Cara mengatur penambatan USB pada Windows 10

Catatan ini akan menunjukkan kepada anda cara mengatur penambatan USB pada Windows 10 & berkongsi data telefon bimbit anda untuk mengakses internet pada peranti lain. Tethering biasanya dipahami sebagai WiFi Tethering, yang memungkinkan pengguna untuk berkongsi data mudah alih mereka ke mana-mana peranti yang mendukung Wifi, termasuk komputer riba. Ia sangat berguna apabila anda tidak mempunyai cara untuk mengakses sambungan internet.

Namun, bagaimana jika anda mempunyai desktop, dan anda tidak mempunyai pilihan untuk menyambung ke ethernet, dan tidak ada penyesuai Wifi untuk menyambung ke penghala. Dalam keadaan seperti ini, anda boleh menggunakan USB Tethering. Ia hampir serupa dengan penambatan Wifi, kecuali ia berfungsi melalui sambungan USB.

Anda boleh membayangkannya seperti sambungan ethernet, tetapi lebih pantas dibandingkan dengan penambatan Wifi dan juga penambatan Bluetooth.

Sediakan penambatan USB pada Windows 10

Sediakan penambatan USB pada Windows 10

Penambatan USB seperti penambatan Wifi adalah percuma melainkan pembawa anda telah menyekatnya. Oleh itu, yang terbaik adalah membersihkannya dengan pengendali anda. Setelah selesai, ikuti langkah-langkah untuk menyiapkan penambatan USB pada Windows 10.

 1. Sambungkan telefon anda dengan Windows 10 menggunakan kabel USB.
 2. Sekiranya diminta untuk mengaktifkan ciri pemindahan fail, batalkan.
 3. Biasanya, ada arahan yang tersedia sebaik sahaja anda menyambung, mengatakan " Penambatan atau Hotspot aktif — Ketuk untuk menyiapkan." Ketuk padanya.
 4. Sekiranya tidak ada permintaan, pergi ke Tetapan> Rangkaian dan Internet> Hotspot dan Penambatan> Toggle pada penambatan USB .

Penyediaan secara automatik akan membuat penyesuai rangkaian baru di Windows 10. Komputer akan disambungkan ke internet menggunakan itu. Sekiranya anda membuka tetapan Rangkaian di Windows 10, ini akan kelihatan seperti ini.

Tetapan USB Tethering Windows 10

Pastikan WiFi di telefon anda dimatikan. Sekiranya ia disambungkan ke rangkaian yang ada, penambatan USB akan dilumpuhkan. Sekiranya anda melihatnya diaktifkan , penambatan berjaya.

Catatan: Lokasi Tethering boleh berbeza untuk setiap telefon, terutama pada OS yang disesuaikan seperti dari RealMe, Redmi, Samsung, atau telefon lain. Namun, mereka digabungkan dengan bahagian Rangkaian Mudah Alih dan Data.

Menyelesaikan masalah Penambatan USB di Windows 10

Windows menggunakan penyesuai rangkaian Peranti Berkongsi Internet berasaskan NDIS Jauh untuk memungkinkan penambatan USB pada Windows 10. Oleh itu, jika ia berhenti berfungsi secara tiba-tiba, periksa ini:

1] Pemeriksaan Asas

 • Wifi didayakan secara automatik
 • Kabel USB terputus
 • Secara tidak sengaja mematikan penambatan

2] Kemas kini pemacu NDIS menggunakan Pengurus Peranti

Kemas kini pemacu NDIS

 • Gunakan WIN + X + M untuk membuka Pengurus Peranti
 • Luaskan bahagian rangkaian, dan cari NDIS.
 • Klik kanan, dan periksa apakah ada kemas kini yang tersedia.
 • Sekiranya tidak ada kemas kini, maka boleh mencari dan mencari Adaptor USB RNDIS6 secara manual . Kemas kini.
 • Mulakan semula komputer.

Kami harap anda dapat mengikuti arahan dengan cepat, dan berjaya menyiapkan penambatan USB pada Windows 10.

Persediaan penambatan USB Windows 10