Senarai URL dan Halaman Dalaman Google Chrome yang tersembunyi

Chrome adalah salah satu penyemak imbas yang paling serba boleh di pasaran penyemak imbas web yang terus berkembang. Dengan menggunakan antara muka yang mudah digunakan, ia mendapat perhatian beberapa pengguna yang menjalankan OS Windows pada PC dan tablet mereka. Sebilangan kecil daripada kita mengetahui bahawa Chrome mempunyai beberapa ciri tersembunyi dan alat eksperimen yang dapat digunakan untuk membuka keupayaan eksperimen Chrome yang bertopeng. Dalam siaran ini, kami akan melihat URL Google Chrome tersembunyi yang boleh anda akses dan ubah mengikut keperluan anda.

Kami telah membahas sedikit mengenai tetapan Bendera Chrome yang paling berguna yang dapat diakses menggunakan halaman chrome: // flags. Lihatlah beberapa URL Google Chrome penting yang menunjuk ke halaman dalamannya.

URL Chrome atau Halaman Dalaman yang tersembunyi

Anda boleh mengakses senarai URL Chrome tersembunyi dengan mengetik chrome: // about atau chrome: // chrome-urls / di bar alamat dan menekan Enter. Ini akan membuka halaman yang terdiri daripada semua URL Chrome tersembunyi yang tersedia untuk peranti anda.

Semasa melihat keupayaan Chrome yang tersembunyi, penting untuk diperhatikan bahawa tidak semua ciri dapat berguna untuk bukan pembangun . Kami akan menyenaraikan beberapa URL Chrome tersembunyi yang berguna secara khusus untuk pengguna Windows umum.

URL Chrome atau Halaman Dalaman yang tersembunyi

chrome: // aplikasi /

URL ini dapat digunakan untuk membuka semua aplikasi Chrome yang telah anda muat turun di penyemak imbas anda. Ia sangat berguna untuk menavigasi terus ke halaman aplikasi daripada meringkas dari halaman utama lalai. Anda juga boleh mengakses muat turun Kedai Web Chrome dan memasang aplikasi, sambungan, tema tambahan, dll.

chrome: // penanda halaman /

Sekiranya anda ingin mengakses dan mengurus semua penanda buku yang disimpan dengan cepat, URL ini akan membantu anda menuju ke halaman pengurus penanda halaman yang disegerakkan di mana semua penanda halaman anda dipaparkan dengan teratur. Anda bahkan boleh mengimport atau mengeksport penanda buku ini sebagai fail HTML untuk memindahkannya dari atau ke penyemak imbas lain.

chrome: // cache

Anda dapat melihat semua yang tersimpan dalam memori Cache penyemak imbas Chrome dan item, laman web, gambar dan skrip yang disimpan menggunakan URL ini.

chrome: // terhempas

Halaman khusus ini menunjukkan senarai keretakan terkini yang dialami penyemak imbas Chrome anda dari masa ke masa. Ia hanya tersedia jika anda telah mengaktifkan pelaporan kerosakan . Anda boleh melihat pautan ini untuk mengetahui lebih lanjut mengenainya.

chrome: // peranti

URL ini dapat digunakan untuk mengakses perangkat yang didaftarkan di jaringan Anda. Anda boleh menambah dan mengkonfigurasi peranti pencetak yang disambungkan ke PC anda ke perkhidmatan Cetakan Awan Google . Ini sangat berguna untuk menambah dan mengurus peranti yang disambungkan ke rangkaian anda menggunakan penyemak imbas Chrome.

chrome: // muat turun

Ini akan membuka halaman Pengurus Muat turun asli penyemak imbas di mana anda dapat melihat semua muat turun anda yang lalu. Cara yang sangat pantas untuk menavigasi muat turun anda daripada mencari jalan di menu hamburger!

chrome: // sejarah

Ia berfungsi sama seperti jalan pintas papan kekunci "Ctrl + H" . Ini membawa anda ke halaman sejarah penyemakan imbas baru-baru ini di mana anda dapat membersihkannya atau mencari halaman web yang pernah anda lawati pada masa lalu.

chrome: // newtab

Nah, siapa tahu bahawa anda boleh membuka tab baru dengan menekan URL ini! Cukup masukkan di bar alamat dan tekan enter dan anda harus mendarat di halaman Tab Baru sama sekali. Saya tidak akan mengatakan ia berguna tetapi anda mempunyai cara baru untuk melakukan sesuatu.

krom: // pemalam

Anda boleh mengakses pemalam yang dipasang di penyemak imbas anda menggunakan URL ini. Anda juga boleh mengkonfigurasinya dan membiarkannya berjalan selalu atau melumpuhkannya.

chrome: // peramal

Yang ini sangat menarik. Ia memaparkan senarai peramal tindakan pelengkap automatik dan peramal prefetch sumber berdasarkan sejarah carian dan penyemakan imbas terkini anda.

krom: // cetak

URL ini membuka kotak dialog cetak di mana anda boleh menyimpan halaman web sebagai fail PDF atau anda boleh menghantar fail anda ke mana-mana pencetak yang disambungkan ke rangkaian semasa anda. Ia berfungsi sama seperti jalan pintas papan kekunci "Ctrl + P" .

chrome: // syarat

Anda boleh melihat Syarat Perkhidmatan Google Chrome dengan menekan URL ini. Menurut Google, “Syarat Perkhidmatan ini berlaku untuk versi kod Google Chrome yang dapat dilaksanakan. Kod sumber untuk Google Chrome tersedia secara percuma di bawah perjanjian lesen perisian sumber terbuka di chrome: // credits. "

chrome: // lakaran kecil

URL ini memaparkan laman web teratas yang sering anda kunjungi dengan gambar kecil seperti apa tampilan laman web.

chrome: // versi

Gunakan URL ini ketika anda ingin melihat versi terkini penyemak imbas Chrome anda dengan maklumat tambahan mengenai versi JavaScript dan Flash dan perincian lain yang relevan.

Baiklah, itu semua berkaitan dengan URL Chrome tersembunyi yang sedikit berguna bagi pengguna Windows biasa.

Sekarang baca mengenai halaman konfigurasi penyemak imbas Tersembunyi.

Senarai URL Chrome tersembunyi dan maksudnya