Perisian Ujian Bateri Laptop & alat Diagnostik terbaik untuk Windows 10

Komputer riba tanpa baterinya kerana alat ini membolehkan peranti mempunyai kuasa walaupun tidak disambungkan terus ke sumber kuasa. Walau bagaimanapun, bateri komputer riba tidak kekal sihat selamanya, oleh itu, seseorang harus selalu berusaha menggunakan alat yang berguna untuk menguji kesihatan bateri. Web sekarang dipenuhi dengan alat Windows 10 yang direka untuk menguji kesihatan bateri komputer riba anda, walaupun tidak mudah untuk menentukan mana yang lebih baik. Untuk membantu dengan keputusan itu, kami telah memutuskan untuk menyenaraikan yang terbaik untuk membuat perkara menjadi lebih mudah.

Seiring berjalannya waktu, anda mungkin akan melihat beberapa kesalahan berkaitan dengan bateri anda kerana ia tidak lagi dapat menahan pengisian yang sewajarnya. Pada masa ini, sudah pasti bateri sudah hampir habis, tetapi sebelum membuat keputusan besar, langkah terbaik yang perlu diambil adalah menjalankan beberapa diagnostik.

Windows 10 membawanya dengan pelbagai ciri baru dan Mode Penjimat Bateri adalah salah satu daripadanya. Apabila, dalam keadaan aktif, ciri ini dapat menjimatkan jangka hayat bateri dengan membatasi aktiviti latar belakang dan menyesuaikan tetapan perkakasan. Ia kemudian memaparkan maklumat yang berkaitan dengan jumlah hayat bateri dan anggaran masa yang tinggal pengguna. Tetapi jika anda mencari alat percuma, baca terus.

Alat Diagnostik Bateri Terbaik untuk Windows 10

Berikut adalah senarai beberapa Alat Diagnostik Bateri percuma terbaik untuk komputer riba Windows 10 anda:

 1. Penjagaan Bateri
 2. Alat Powercfg
 3. Pengoptimum Bateri
 4. Monitor Status Bateri
 5. Penjimat Bateri Vista
 6. BATExpert
 7. BatteryCat
 8. Paparan Bateri

1] Penjagaan Bateri

Alat Diagnostik Bateri

Sekiranya anda ingin mengoptimumkan prestasi bateri komputer riba anda dan penggunaannya, maka BatteryCare adalah antara yang terbaik untuk menyelesaikan tugas. Dengan alat ini, ia akan meminta pengguna untuk mengkalibrasi bateri setiap kali ia menyelesaikan sejumlah kitaran pelepasan.

Apabila prosedur selesai, program kemudian akan mengingat kalibrasi terakhir kali dilakukan. Ia akan menunjukkan nombor penentukuran, tarikh, dan banyak lagi.

Bagi mereka yang ingin melihat banyak data bateri mereka dalam satu halaman, tentu saja, tidak ada masalah kerana BatteryCare menjadikan ini kemungkinan. Cukup menarik, ia juga akan memantau cakera keras dan CPU anda, yang bukan tambahan buruk.

Muat turun BatteryCare dari laman web rasmi.

2] Alat PowerCFG

laporan kuasa

Alat Laporan Diagnostik Kecekapan Kuasa adalah ciri terbina dalam Windows 10, dan cukup mantap. Walau bagaimanapun, anda harus melakukan semua tugas dari baris perintah, dan tidak semua orang berminat untuk bekerja dengan alat yang tidak mempunyai antara muka pengguna grafik.

Kami menyukainya kerana ia membolehkan pengguna menghasilkan maklumat tepat pada bateri mereka. Laporannya sangat terperinci, mungkin lebih tepat seperti yang anda harapkan.

Untuk menghasilkan laporan, jalankan Command Prompt, kemudian ketik powercfg / batteryreport dan tekan Enter pada papan kekunci.

Sekarang, laporan yang dihasilkan juga akan disimpan ke komputer anda di C: \ Users \\ battery-report.html .

3] Pengoptimum Bateri

Battery Optimizer adalah perisian percuma yang akan menjalankan diagnostik dan pengujian lanjutan dan menawarkan cadangan bagaimana anda dapat menggunakan bateri dengan lebih baik. Ia juga akan memberi tahu keadaan kesihatan bateri anda.

4] Monitor Status Bateri

Battery Status Monitor atau BattStat adalah monitor status bateri dan aplikasi pengurusan kuasa. Ia memaparkan widget terapung di desktop anda.

Anda boleh memuat turunnya dari Sourceforge.

5] Penjimat Bateri Vista

Sekiranya anda adalah pengguna Windows yang intensif, anda mungkin ingin melihat utiliti perisian percuma Vista Battery Saver ini. Program kecil ini mendakwa dapat menjimatkan sehingga 70% bateri anda dengan mematikan beberapa ciri Windows. Ia juga berfungsi pada Windows 10/8/7.

6] BATExpert

batexpert

BATExpert adalah aplikasi yang membantu pengguna memvisualisasikan status bateri komputer riba mereka. Ini adalah program yang mudah dan boleh dijalankan pada semua jenis komputer riba. Ini adalah alat pemantauan bateri komputer riba percuma yang membolehkan anda memeriksa status semasa dan maklumat lain mengenai bateri komputer riba anda.

7] BatteryCat

BatteryCat adalah alat pemantauan dan kesihatan Bateri lain untuk komputer riba anda. Anda boleh memuat turunnya dari Sourceforge.

8] BatteryInfoView

BatteryInfoView menyampaikan banyak maklumat mengenai bateri anda, tetapi yang benar-benar menarik perhatian kami adalah dua komponen yang menjadi tumpuannya. Anda lihat, skrin pertama adalah mengenai menunjukkan maklumat mengenai Kapasiti Terancang, Kapasiti Tercasuh Penuh, Kesihatan Bateri, Bilangan kitaran pengecasan dan pelepasan, antara lain.

Ketika turun ke layar kedua, ia menunjukkan data mengenai pengisian dan pengosongan waktu acara, bersama dengan tahap daya. Ingatlah bahawa setiap kali anda menggantung atau menyambung semula bateri, garis log baru akan dibuat.

Selain itu, ada pilihan untuk mengeksport maklumat bateri untuk percetakan masa depan atau apa sahaja yang anda perlukan.

Sekiranya anda peminat aplikasi Microsoft Store, maka aplikasi Bateri, analitik & statistik untuk Windows 10 ini pasti menarik minat anda.

Bacaan berkaitan:

 1. Petua Penggunaan & Panduan Pengoptimuman Bateri Laptop
 2. Petua untuk menyelesaikan masalah pengurangan bateri.
 3. Petua untuk menjimatkan Kuasa Bateri dan Memanjangkan Hayat Bateri.