Gunakan Petunjuk Kata Laluan dan Disk Reset Kata Laluan pada Windows 10

Sekiranya anda terlupa kata laluan masuk Windows anda, Windows 10, Windows 8 dan Windows 7 dan Windows Vista menawarkan dua alat yang membantu anda menghadapinya:

  1. Petunjuk Kata Laluan
  2. Disk Reset Kata Laluan

Pulihkan dari kata laluan Windows yang terlupa

Mari kita lihat bagaimana anda boleh pulih dari kata laluan yang hilang atau terlupa di Windows OS.

1] Petunjuk Kata Laluan

kata laluan-petunjuk-tingkap

Petunjuk Kata Laluan anda muncul di bawah kotak entri kata laluan setelah anda membuat entri yang salah dan kemudian klik OK. Anda boleh membuat petunjuk semasa anda menetapkan kata laluan dengan Akaun Pengguna.

Baca: Cara log masuk sekiranya anda kehilangan kata laluan Windows.

2] Cakera Tetapkan Semula Kata Laluan

A Password Reset Disk , membolehkan anda untuk menukar kata laluan anda, tanpa perlu tahu kata laluan lama anda. Anda boleh membuat cakera tetapan semula kata laluan hanya untuk akaun pengguna tempatan anda. Cakera ini mengandungi satu fail bernama Userkey .psw , yang merupakan versi sandi yang disulitkan dari kata laluan anda.

Anda boleh membuat cakera tetapan semula kata laluan seperti berikut :

Anda mesti mempunyai media yang boleh ditanggalkan. USB, disket, CD, cakera keras luaran, atau kad memori.

  1. Log masuk menggunakan akaun yang ingin anda buat cakera tetapan semula kata laluan.
  2. Di Panel Kawalan, buka Akaun Pengguna.
  3. Di panel Tasks, klik Buat Disk Reset Kata Laluan untuk melancarkan wizard Forgotten Password dan kemudian ikuti arahan wizard.

Untuk menggunakan cakera tetapan semula kata laluan apabila anda terlupa kata laluan anda:

  1. Pada skrin log masuk, buat entri di kotak kata laluan. Sekiranya anda betul-betul meneka, anda akan masuk! Sekiranya anda salah, Windows memberitahu anda bahawa kata laluan tidak betul.
  2. Klik OK. Skrin log masuk muncul semula, tetapi dengan teks tambahan di bawah kotak kata laluan.
  3. Sekiranya teks tambahan pertama, kata laluan anda mengisyaratkan, mencuba memori anda, masukkan kata laluan anda. Sekiranya tidak, klik Reset Password untuk membuka wizard Reset Password. Ahli sihir ini meminta lokasi cakera tetapan semula kata laluan, membaca kunci yang disulitkan, dan kemudian meminta anda menetapkan kata laluan baru, yang kemudian digunakan untuk log masuk anda.

Anda juga boleh mempunyai log masuk pentadbir dan menukar atau membuang kata laluan anda untuk anda, tetapi anda akan kehilangan akses ke fail yang disulitkan, mesej e-mel, dan bukti kelayakan anda yang disimpan.

Anda juga boleh menggunakan beberapa Alat Pemulihan Kata Laluan pihak ketiga percuma. Anda tidak perlu mengakses Windows untuk mendapatkan semula kata laluan yang hilang. Muat turun gambar ISO percuma, bakar ke CD dan boot ke CD. Ia kemudian mencari akaun pengguna Windows.

Baca: Dasar Microsoft mengenai kata laluan Windows yang hilang atau dilupakan.

Lihat juga catatan ini pada Pemulihan Kata Laluan Windows untuk lebih banyak cadangan.

kata laluan-petunjuk-tingkap