Cara membenarkan atau menyekat program di Windows Firewall Windows 10

Microsoft telah menambahkan ciri keselamatan baru ke Windows dengan setiap kemas kini. Windows 10 dilengkapi dengan ciri keselamatan superlatif berbanding versi perisian sebelumnya. Tetapan Firewall membentuk inti dari ciri keselamatan, namun, kadang-kadang kebetulan Firewall menyekat aplikasi kegemaran pada Windows 10.

Firewall yang dibina biasanya berfungsi dengan baik dan menyekat semua aplikasi yang berniat jahat dan membenarkan aplikasi yang sah. Tetapi dalam beberapa kes, pengguna perlu mengawal dan membiarkan aplikasinya memintas firewall. Sebelum memulakan, saya ingin menasihati anda untuk memeriksa dengan teliti sama ada aplikasi itu sah sebelum memasukkannya ke dalam firewall dalam senarai putih. Dalam segmen ini, kami akan memandu anda melalui beberapa langkah yang akan membantu anda membenarkan atau menolak aplikasi tertentu di Windows 10 Firewall.

Benarkan atau sekat program di Windows 10 Firewall

Kami akan melihat cara memasukkan senarai putih, membenarkan, membuka blokir, atau menyekat Program atau Aplikasi di Firewall Windows 10. Windows 10. Anda boleh menyenaraihitamkan atau mengizinkan aplikasi secara individu atau menyekat program seperti Photoshop juga daripada mengakses Internet.

Perkara pertama yang pertama, buka Pusat Keselamatan Windows Defender. Pilih Firewall dan Perlindungan Rangkaian.

Sekarang klik " Izinkan aplikasi melalui firewall ".

Klik pada butang " Ubah Tetapan ". Pastikan anda mempunyai hak pentadbiran

Cara menyekat program di Firewall Windows 10

Dari menu Pilih aplikasi yang ingin anda izinkan melalui Firewall. Anda juga dapat menambahkan aplikasi secara manual dengan menggunakan opsi " Tambahkan Aplikasi ".

Sekarang pilih jenis rangkaian yang boleh diakses oleh aplikasi.

  • Rangkaian Peribadi akan membolehkan aplikasi menyambung ke internet hanya di rumah atau di tempat kerja
  • Jaringan Awam akan membolehkan aplikasi untuk menyambung ke internet dari mana sahaja termasuk hotspot WiFi Awam

Klik OK

Untuk menyenarai hitam aplikasi atau perkhidmatan dari firewall yang perlu anda lakukan ialah hapus tanda centang pada aplikasi dan pastikan anda menolak akses rangkaian ke aplikasi yang sama. Ciri khas ini sangat berguna dalam banyak kes. Sebagai contoh, anda boleh menetapkan aplikasi perbankan anda agar berfungsi hanya di Rangkaian Peribadi dan dengan demikian melindungi diri anda dari kekurangan keselamatan WiFi awam atau tidak selamat.

Pentadbir juga boleh membuat perubahan untuk setiap aplikasi dan ini pada dasarnya harus mencerminkan semua akaun pengguna terhad yang lain. Ini juga merupakan cara yang baik untuk melarang aplikasi tertentu di akaun anak anda mendapat akses ke rangkaian. Semua yang dikatakan dan dilakukan, berhati-hati ketika menangani pengecualian atau mengubah tetapan firewall, jika tidak dilakukan dengan betul, ia akan membuat PC anda rentan terhadap serangan.

Baca seterusnya :

  1. Cara mengaktifkan atau mematikan Windows Defender Firewall
  2. Cara Menyekat atau Membuka Port di Windows Firewall.
Cara menyekat program di Firewall Windows 10