Bagaimana untuk mengetahui sama ada SSD gagal di Windows 10

Dunia komputer perlahan-lahan tetapi pasti bergerak dari Hard Disk Drives (HDD) ke Solid-State Drives (SSD), dan kemungkinannya, Xbox One Series X dan PlayStation 5 boleh menyebabkan perubahan besar.

Bagaimana untuk mengetahui sama ada SSD gagal di Windows 10

Bagaimana untuk mengetahui sama ada SSD gagal di Windows 10

Konsol ini mendorong SSD sebagai bahagian penting dari pengalaman permainan, yang bermaksud, pemain PC akan ingin mengambil tindakan.

Sekarang, walaupun kami menyukai kelebihan kelajuan SSD, mereka mempunyai jangka hayat yang lebih rendah jika dibandingkan dengan HDD. Anda lihat, SSD dijangka terus berjalan antara lima dan tujuh tahun, tetapi keadaan boleh menjadi perut sebelum itu, oleh itu, seseorang harus bersiap untuk yang terburuk.

Dalam catatan ini, kami akan membahas topik berikut:

  1. Apa yang menyebabkan SSD gagal
  2. Bagaimana untuk memeriksa sama ada SSD anda sihat
  3. Komputer mengalami kerosakan secara berkala
  4. Tidak dapat membaca atau menulis fail
  5. Pemacu menjadi baca sahaja
  6. Kemungkinan perlu membaiki sistem fail
  7. Kesalahan disebabkan oleh blok buruk

Mari kita melihatnya dari perspektif yang lebih terperinci.

1] Apa yang menyebabkan SSD gagal

Harus diingat bahawa SSD tidak gagal dengan cara yang sama seperti HDD, itu kerana ia tidak mekanikal, yang bermaksud, tidak ada bahagian yang bergerak. Walau bagaimanapun, kita harus menunjukkan bahawa SSD cenderung banyak bergantung pada bekalan kuasa dan kapasitor, jadi perkara ini rentan terhadap kerosakan.

Sebagai contoh, jika terdapat kegagalan kuasa atau lonjakan kuasa di rumah, SSD dapat berhenti berfungsi dengan baik. Selain itu, sekiranya SSD gagal, pengguna mungkin perlu melihat kerosakan fail, walaupun jika perangkat tidak gagal 100 persen.

Selain itu, SSD mempunyai kitaran membaca / menulis yang terhad , jadi akan tiba masanya mereka akan gagal. Kini, SSD yang lebih baru mempunyai kitaran membaca / menulis yang lebih lama yang menjadikannya sempurna untuk pendatang baru.

Sekiranya anda tidak mampu membeli SSD baru, kami tidak mengesyorkan mendapatkannya sama sekali kecuali anda mengetahui sejarahnya yang lengkap.

2] Cara memeriksa sama ada SSD anda sihat

Mengetahui sama ada SSD tidak berfungsi dengan baik jika dibandingkan dengan pemacu mekanikal biasa. Anda lihat, ketika pemacu mekanikal hampir berakhir, peranti ini mengeluarkan banyak bunyi. Anda tidak akan mendapatkannya dari SSD kerana tidak ada bahagian yang bergerak, seperti yang dinyatakan di atas.

Apa pilihannya? Baiklah, kami ingin mengesyorkan CrystalDiskMark, alat percuma yang memantau SSD anda secara senyap di latar belakang.

3] Komputer mogok secara berkala

Mengalami kemalangan yang kerap? Ini tidak selalu bermaksud masalah dengan Windows 10, melainkan SSD. Sekiranya anda tidak dapat membeli pemacu baru dengan segera, kemudian buat sandaran data anda dan pasang semula Windows.

Baca : Windows mengesan masalah Hard Disk.

4] Tidak dapat membaca atau menulis fail

Tanda lain SSD anda sedang bersiap untuk melepaskan hantu adalah ketika sukar membaca atau menulis fail. Sekiranya sistem mengesan blok buruk semasa cuba menulis fail, pemacu mungkin menolak untuk menulis data. Perkara yang sama berlaku sekiranya terdapat blok buruk ketika membaca fail. Sistem hanya akan enggan membaca.

5] Pemacu menjadi baca sahaja

Pada satu ketika, SSD anda mungkin menolak untuk mengizinkan anda memulakan operasi yang menulis data ke cakera. Ini bukan kejadian biasa, tetapi memang berlaku. Apabila ini berlaku, pemacu menjadi hanya boleh baca dan itu adalah perkara yang baik kerana anda akan dapat memulihkan data anda.

Setelah memulihkan data anda, hapus SSD dan hancurkannya sebelum membuangnya ke tong sampah.

6] Kemungkinan perlu membaiki sistem fail

Sekiranya anda tidak mematikan komputer dengan cara yang betul, kemungkinan anda akan menemui kesalahan yang mengatakan bahawa PC anda perlu diperbaiki. Ini boleh menjadi tanda pasti bahawa SSD anda menderita beberapa blok buruk dan hampir menjelang akhir.

Sekali lagi, mungkin ia tidak disambungkan dengan betul, jadi buka desktop atau komputer riba anda untuk melihat apakah semuanya sejajar dengan betul.

Sekarang, dalam kebanyakan kes, sistem operasi akan menawarkan pilihan untuk memperbaiki pemacu. Apabila ralat muncul di Windows 10, sistem akan memberikan permintaan yang meminta pemilik menjalankan imbasan untuk memperbaiki sektor yang buruk antara lain.

Ingatlah bahawa anda mungkin kehilangan beberapa data semasa proses pembaikan. Perkara ini tidak kerap berlaku, tetapi anda harus sedar.

7] Kesalahan disebabkan oleh blok buruk

Ada kalanya SSD anda akan gagal berfungsi kerana blok yang buruk. Ini serupa dengan sektor buruk pada pemacu cakera keras. Blok buruk cenderung berlaku ketika komputer cuba menyimpan atau membaca fail, tetapi dalam prosesnya, ia memerlukan masa yang sangat lama untuk disiapkan.

Pada akhirnya, komputer menyerah dengan menunjukkan mesej ralat. Salah satu cara untuk mengatasi masalah ini adalah dengan menggunakan alat Kesihatan Cakera Keras untuk mengimbas sebarang masalah fizikal. Sekiranya keadaan menjadi terlalu buruk, cukup sandarkan kandungan anda dan keluar dan cari pemacu pengganti.

Bagaimana untuk mengetahui sama ada SSD gagal di Windows 10