputer anda menggunakannya

Semoga ini dapat membantu!

Original text