Ralat profil berlaku. Kesalahan berlaku semasa membuka profil anda.

Ramai menggunakan Google Chrome sebagai penyemak imbas lalai mereka pada PC Windows . Kadang-kadang, pengguna telah melaporkan melihat mesej kesalahan berlaku . Biasanya, masalah itu hilang dengan sendirinya. Namun, jika ia bertahan lama, anda mungkin perlu menyelesaikan masalahnya. Sekiranya anda menerima ralat Profil, Ada yang tidak kena semasa membuka mesej profil anda semasa anda membuka penyemak imbas Google Chrome, siaran ini akan membantu anda menyelesaikan masalah.

Ralat profil berlaku. Kesalahan berlaku semasa membuka profil anda

1] Sebagai langkah awal, anda perlu mencari versi Google Chrome yang anda gunakan iaitu, Google Chrome Beta atau Google Chrome Canary. Untuk ini, buka penyemak imbas anda, klik pada pilihan 'Lagi' yang kelihatan sebagai tiga titik menegak, tatal ke bawah ke bahagian 'Bantuan' dan pilih pilihan 'Tentang Google Chrome'.

Ralat profil berlaku.  Kesalahan berlaku semasa membuka profil anda

Di sini, anda dapat mengetahui sama ada anda menggunakan Chrome atau Canary versi Beta. Sekiranya tidak disebutkan, itu adalah versi Stabil Chrome. Sekiranya kebetulan Chrome Beta atau Chrome Canary, disarankan untuk memasang versi Chrome yang stabil dan melihat apakah ia membantu.

2] Sekiranya anda menggunakan saluran Chrome Stable, periksa sama ada saluran tersebut dikemas kini. Untuk mendapatkannya, Buka Chrome, pilih 'Lagi' (tiga titik menegak)> Bantuan> Perihal Chrome; Anda akan melihat tanda biru dengan 'Chrome terkini'). Sekiranya tidak, anda boleh mengemas kini dan memulakan semula sistem anda untuk melihat apakah ia membantu.

Mulakan semula komputer anda, lancarkan Chrome dan lihat apakah ralat itu muncul lagi.

3] Sekiranya tidak membantu, menjaga penyemak imbas ditutup, arahkan kursor tetikus ke alamat berikut,

C: \ Users \% nama pengguna% \ AppData \ Local \ Google \ Chrome \ Data Pengguna \ Default \

Cari fail Data Web dan padamkannya.

Sekarang, buat profil baru. Buka lokasi folder berikut:

% LOCALAPPDATA% \ Google \ Chrome \ Data Pengguna \

Cari folder bernama Default . Folder lalai ini adalah profil lalai Google Chrome anda. Namakan semula folder ke Default-Bak .

Kesalahan penyemak imbas

Sekarang apabila anda melancarkan Chrome seterusnya, folder lain dengan nama Lalai akan dibuat.

Lihat sama ada masalah itu hilang.

Harap maklum bahawa penyelesaiannya mungkin tidak berfungsi untuk semua pengguna Chrome kerana sifat masalahnya mungkin berbeza. Namun, jika masalah itu mengganggu anda, anda boleh membuat sandaran kata laluan penyemak imbas anda, dan lain-lain, dan kemudian menyahpasang Chrome melalui Panel Kawalan. Padamkan juga semua folder dan fail berkaitan Chrome yang dapat anda temukan di Drive Sistem anda dan kemudian pasang semula Chrome.