Cara melumpuhkan Akses Pantas di Windows 10 Explorer

Akses Pantas adalah ciri baru di panel navigasi Windows 10 File Explorer. Di Jendela Navigasi Penjelajah Windows 8.1, anda mempunyai Kegemaran, tetapi sekarang Akses Pantas nampaknya telah menggantikannya. Fungsi ini berguna, kerana membantu pengguna menavigasi dengan cepat ke lokasi yang sering anda gunakan, dan juga yang baru-baru ini digunakan oleh anda.

Pengguna Windows 10 mungkin menyedari bahawa secara lalai, File Explorer terbuka ke Akses Pantas. Windows 10 membolehkan pengguna berkuasa menyempurnakan sistem operasi mengikut keinginan mereka, dengan mudah. Nampaknya sebahagian besar maklum balas pengguna kepada Microsoft berpusat di sekitar pengguna yang menuntut pilihan untuk mengaktifkan atau mematikan elemen UI yang berbeza, dengan mudah. Oleh itu, jika anda mahu, anda boleh menjadikan File Explorer terbuka ke PC ini dan bukannya Akses Pantas.

Sekiranya anda mahu, demi kepentingan Privasi, Anda juga dapat menonaktifkan Akses Pantas di Panel Navigasi, dengan cara. Apa yang anda boleh lakukan ialah menghentikan Explorer daripada memaparkan fail dan folder yang baru digunakan dan sering digunakan di sana. Mari kita lihat bagaimana melakukannya.

Lumpuhkan Akses Pantas - Jangan tunjukkan folder

Untuk melumpuhkan Akses Pantas di Windows 10 File Explorer:

  1. Lancarkan Penjelajah
  2. Klik buka Folder Options dari Ribbon
  3. Cari Privasi di bawah tab Umum
  4. Nyahtanda dua kotak centang yang melumpuhkan ciri ini.

Apa yang perlu anda lakukan ialah melumpuhkan paparan fail dan folder yang baru dan kerap digunakan dalam File Explorer.

Untuk mengeluarkan folder yang kerap dan senarai fail terkini dari Akses Pantas, buka File Explorer, klik pada tab View di Ribbon dan kemudian klik pada Options, dan kemudian dan kemudian Change folder and search options , untuk membuka Folder Options.

Tunjukkan fail yang baru digunakan dalam Akses Pantas

Anda mesti hapus centang dua kotak pilihan berikut yang terdapat di bawah bahagian Privasi:

  1. Tunjukkan fail yang baru digunakan dalam Akses Pantas
  2. Tunjukkan folder yang sering digunakan dalam Akses Pantas

Klik Guna dan Keluar. Tindakan itu akan segera membuang kedua-dua bahagian ini dari Akses Pantas di File Explorer.

Kosongkan Sejarah Akses Pantas

Untuk mengosongkan sejarah akhbar Akses Pantas anda Clear butang terhadap Clear File Explorer Sejarah.

Anda juga dapat melepaskan Pin dari item yang disematkan seperti Desktop, Muat Turun, dll dari sebelah kiri panel navigasi.

akses cepat-pin

Dengan cara ini, anda dapat mengelakkan Windows 10 memaparkan fail dan folder yang baru digunakan dan kerap digunakan, di Akses Pantas dan dengan itu menjaga privasi anda.

Lihat catatan ini jika Akses Pantas di Windows 10 tidak berfungsi atau rosak.

Tunjukkan fail yang baru digunakan dalam Akses Pantas