Cara menyahaktifkan dan menyahpasang Windows Product Key

Sebelum anda menjual atau melupuskan komputer anda, anda mungkin akan membuat sandaran data anda dan kemudian memformat pemacu. Tetapi ada sesuatu yang mesti anda lakukan sekiranya anda ingin membuangnya tanpa menyahpasang sistem operasi Windows. Setelah membuat sandaran data, anda mesti menyahpasang Kunci Produk Windows. Dalam tutorial ini, kita akan melihat bagaimana anda boleh menyahaktifkan dan menyahpasang Windows Product Key . Walaupun tangkapan skrin yang saya gunakan adalah dari salah satu komputer riba Windows 7 saya, ini juga berlaku untuk Windows 10/8.

Kita harus menggunakan Alat Pengurusan Perlesenan Perisian Windows atau slmgr.vbs, yang merupakan alat pelesenan baris perintah. Ini adalah skrip Visual Basic, digunakan untuk mengurus dan mengkonfigurasi pelesenan di Windows OS.

Nyahpasang Kunci Produk Windows

Sebagai permulaan, anda perlu mengetahui ID Pengaktifan pemasangan Windows anda. Untuk melihat status pelesenan dan ID Pengaktifan, buka tetingkap arahan arahan tinggi, ketik yang berikut dan tekan Enter:

slmgr.vbs / dlv

Untuk mendapatkan semua ID Pengaktifan untuk semua versi Windows yang dipasang, anda boleh menggunakan:

slmgr.vbs / dlv semua

The / dlv parameter akan memaparkan maklumat lesen terperinci untuk sistem operasi yang dipasang. Menentukan semua parameter memaparkan semua maklumat lesen produk terpasang yang berlaku.

Anda boleh mengklik pada mana-mana gambar untuk melihat versi yang lebih besar.

nyahpasang kunci produk windows 1

Anda akan melihat tetingkap Windows Script Host terbuka yang memberi anda maklumat mengenai status pelesenan dan pengaktifan Windows anda. Di sini cari ID Pengaktifan dan perhatikan.

nyahpasang kunci produk windows 2

Sekarang di tetingkap arahan arahan yang sama, ketik yang berikut dan tekan Enter:

slmgr / upk 

Di sini upk bermaksud kunci produk yang dinyahpasang . The / UPK parameter menyahpasang kunci produk edisi Windows semasa. Selepas dimulakan semula, sistem akan berada dalam keadaan Tidak Berlesen melainkan kunci produk baru dipasang.

Sekiranya anda memasukkannya secara tidak sengaja, anda akan melihat mesej ralat berikut - Kunci produk tidak dijumpai .

nyahpasang kunci produk windows 3

Sekiranya anda memasukkannya dengan betul, anda akan melihat mesej - Kunci produk yang berjaya dinyahpasang .

nyahpasang kunci produk windows 4

Sekarang jika anda memeriksa status pengaktifan Windows anda di Panel Kawalan, anda akan melihat Tidak tersedia .

nyahpasang kunci produk windows 5

Setelah anda melakukan ini, anda boleh menjual atau melupuskan komputer riba dan menggunakan Kunci Produk Windows di tempat lain, dengan syarat syarat pelesenannya membenarkannya. Sekiranya ia adalah kunci Runcit, anda boleh melakukannya, tetapi jika itu adalah kunci OEM, ia akan diikat pada mesin.

Pasang semula Kunci Produk Windows

Sekiranya anda ingin memasang semula kunci ini , anda boleh sekali lagi mendapatkan bantuan slmgr . Ketik perintah berikut dalam Command Prompt (Admin) dan tekan Enter.

The / IPK parameter akan memasang kunci produk 5 × 5. Di sini ipk bermaksud kunci produk pemasangan . Sekiranya kunci itu sah dan boleh digunakan, kunci dipasang. Sekiranya kunci sudah dipasang, ia akan diganti secara senyap. Sekiranya kunci tidak sah, ralat dikembalikan.

slmgr / ipk 

nyahpasang kunci produk windows 6

Perhatikan bahawa sekarang anda harus menggunakan Kunci Produk atau Lesen Windows asli anda . Kunci Produk atau Lesen Perisian 25 karakter yang harus kita gunakan di sini. Seri ini diperlukan semasa pemasangan / pengaktifan Windows, dan membuktikan hak milik anda. Sekiranya anda melakukannya dengan betul, anda akan melihat mesej kunci Produk yang berjaya dipasang .

nyahaktifkan dan nyahpasang Windows Product Key

Sekarang jika anda membuka Panel Kawalan anda, anda akan melihat Windows diaktifkan mesej.

nyahpasang kunci produk windows 7g

Parameter tambahan yang mungkin berguna bagi anda:

  1. Pilihan / cpky membuang kunci produk dari pendaftaran untuk mengelakkan kunci ini dicuri oleh kod jahat.
  2. Pilihan / rearm menetapkan semula pemasa pengaktifan.

Pautan tambahan yang mungkin menarik minat anda:

  1. Cara mencari Kunci Produk Windows
  2. SkipRearm membolehkan anda menggunakan Windows tanpa mengaktifkan.