Cara mengetahui Kad Grafik yang anda ada pada Windows 10 anda

Sekiranya anda seorang pemain permainan atau artis grafik, kad grafik adalah perkara pertama yang akan anda periksa di komputer riba. Dengan jelas, pemain dan artis video / grafik tahu di mana hendak mencari Kad Grafik di PC, tetapi jika anda pengguna PC biasa dan cuba mengetahui cara memeriksa kad grafik anda di PC, siaran ini hanya untuk anda .

Saya sebagai pengguna PC biasa tidak tahu mengenai kad grafik; sebenarnya, saya tidak mempunyai jawapan sekiranya ada yang bertanya kepada saya kad grafik apa yang dimiliki komputer riba saya. Jadi, inilah yang saya lakukan untuk mengetahui nama dan jenama kad grafik dan pemacu yang tepat di PC saya.

Kad Grafik mana yang saya ada di PC saya

Terdapat beberapa cara untuk mendapatkannya; Saya menyenaraikan semua cara di sini, anda boleh menggunakan mana yang sesuai untuk anda.

 1. Menggunakan Alat Diagnostik DirectX
 2. Menggunakan Pengurus Tugas
 3. Menggunakan Tetapan Paparan
 4. Menggunakan Pengurus Peranti
 5. Menggunakan perisian percuma.

Mari kita perhatikan kaedah ini secara terperinci.

1] Alat Diagnostik DirectX

Anda boleh mendapatkan semua maklumat terperinci mengenai kad grafik dan pemandu anda melalui DirectX Diagnostic Tool.

 1. Buka Run dengan menekan Win + R, ketik dxdiag , dan tekan ENTER.
 2. Ini akan membuka tetingkap baru yang menunjukkan maklumat terperinci mengenai sistem anda.
 3. Di bawah tab Paparan , anda akan menemui butiran kad grafik anda.
 4. Anda boleh menyemak nama dan jenama sebenar kad grafik anda, pemacu, versi, tarikh dan banyak lagi.

2] Pengurus Tugas

Ya, anda juga boleh memeriksa kad grafik anda melalui Pengurus Tugas. Tekan Win + X dan pilih Task Manager. Anda boleh membukanya dengan menekan CTRL + Shift + ESC untuk membukanya.

Pergi ke tab Prestasi dan di bawah tab GPU ; anda juga boleh memeriksa kad grafik, pemacu, versi, dan perincian prestasi.

3] Tetapan Paparan

Di Desktop, klik kanan dan pergi ke Paparan Tetapan. Tatal ke bawah dan pilih ' Tetapan Paparan Lanjutan '. Di sana anda akan menemui kad grafik yang dipasang di PC anda.

Kad grafik anda juga mungkin mempunyai panel kawalannya sendiri, dan anda boleh sampai ke sana dengan mengklik kanan pada desktop anda.

Klik kanan pada desktop anda dan klik pada nama kad grafik dan anda boleh memeriksa sifatnya secara terperinci. Klik pada Pilihan dan Sokongan, dan anda boleh memeriksa keseluruhan butiran seperti memori fizikal, pemproses dan kelajuannya, versi OS anda dan banyak lagi.

4] Pengurus Peranti

Kad Grafik mana yang saya ada di PC saya

Dari Menu Winx, buka Pengurus Peranti. Kembangkan penyesuai Paparan , dan anda akan melihat butiran Kad Grafik yang disebut.

Dalam gambar di atas, anda melihat dua entri:

 1. Grafik HD Intel (R) 630
 2. NVIDIA GeForce 930MX.

Ini bermaksud bahawa Intel satu adalah kad grafik bersepadu dan NVIDIA satu adalah kad grafik khusus. Sekiranya hanya disebutkan, ini bermakna anda hanya mempunyai 1, iaitu kad grafik bersepadu yang dipasang.

Klik kanan pada mereka, dan pilih Properties untuk mendapatkan lebih banyak maklumat.

Baca : Kad Grafik Bersepadu atau Dedikasi - Mana yang saya perlukan?

5] Menggunakan perisian percuma

kad grafik bersepadu atau khusus

Sekiranya anda mencari perisian percuma untuk melakukan tugas itu, anda boleh memuat turun CPU-Z. Alat ini mengumpulkan maklumat mengenai peranti utama sistem anda. Ia bukan sahaja memberi anda maklumat mengenai kad Grafik anda tetapi juga maklumat sistem penting yang lain. Pergi ke tab Grafik. Sekiranya anda melihat satu entri, ini bermakna anda hanya memasang kad grafik bersepadu. Dalam gambar di atas, anda akan melihat bahawa kad NVIDIA khusus juga dipasang.

Ini adalah beberapa cara untuk memeriksa kad grafik yang dimiliki PC anda.

Catatan ini akan menunjukkan kepada anda cara mengetahui RAM Komputer, Kad Grafik, memori Video & spesifikasi perkakasan lain dari PC anda.