Cara mengelap Hard Disk dan MFT bersih untuk mengelakkan pemulihan fail yang dipadam

Pemulihan Perisian telah berjalan jauh dan perisian pemulihan yang dapat memulihkan fail dari peranti penyimpanan atau cakera keras walaupun diformat sepenuhnya. Kami secara peribadi telah mengkaji beberapa perisian pemulihan data, dan ya, ia berfungsi dengan baik, walaupun sebahagiannya. Dalam catatan ini, kita akan melihat cara kerjanya, dan bagaimana anda dapat membersihkan cakera keras anda, termasuk MFT, bersih untuk mengelakkan pemulihan fail yang dipadam.

Apakah Jadual Fail Induk (MFT)

The Master Fail Meja khusus kepada NTFS, yang seperti buku log. Ini menyimpan rekod semua fail yang tersedia pada peranti storan tersebut. Selain daripada itu, maklumat lain seperti ukuran, cap dan tarikh tarikh, kebenaran, dan kandungan data, disimpan sama ada dalam MFT. Apabila semakin banyak fail ditambahkan, kelantangan terus meningkat. Ini adalah sebab utama mengapa OS menyimpan sebahagian daripada simpanan, yang lebih sedikit daripada jumlah ruang yang ada.

Apabila fail dihapus, entri masih ada, dan begitu juga failnya. Walau bagaimanapun, dalam MFT, entri untuk fail ditandai sebagai percuma. Oleh itu, apabila fail baru tiba, tempat itu boleh digunakan semula. Hingga kini, data ada sebagaimana adanya, dan begitulah cara perisian Pemulihan berfungsi. Mereka akan melihat jadual MFT dan menunjukkan kepada anda fail yang dipadamkan, dan juga membolehkan anda memulihkannya.

Cara mengelap Hard Disk dan MFT bersih

Oleh itu, setelah anda mengetahui cara kerjanya, terdapat dua kaedah untuk mengelakkan pemulihan. Anda boleh membersihkan sepenuhnya cakera keras anda menggunakan beberapa perisian hapus yang selamat - sehingga akhirnya, jadual MFT tidak ada apa-apa yang dapat diungkapkan. Cara kedua adalah jika anda dapat menimpa data fail yang dipadam dengan yang lain. Oleh itu, walaupun MFT mempunyai lokasi fail, data tidak akan berlaku.

Mari kita lihat dua perisian percuma yang dapat membantu anda dalam hal ini. Walaupun anda boleh, lakukan operasi ini dengan kerap, pada SSD kemungkinan akan mengurangkan jangka hayat SSD.

1] Cyrobo Cegah Pemulihan

Cara Bersihkan Hard disk untuk Mencegah Pemulihan fail yang dipadam

Antara muka lurus ke hadapan. Lancarkan perisian, dan ia akan mengesan partisi yang disambungkan ke komputer.

 • Pilih partisi yang anda mahu jalankan operasi anti-pemulihan.
 • Pada skrin seterusnya, anda boleh memilih pilihan untuk menimpa data menggunakan spasi, watak rawak, nombor rawak, tanda teknikal khas.
 • Maka anda perlu memilih jenis keselamatan, tetapi kerana ini adalah versi percuma, anda tidak boleh. Oleh itu, klik Seterusnya.
 • Terakhir, anda boleh memilih untuk membersihkan peratusan jadual MFT cakera bebas yang akan ditimpa. 100% disyorkan.
 • Kirimkan ini, perisian akan mencari fail yang dihapus, menimpanya, dan juga menghapus entri MFT.

Jumlah masa yang diperlukan untuk menyelesaikannya bergantung pada kelajuan cakera keras. Saya memerlukan masa sekitar 50 minit untuk HDD saya untuk satu penggantian.

