Cara mencetak ke Microsoft XPS Document Writer di Windows 7

Sebagai alternatif kepada PDF, Microsoft memperkenalkan format kertas elektronik - XPS untuk membuat dan berkongsi dokumen. Formatnya membolehkan anda menyimpan dan menerbitkan kandungan dalam bentuk yang mudah dilihat. An XML Spesifikasi Kertas dokumen (XPS) boleh dibuat dalam mana-mana program yang anda boleh mencetak dari, dengan menggunakan Writer XPS Document. Microsoft XPS Document Writer (MXDW) adalah pemacu cetak ke fail yang membolehkan aplikasi Windows membuat fail dokumen Spesifikasi Kertas XML (XPS) pada versi Windows bermula dengan Windows XP dengan Service Pack 2 (SP2). Singkatnya, ia membolehkan anda membuat fail .xps dalam program yang mempunyai pilihan cetak. Setelah dokumen XPS dibuat dan disimpan dalam format XPS, anda tidak dapat mengedit isinya.

Penulis Dokumen XPS , secara lalai, dipasang pada Windows Vista dan versi Windows yang lebih baru. Untuk Windows XP dengan SP2 dan Windows Server 2003, anda boleh memuat turun program.

Cara Mencetak ke Penulis Dokumen XPS

Untuk melakukannya, klik pada menu Fail dokumen atau fail yang ingin anda cetak ke format .xps dan kemudian klik Cetak.

Kotak dialog Cetak akan kelihatan di skrin komputer anda. Daripadanya pilih Microsoft XPS Document Writer. Di sini, saya mencuba ini dengan fail Word 2013 saya.

Sekarang, untuk melihat dokumen menggunakan XPS Viewer setelah anda mencetaknya, klik Preferences dan kemudian dari 2 tab yang kelihatan pilih tab 'XPS Documents'.

Seterusnya, tandakan kotak yang bertuliskan ' Buka dokumen XPS secara automatik menggunakan penampil XPS' jika tidak dicentang dan kemudian klik OK.

Klik Cetak untuk mencetak dokumen atau fail.

Apabila diminta, masukkan nama fail dan cari ke lokasi di mana anda ingin menyimpan fail .xps. Klik Simpan. Windows akan menyimpan fail .xps dalam folder Dokumen anda secara lalai.

Sekiranya anda ingin melampirkan tandatangan digital ke dokumen XPS sebelum anda menghantar atau membagikannya, anda boleh melakukannya. Melampirkan tandatangan membantu mengenal pasti pencipta dokumen XPS dan menghalang sesiapa mengubahnya.

Selain itu, anda juga boleh memilih siapa yang dapat melihat dokumen dan berapa lama dengan mengizinkan kebenaran sebelum berkongsi dokumen.