Cara menyahpasang Office 365 atau Microsoft Office di Windows 10

Catatan ini menawarkan pelbagai cara untuk menyahpasang sepenuhnya Office 365 atau Microsoft Office 2019/2016/2013/2010/2007/2003 dari komputer windows 10/8/7 anda. Sekiranya anda tidak dapat menyahpasang Office menggunakan Panel Kawalan atau Tetapan pada sistem Windows, maka catatan ini pasti dapat membantu anda.

Cara menyahpasang Microsoft Office

Anda boleh menyahpasang Office 365 atau Microsoft Office dari komputer Windows 10 anda, dengan mengikuti salah satu kaedah berikut:

  1. Panel kawalan
  2. Tetapan Windows 10
  3. Alat Sokongan Uninstall Office
  4. Pembantu Sokongan dan Pemulihan Microsoft
  5. Microsoft Perbaiki
  6. Menggunakan RipOutOffice2007.

Mari kita lihat kaedah ini secara terperinci.

1] Menggunakan Panel Kawalan

nyahpasang pejabat microsoft

Hidupkan semula komputer anda dan cuba hapus Office melalui Panel Kawalan> Program dan Ciri> Nyahpasang atau ubah program.

Pilih pemasangan Office anda, klik kanan padanya, dan pilih Nyahpasang.

Ikuti arahan di skrin untuk menyahpasang Office.

2] Melalui Tetapan Windows 10

Tidak dapat menyahpasang Microsoft Office

Buka Tetapan> Aplikasi> Aplikasi dan ciri. Cari Office dan pilih. Klik Nyahpasang untuk menyahpasang program. Anda boleh menyahpasang program Office (Click-To-Run atau MSI) dan juga aplikasi Office (Microsoft Store) di sini.

Tidak dapat menyahpasang Microsoft Office

Ini boleh berlaku sekiranya proses pemasangan tidak selesai ketika anda cuba memasang program baru atau proses penyahpasangan tidak berjalan seperti yang diharapkan. Atau ada kemungkinan bahawa fail pemasangan program Office yang dipasang sebelumnya telah rosak.

Sekiranya anda tidak dapat menyahpasang Office, gunakan alat berikut.

3] Alat Sokongan Uninstall Office

Nyahpasang Microsoft Office

Muat turun Alat Nyahpasang Microsoft Office dari Microsoft. Jalankan o15-ctrremove.diagcab , dan ia akan melancarkan penyahpasang. Gunakannya untuk membuang pemasangan Office anda sepenuhnya.

4] Pembantu Sokongan dan Pemulihan Microsoft

Microsoft Support and Recovery Assistant akan membantu anda menyahpasang program Office serta menyelesaikan aplikasi Office 365, Outlook, OneDrive, Windows, Dynamics 365 & masalah lain.

5] Microsoft Perbaiki

Gunakan Microsoft Fix it untuk menyahpasang Office. Tetapi pertama-tama, periksa apakah ini berlaku untuk pemasangan Windows dan Office versi anda.

Muat turun Fix-It untuk Nyahpasang: Office 2003 | Pejabat 2007 | Pejabat 2010.

Anda juga boleh menggunakan Penyelesai Masalah ini dari Microsoft yang membolehkan anda menyahpasang sepenuhnya versi Office atau Office 365 terkini dari Windows 10/8/7.

Perhatikan bahawa Microsoft tidak lagi menyokong penggunaan utiliti Windows Installer Cleanup.

6] RipOutOffice2007

ripoutoffice2007

Sekiranya anda menggunakan Office 2007, anda boleh mencuba utiliti ini yang disebut RipOutOffice2007. Buat titik pemulihan sistem terlebih dahulu sebelum menggunakan perisian ini. RipOutOffice2007 adalah alat perisian percuma pihak ketiga untuk menyahpasang & mengeluarkan Office 2007 sepenuhnya dari PC anda apabila proses penyahpasangan standard gagal. Tetapi dari komen bahawa alat ini tidak berfungsi di Windows 7 dengan betul.

Anda mungkin juga ingin melihat catatan berkaitan:

  1. Nyahpasang Microsoft Office 32-bit dan pasang versi 64-bit
  2. Nyahpasang program Microsoft Office secara individu
  3. Nyahpasang Microsoft Office Klik untuk Jalankan
  4. Buang atau Nyahpasang sepenuhnya Microsoft Office atau Office 365.
nyahpasang pejabat microsoft