QTTabBar: Sesuaikan Penjelajah dengan tab dan ciri navigasi

Windows File Explorer telah berjalan jauh. Walaupun menawarkan banyak ciri, jika anda masih ingin menyesuaikannya lebih jauh, anda dapat menggunakan perisian percuma yang disebut QTTabBar . Perisian ini meningkatkan pengalaman Explorer dengan menambahkan alat akses cepat. Dalam catatan ini, kami akan berkongsi semua ciri yang ditawarkan oleh QTTabBar.

QTTabBar - Sesuaikan Penjelajah

QTTabBar - Sesuaikan Penjelajah

Pasang program teras dan kemas kini ke versi terbarunya, lancarkan Windows Explorer. Untuk mengaktifkan ciri ini, buka Penjelajah Windows dan beralih ke Tab Lihat dan kemudian klik pada pilihan.

Seperti yang saya katakan sebelumnya, QTTabBar meningkatkan penjelajah dengan menambahkan tab tambahan, dan menambah butang akses cepat yang membolehkan anda melakukan beberapa tindakan yang biasanya memerlukan 3-4 langkah klik tetikus. Mari kita teliti satu persatu.

Apa yang saya suka mengenainya, adalah fleksibiliti, dan kemampuan untuk menggunakannya sebagaimana pengguna suka. Ia sangat boleh dikonfigurasi dan berguna dalam penggunaan sehari-hari. Jangan terganggu oleh Windows XP seperti antara muka pengguna. Ini adalah pengalaman yang anda dapat menggunakannya yang memberi perbezaan.

Bar Perintah QT

Pilihan Perintah QTTabbar

 • Folder penanda buku.
 • Sama seperti sejarah penyemak imbas, kembali dan teruskan ke folder yang baru digunakan.
 • Tutup tab aktif, tab semasa, tutup tab di kiri dan kanan.
 • Sematkan Tab
 • Togol "Paparan tambahan."

Anda juga dapat menyesuaikan bar arahan ini dengan menambahkan lebih banyak ikon, pemisah, mengubah ukuran ikon, mengunci bar alat, memilih untuk menyeret dan melepaskan ke subfolder dengan ciri navigasi hirarkinya.

Penyesuaian bar arahan QTTab

Ini akan menggunakan mod program yang paling banyak digunakan bersama dengan pandangan tab. Sekiranya anda sering menavigasi antara folder, ini akan menjimatkan banyak masa setiap hari.

QTTabBar / QTTabBar Bawah

Tab Penjelajah Bar QTTab

Sekiranya anda ingin membuat tab dalam explorer, aktifkan QTTabBar dan tekan tab ctrl +. Ia akan menambah tab seperti penyemak imbas di mana anda boleh membuka folder yang berlainan di masing-masing. Apabila anda mengklik kanan pada folder mana pun, anda boleh membuka di tab, pandangan lain, atau di tetingkap baru. Aktifkan QTTabBar Bawah, jika anda mahu tab tersedia di bahagian bawah penjelajah.

Bar Perintah QT-Vertikal / Bar Perintah QT 2

Mod Vertikal bar Perintah QT

Ia membolehkan akses ke folder, komputer saya, panel kawalan lama, Prompt Perintah dan semua pemacu pada cakera keras anda. Oleh kerana anda mendapat navigasi hierarki, anda boleh terus menavigasi ke folder bawah dan menyimpan banyak klik.

Pandangan Tambahan ke Bawah / Paparan Tambahan

Paparan bar bar QtTab

Ia seperti Windows Explorer, tetapi pandangan yang lebih besar. Anda dapat melihat pratonton gambar, folder dan sebagainya. Penggunaan sebenarnya ialah anda mempunyai dua penjelajah tetingkap bersebelahan, dan kemudian anda dapat memindahkan fail di antara keduanya.

Konfigurasi QTTabBar

Apabila anda mengaktifkan QT Command Bar, anda dapat mengakses konfigurasi perisian. Anda boleh menguruskan walaupun ciri kecil yang terdapat dalam perisian. Ini termasuk menguruskan sejarah folder, tab, bar alat, peristiwa, penampilan, perubahan latar belakang folder, menu subfolder dan banyak lagi.

Berikut adalah senarai beberapa ciri unik yang saya dapati di QTTabBar:

 1. Pin pin
 2. Pratonton Imej
 3. Ia dapat mengingati kedudukan ikon desktop.
 4. Menyokong pintasan papan kekunci untuk menavigasi di antara mereka dengan cepat.
 5. Gunakannya sebagai Pelancar Aplikasi. Anda boleh menambah program bersama argumen dan folder kerja.
 6. Buat kumpulan dengan folder, pemacu dan folder sistem yang paling banyak digunakan.
 7. Salin jalur folder, nama, apabila anda membuka banyak tab, anda boleh menyalin jalur semuanya.

Saya sering menggunakan Tab dan bar arahan. Ini banyak membantu saya mencari fail, dan folder lebih pantas berbanding kaedah manual atau bahkan dengan carian. Walaupun pilihannya sangat banyak, dan anda perlu meluangkan masa untuk mempelajarinya. Anda boleh memuat turun QTTabbar dari laman webnya.

Baca seterusnya : Penggantian Windows File Explorer dan perisian alternatif.

Tab Penjelajah Bar QTTab