Perkhidmatan Antimalware Pelaksanaan penggunaan CPU / Memori yang tinggi di Windows 10

Sekiranya anda pernah melihat program " Antimalware Service Executable " di Task Manager, jangan risau. Ini bukan perkhidmatan pihak ketiga atau virus yang meniru antivirus. Ini adalah program rasmi dari Windows yang memastikan keselamatan PC Windows anda. Di sini kami menjawab semua pertanyaan anda untuk pertanyaan - Apakah Antimalware Service Executable ( msmpeng.exe ) dan mengapa ia menunjukkan penggunaan CPU, Disk atau Memori yang tinggi pada Windows 10? Adakah virus? Adakah saya perlu melumpuhkannya? Dapatkan semua jawapan anda untuk soalan-soalan ini dalam catatan ini.

Apakah Perkhidmatan Antimalware yang Boleh Dilaksanakan

Windows 10 dan Windows Defender, sekarang terintegrasi dalam inti OS, dan menjadi sistem Windows Defender Antivirus, telah datang jauh. Seperti banyak program lain yang perlu dijalankan secara berterusan di latar belakang, WDAS juga berjalan di latar belakang dengan nama Antimalware Service Executable (MsMpEng.exe).

Sekiranya kerana sebab tertentu, anda telah melihatnya disenaraikan dalam Pengurus Tugas yang memakan memori, dan CPU lebih dari sebelumnya, jangan risau. Seringkali program antivirus perlu menjalankan latar belakang dengan pemindaian berjadual, memeriksa fail untuk perisian hasad, pemasangan perisian runtime, dan terus memantau fail untuk perubahan.

Apakah Perkhidmatan Antimalware yang Boleh Dilaksanakan

Cara terbaik untuk membuat pemeriksaan silang adalah dengan mengklik kanan pada nama program, ketika berada di Task Manager, dan membuka lokasi failnya. Anda akan melihat bahawa ia tersedia di bawah C: \ ProgramData \ Microsoft \ Windows Defender \ Platform \ 4.16.17656.18052-0 . Anda juga boleh menggunakan program Defender secara manual untuk melakukan imbasan, dan ini akan meningkatkan penggunaan CPU dan Memori.

Antimalware Service Executable menunjukkan penggunaan CPU / Memori yang tinggi

Sekiranya anda tertanya-tanya tentang perkara ini, itu tidak sepenuhnya benar. Saya telah melihat program ini duduk di latar belakang, dan tidak melakukan apa-apa. Kadang kala, saya telah melihat penggunaan CPU 30%. Sekiranya anda melihatnya mengambil bahagian CPU yang tinggi, kemungkinannya adalah mengimbas fail anda di latar belakang. Ini untuk memastikan potensi virus atau malware.

Anda akan melihat jenis lonjakan ini berlaku pada peristiwa tertentu. Semasa boot PC anda, pemasangan perisian sedang berjalan, semasa anda memuat turun fail dari internet atau memeriksa e-mel anda di Outlook dengan lampiran.

Bahagian terbaik dari Perkhidmatan Antimalware ini yang dapat dieksekusi atau Windows Defender adalah bahawa ia hanya melakukan imbasan latar belakang ketika PC anda tidak berfungsi. Ini memastikan bahawa PC anda tidak lambat semasa anda bekerja, dan menjalankan imbasan di tahap siaga memberikan kelebihan program menggunakan lebih banyak sumber CPU.

Sekiranya anda melumpuhkan Perkhidmatan Antimalware yang Dapat Dilaksanakan

Kami tidak mengesyorkan bahawa semua. Sebab terbesar yang menjadi sokongan kami adalah kerana ia berfungsi bersama dengan penyelesaian antivirus pihak ketiga. Ini memberi anda cukup alasan untuk tidak mematikan Windows Defender.

Windows Defender melumpuhkannya secara automatik semasa anda memasang antivirus pihak ketiga.

Terdapat banyak lagi sebab. Windows Defender adalah perlindungan terakhir yang anda dapat ketika menggunakan ransomware yang dapat mengunci fail anda. Microsoft telah menerapkan fitur ini dengan OneDrive untuk memastikan fail anda selamat dan dapat dipulihkan kembali.

Namun, jika anda merasa memerlukan terlalu banyak sumber, anda boleh mematikan perlindungan masa nyata.

Pergi ke Tetapan> Kemas kini & Keselamatan> Perlindungan virus & ancaman> Tetapan perlindungan virus & ancaman dan lumpuhkan perlindungan Masa Nyata. Ia akan mengaktifkannya secara automatik apabila tidak terdapat perisian AntiVirus yang dipasang di PC anda.

Perkhidmatan Antimalware Boleh Dilaksanakan

Seperti yang saya katakan, Windows Defender berfungsi bersama dengan penyelesaian antivirus yang lain. Walaupun ia melumpuhkan dirinya sendiri, dari semasa ke semasa, ia akan mengimbas PC anda. Ini akan mengetahui risiko yang mungkin dilewatkan oleh penyelesaian antivirus utama anda.

Saya harap ini menerangkan apa itu Antimalware Service Executable.

Perkhidmatan Anitmalware Boleh Dilaksanakan