Cara menghapus Makluman Virus dari Microsoft pada PC Windows

Komputer yang dijangkiti malware boleh menjadi masalah besar, walaupun semuanya bergantung pada jenis malware kerana ada yang lebih berbahaya daripada yang lain. Sejak akhir-akhir ini, ada jenis malware yang baru selesai, dan sejauh ini telah menjangkiti beberapa komputer Windows.

Cara membuang Makluman Virus dari Microsoft

Cara membuang Makluman Virus dari Microsoft

Dari apa yang kami kumpulkan setakat ini, banyak pengguna mengadu timbulnya pelik pada peranti mereka yang mendakwa kandungan orang dewasa yang berbahaya terdapat di komputer mereka. Apa yang lebih menarik lagi adalah kenyataan bahawa mesej itu memberikan kesan bahawa ia datang terus dari Microsoft. Tetapi itu tidak berlaku kerana Microsoft tidak melakukan ini.

Dalam catatan ini, kami akan merangkumi bidang berikut:

  1. Apakah mesej virus palsu ini?
  2. Adakah amaran virus ini dapat ditanggalkan?
  3. Cara mengeluarkan PUP dari komputer Windows 10 anda
  4. Tetapkan semula tetapan penyemak imbas web yang paling kerap anda gunakan
  5. Muat turun dan pasang antivirus mandiri pihak ketiga.

Mari kita bincangkan perkara ini dengan lebih terperinci.

1] Apakah pesan virus palsu ini?

Kami telah mengunci komputer ini untuk keselamatan anda

Anda telah melayari laman web yang tidak selamat.

Komputer anda telah dijangkiti.

Hubungi talian bantuan Microsoft untuk mengaktifkan semula komputer anda.

Gagal menelefon akan menyebabkan pemberitahuan dihantar ke kediaman anda.

Secara sederhana, ini pada dasarnya adalah penipuan. Jenis penipuan ini agak biasa, tetapi yang ini khususnya baru. Idea di sebalik penipuan ini adalah untuk mengumpulkan wang dari pengguna yang tidak curiga yang percaya bahawa komputer mereka benar-benar dijangkiti dengan kandungan dewasa.

Sekarang, yang satu ini, seperti kebanyakan perisian hasad sokongan teknikal, kemungkinan dipasang secara tidak sengaja semasa pengguna memasang perisian percuma. Dalam beberapa kes, aplikasi perisian percuma disertakan dengan perisian hasad, sebab itulah kita hanya perlu memuat turun fail dari sumber yang dipercayai.

Mungkin meminta anda memasukkan kunci pendaftaran Windows anda - dan itu adalah perkara yang tidak boleh anda lakukan.

Dalam keadaan ini, perisian hasad hanyalah program atau PUP yang mungkin tidak diingini.

2] Adakah amaran virus ini dapat ditanggalkan?

Sekiranya anda mengalami masalah ini, maka jangan bimbang kerana ada cara untuk mengawal keadaan. Dari pengalaman kami, mudah untuk disingkirkan, dan tidak akan mendatangkan bahaya kepada komputer anda.

Dalam kebanyakan kes, Program Berpotensi Tidak Diinginkan (PUP) mendapat akses ke komputer anda dengan menggunakan alat lain semasa fasa pemasangan. Oleh itu, anda hanya perlu membuang program dan perkara-perkara harus berjalan lancar

Baca : Panduan & Alat Pembuangan Perisian Malware untuk Pemula.

3] Cara mengeluarkan PUP dari komputer Windows 10 anda

Kami memahami bahawa amaran palsu akan mengunci pengguna dalam mod skrin penuh melalui penyemak imbas web mereka. Ini tidak memungkinkan untuk beralih ke tingkap lain, jadi mari kita lihat bagaimana kita dapat mengatasi masalah ini dan membuang PUP.

Pertama, kita mesti membuka Pengurus Tugas dengan memilih CTRL + Shift + ESC pada papan kekunci. Cari proses untuk penyemak imbas web anda, klik kanan padanya, kemudian tekan End Task untuk membunuh prosesnya.

Langkah seterusnya adalah menavigasi ke Control Panel > Programs and Features , dan dari sana, pilih Installed On untuk menyusun senarai program mengikut urutan kronologi.

Pengguna sekarang harus menyahpasang PUP mencurigakan yang dipasang pada sistem mereka baru-baru ini.

4] Tetapkan semula tetapan penyemak imbas web yang paling kerap anda gunakan

OK, jadi langkah seterusnya adalah menetapkan semula tetapan penyemak imbas web anda. Kami tidak akan membahas perincian dalam artikel ini, jadi jika anda ingin belajar, kunjungi Reset Firefox, Reset Chrome, dan Reset Edge.

5] Muat turun dan pasang antivirus mandiri pihak ketiga

Langkah seterusnya adalah dengan memuat turun antivirus mandiri seperti Dr. Web CureIt dan imbas komputer anda untuk sebarang masalah. Semasa anda mengimbas sistem, kuarantin semua fail yang terjejas. Pastikan anda mengeluarkan semua PUP dari sistem dan jenis perisian hasad lain yang dijumpai.

Selain itu, kami juga mengesyorkan memanfaatkan AdwCleaner, program yang direka untuk membuang perisian yang tidak diingini dari komputer Windows 10 anda. Alat ini menggunakan teknologi yang sama dengan Malwarebytes, oleh itu, pengguna harus mengharapkan pengesanan kualiti yang sama.

Kekal selamat!

Cara membuang Makluman Virus dari Microsoft