Cara menggunakan Dual Monitor dengan mesin maya VirtualBox

Untuk dapat menggunakan VirtualBox pada Pelbagai Monitor dengan mana-mana mesin maya, anda perlu mengubah tetapan lalai. Sekiranya anda mempunyai persediaan monitor dua dan anda mahu menggunakan kedua-dua skrin dengan OS tetamu anda, siaran ini akan membimbing anda. Seperti VMware, VirtualBox tidak mengesan monitor kedua kecuali anda membuat beberapa perubahan. Ini akan membantu anda mengubah tetapan khusus sehingga anda dapat mula menggunakan lebih dari satu monitor.

Gunakan Dual Monitor dengan mesin maya VirtualBox

Anda perlu menjalankan langkah-langkah ini untuk membolehkan monitor dua kali untuk mesin maya VirtualBox-

  1. Pasang gambar CD Tambahan Tetamu
  2. Benarkan monitor kedua
  3. Dayakan monitor kedua
  4. Panjangkan paparan.

Untuk memulakan, anda perlu memasang gambar CD Tambahan Tetamu. Tidak perlu memuat turun yang lain kerana pemasangan VirtualBox anda disertakan dengan pakej ini. Secara lalai, ia tidak memasang pakej, tetapi ini diperlukan untuk mendapatkan pengalaman pengguna tanpa kelewatan.

Untuk memasang imej CD Tambahan Tamu, buka VirtualBox, mulakan OS tetamu dan pastikan anda masuk ke dalam sistem.

Selepas itu, pergi ke Peranti> Pasang gambar CD Tambahan Tetamu. Sebagai alternatif, anda boleh menekan Ctrl + D. kanan.

Gunakan dwi monitor dengan mesin maya VirtualBox

Anda harus mendapatkan pop timbul di skrin anda. Ikuti arahan skrin untuk menyelesaikan pemasangan. Selepas itu, anda perlu menambahkan monitor kedua ke mesin maya anda. Untuk itu, buka VirtualBox> pilih mesin maya> klik butang Tetapan .

Kemudian, pergi ke bahagian Paparan dan pastikan anda berada di tab Skrin . Dari sini, anda perlu memberikan memori video maksimum ke mesin maya anda. Untuk itu, gunakan bar Memori Video untuk menyediakan memori video maksimum yang ada. Kedua, pilih dua (2) dalam kotak Monitor Count .

Kedua-dua tetapan ini adalah wajib. Namun, jika anda mahukan prestasi yang lebih baik, anda boleh memilih kotak pilihan Aktifkan Pecutan 3D . Setelah membuat semua perubahan, klik butang OK untuk menyimpan.

Sekarang mulakan mesin maya anda dan tekan butang Host + F bersama-sama. Secara lalai, Ctrl kanan adalah butang Host. Selepas itu, anda harus menetapkan skrin maya ke skrin hos. Untuk itu, pergi ke View> Virtual Screen 1> Use Host Screen 1.

Begitu juga, pergi ke View> Virtual Screen 2> Use Host Screen 2. Sekarang anda boleh mencari mesin maya di kedua monitor. Sekiranya anda mahu, anda juga boleh menggunakan Host Screen 2 untuk Virtual Screen 1.

Saya harap penyelesaian mudah ini dapat membantu anda.

Baca seterusnya : Cara menggunakan dual monitor dengan mesin maya VMware.