Cara menghantar dan menerima Faks di Windows 10

Di Windows 10/8/7, menyiapkan komputer anda untuk menerima dan menghantar faks sangat mudah. Aplikasi Windows Fax and Scan secara praktikal dapat mengubah komputer anda menjadi mesin faks dan terbukti dapat menjimatkan wang dan masa. Yow akan dapat menghantar dan menerima Faks dalam talian, tanpa menggunakan mesin Faks. Tetapi sebelum anda dapat memulakan faks, komputer anda mesti dilengkapi dengan betul.

Keperluan Perkakasan untuk menyediakan Faks:

Sekiranya anda merancang untuk menghantar dan menerima faks di rumah, pertama-tama anda perlu melengkapkan komputer anda dengan modem faks. Modem faks adalah perkakasan tambahan yang agak murah yang membolehkan komputer anda berkomunikasi dengan mesin faks melalui talian telefon standard.

Peranti ini dijual di kedai komputer utama dan terdapat dalam dua jenis: dalaman dan luaran, Modem faks dalaman dipasang terus ke papan induk komputer anda, serupa dengan cara memasukkan kad video atau kad suara. Modem faks luaran adalah peranti kecil yang menghubungkan ke port bersiri atau USB.

Sekiranya anda bekerja, pilihan lain adalah untuk mengetahui sama ada majikan anda mempunyai pelayan faks. Menghantar faks menggunakan pelayan faks tidak memerlukan anda menambahkan perkakasan khas ke PC anda. Anda baru sahaja membuat sambungan dengan pelayan faks dan selebihnya akan berfungsi.

Cara menghantar dan menerima Faks di Windows 10

Sebaik sahaja anda memilih modem faks atau menemui pelayan faks, anda perlu melakukan sedikit persediaan.

Untuk menyediakan modem faks untuk rumah:

Cara menghantar dan menerima Faks di Windows 10

Sebelum memulakan, pastikan anda telah memasang modem faks anda dengan betul, dan ia dipasang ke saluran telefon analog standard.

  1. Klik butang Mula , klik Semua Program dan kemudian klik Windows Fax and Scan .
  2. Di bahagian bawah panel kiri, klik Faks dan kemudian klik Faks Baru pada bar alat untuk melancarkan wizard Penyediaan Faks.
  3. Klik Sambungkan ke modem faks dan ikuti arahannya.

Untuk menyediakan pelayan faks untuk pejabat:

Sebelum memulakan, pastikan komputer anda disambungkan ke rangkaian dan anda mengetahui alamat rangkaian pelayan faks (misalnya, \\ mycompanyfaxserver).

  1. Klik butang Mula , klik Semua Program, dan kemudian klik Faks dan Imbas Windows .
  2. Untuk menggunakan paparan Faks, klik Faks di bahagian bawah panel kiri.
  3. Klik menu Alat , dan kemudian klik Akaun Faks .
  4. Klik Tambah , dan kemudian, dalam wizard Penyediaan Faks, klik Sambungkan ke pelayan faks di rangkaian saya dan ikuti arahannya.

Catatan: Untuk menyambung ke pelayan faks, anda mungkin memerlukan kebenaran daripada pentadbir sistem.