Menimpa Fail dengan Mencegah Pemulihan

Muat turun versi percuma Mencegah Pemulihan. Ia menawarkan penghapusan menggunakan data MFT dan tidak mempunyai sekatan. Versi Pro menawarkan algoritma keselamatan yang lebih baik untuk menghapus fail, antara muka yang lebih baik, dan sokongan keutamaan. Perisian ini mendakwa bahawa mereka menggunakan 12 algoritma keselamatan untuk memastikan walaupun perkhidmatan keselamatan sukar mendapatkan kembali data dari pemacu yang ada.

2] CCleaner Wipe MFT Free Space

CCleaner menawarkan ciri yang sama tetapi dengan pendekatan yang berbeza. Pendekatan pertama adalah bersama dengan operasi pembersihannya, dan yang kedua adalah alat Wipe Free Space khusus.

Lap pemacu Ruang Percuma

Semasa anda menyiapkannya, CCleaner terus menghapus fail secara kekal menggunakan teknik ruang bebas MFT setiap kali anda menghapus fail.

Cara mengelap Hard Disk dan MFT bersih

 • Buka CCleaner, dan pergi ke Pilihan> Tetapan> Lap Pemacu Ruang Percuma
 • Pilih pemacu yang anda mahu lakukan setiap kali anda memadam fail
 • Tandai kotak yang bertuliskan Wipe MFT Free Space

Pemacu Pengelap

Ini berguna semasa anda menyerahkan PC anda kepada orang lain atau jika anda tidak mengaktifkan pilihan di atas lebih awal.

Pemacu Ruang Percuma CCleaner Wiipe

 • Pergi ke Tools> Drive Wiper
 • Pilih Ruang Percuma hanya di bawah Lap
 • Pilih jenis penghapusan keselamatan, yang boleh dilakukan satu kali hingga tiga puluh lima kali.
 • Pilih satu atau lebih pemacu
 • Kemudian klik pada Lap untuk memulakan proses.

Bahagian terbaik dalam menggunakan alat ini ialah anda dapat menggunakannya pada cakera keras yang ada tanpa perlu risau kehilangan data anda. Oleh kerana ia hanya menimpa apa sahaja yang percuma - data selebihnya selamat.

Adakah memadam Jadual Fail Utama berfungsi?

Ini adalah soalan yang sukar kerana yang penting ialah algoritma keselamatan mana yang digunakan untuk menghapus data. Terdapat perisian canggih yang dapat mengambil data walaupun anda telah menghapusnya sekali atau boleh memecahkan algoritma yang digunakan untuk menghapus data. Kami mengujinya dengan perisian pemulihan yang sering saya gunakan untuk menguji pemulihan, dan saya melihatnya berfungsi. Namun kali ini, ia gagal memulihkan data ketika diimbas.

Hasil Pemulihan Cyrobo Mencegah

Cyrobo Mencegah Hasil Pemulihan

Kami melihat beratus-ratus fail dalam folder temp dan Recycle bin, tetapi tidak ada yang dapat dilihat setelah pemulihan. Imbasan lanjutan tidak dapat memulihkan fail apa pun, tetapi mendedahkan nama fail di sana-sini.

Hasil CCleaner Wipe MFT Free Space

Hasil CCleaner menggunakan Pemulihan

Hasil dari CCleaner tempat kami menggunakan Wipe Driv e Feature (Free Space only) sangat menarik. Yang dapat kita lihat ialah banyak fail yang dinamakan dengan ZZZZ dalam imbasan cepat dan lanjutan. Nampaknya CCleaner melakukan pekerjaan yang jauh lebih baik berbanding dengan Cyrobo Prevent Recovery.

Saya rasa ada baiknya pengguna mempunyai pilihan seperti ini. Sebilangan perisian OEM menggabungkan untuk membersihkan pemacu mereka, tetapi jika anda sukar mempercayai, gunakan salah satu dari ini. Sekiranya penting, saya cadangkan mencari perisian profesional.

Baca berkaitan: Perisian Penghancur Fail.

Cara Bersihkan Hard disk untuk Mencegah Pemulihan fail yang dipadam