Cara menukar dari Windows Phone ke iPhone: Panduan Langkah demi Langkah

OS Telefon bimbit Windows 10 adalah OS yang hebat jika boleh saya katakan, dan malangnya Microsoft nampaknya memutuskan untuk meninggalkan platform ini. Pasti khabar angin mengenai Surface Phone telah melakukan pusingan, tetapi tidak banyak yang bersedia menunggunya. Beberapa pengguna Windows Phone telah memutuskan untuk beralih ke iPhone atau OS Android. Sekarang jika saya mengatakan bahawa sebilangan besar pengguna tidak tergoda oleh orang-orang seperti iPhone 8, iPhone 8 Plus, dan iPhone X yang baru masuk walaupun harga mereka terlalu tinggi, itu akan menjadi pembohongan terang-terangan. Anda mungkin sudah bosan dengan Windows Phone kerana kebenaran menyedihkan bahawa mereka tidak bersaing dengan baik di pasaran sekarang.

Anda telah menghabiskan banyak masa dengan Windows Mobile Phone anda. Tidak dinafikan, anda mempunyai sejumlah besar data yang tersimpan di peranti anda termasuk gambar, video, kalendar, muzik kegemaran, aplikasi, mesej, dan banyak lagi.

Oleh itu, jika anda akhirnya memutuskan untuk berpindah dari Windows Phone ke iPhone, anda pasti mempunyai banyak soalan seperti - Bagaimana cara menukar dari telefon Windows ke iPhone? Bagaimana cara memindahkan kenalan dari Windows Phone ke iPhone ? Dan tentu saja, bagaimana cara memindahkan foto dari telefon Windows ke iPhone? Betul?

Cukup mudah untuk melakukan migrasi dari telefon Windows ke iPhone, tetapi penting untuk mengikuti prosedur dengan berhati-hati, supaya anda tidak kehilangan data berharga anda. Jangan risau, kami telah memilih panduan langkah demi langkah mengenai cara beralih dari Windows Phone ke iPhone yang memberikan semua jawapan untuk pertanyaan anda yang mungkin.

Cara menukar dari Windows Phone ke iPhone

Cara Beralih dari Windows Phone ke iPhone

Langkah 1: Sandarkan Data Telefon Windows anda

Menyandarkan data telefon anda jelas adalah perkara pertama dan terpenting yang harus dilakukan. Seperti nasib, Apple menjadikannya cukup mudah bagi anda kerana anda telah menggunakan akaun Microsoft untuk menguruskan kenalan, kalendar dan e-mel anda. Setelah anda mempunyai semua sandaran, anda boleh menyegerakkan ketiga-tiga entiti ini dengan mudah kerana iPhone Apple menyokong akaun Microsoft secara langsung.

Perkara pertama yang perlu anda pastikan ialah telefon Windows anda menyegerakkan semua data anda ke perkhidmatan awan Microsoft. Anda hanya perlu memuat naik e-mel, kalendar, dan kenalan ke akaun Windows Live anda atau menyimpannya melalui OneDrive.

Langkah 2: Memindahkan Kenalan, Kalendar, E-mel dari Windows Phone ke iPhone

Dengan mengandaikan bahawa anda telah membuat sandaran data menggunakan akaun Microsoft anda, langkah seterusnya adalah memindahkan data tersebut ke iPhone.

  • Dapatkan ID Apple- Untuk menyediakan iPhone baru, anda memerlukan ID Apple kerana, tanpa yang ini, anda tidak akan dapat log masuk atau memuat turun aplikasi. Buat ID Apple di sini.
  • Setelah anda mengaktifkan iPhone baru anda, inilah masanya untuk membawa semua maklumat yang telah anda muat naik ke akaun Microsoft anda ke iPhone anda. Cara terbaik dan termudah untuk melakukannya adalah dengan menyiapkan Outlook pada iPhone anda; ia akan mengambil masa hanya satu atau dua minit. Anda hanya perlu menavigasi ke tetapan di iPhone, ketik mel, kenalan, kalendar. Kemudian ketik tambah akaun dan pilih Outlook.com. Sekarang isi E-mel dan kata laluan anda dan ketuk seterusnya.
  • Sekarang setelah akaun telah ditambahkan, apa lagi? Anda perlu memastikan bahawa anda mengaktifkan penyegerakan untuk semua data yang ingin anda pindahkan ke iPhone anda. Ketuk mel, kenalan, kalendar, dan suis nota untuk menghidupkan dan menyegerakkan data anda. Apabila penyegerakan tidak, suis berwarna hijau.
  • Namun, ini bukan satu-satunya cara. Anda juga mempunyai pilihan untuk menggunakan aplikasi Outlook Microsoft yang tersedia di App Store untuk menguruskan kalendar dan e-mel anda. Muat turun Outlook dari Apple App Store.

Langkah 3: Pindahkan Foto dan Muzik ke iPhone

Anda boleh mula segar dengan perpustakaan foto telefon baru dengan kenangan baru. Tetapi anda memilih untuk tidak melakukannya, dan itulah yang membawa anda ke sini. Kami mendapatnya. Perkhidmatan awan seperti Dropbox dan OneDrive keduanya dapat diakses pada peranti iOS dan Windows. Perkhidmatan ini adalah penyelesaian terbaik untuk memuat naik dan memuat turun muzik dan foto anda. Teruskan membaca untuk mengetahui bagaimana anda boleh melakukannya.

  • Sekiranya anda telah menggunakan Windows 10 Mobile, kemungkinan besar pustaka foto anda diatur untuk memuat naik secara automatik di OneDrive . Sekiranya tidak, masih ada masa anda boleh melakukannya dan memuat naik keseluruhan pustaka foto dan muzik anda ke awan Microsoft. Dengan langkah mudah ini, anda hanya perlu memasang aplikasi OneDrive dari App Store, dan anda akan dapat mengakses semua gambar dan video anda serta-merta di mana sahaja anda berada. Muat turun OneDrive untuk iOS.
  • Aplikasi Dropbox untuk Windows juga berfungsi sama. Pastikan anda telah memuat naik data telefon Windows anda ke Dropbox. Kemudian pasang aplikasi Dropbox untuk iPhone, dan anda boleh memuat turun kandungan pada iPhone baru anda. Muat turun Dropbox untuk iOS.

Langkah 4: Sediakan OneDrive untuk Memindahkan Dokumen

Pertama sekali, pastikan semua dokumen dan maklumat yang anda perlukan sudah ada di aplikasi OneDrive di Microsoft Windows. Dokumen yang anda buat di Windows Phone anda akan diselaraskan dengan OneDrive Cloud Service Microsoft. Buka OneDrive dan periksa sekali semua fail yang anda mahu ada di iPhone anda ada di sana. Oleh kerana anda sudah memuat turun OneDrive untuk iOS sekarang untuk menyegerakkan data selebihnya, dokumen harus diselaraskan secara automatik dengan peranti baru anda.

Mudah-mudahan, pertukaran dari Windows Phone ke iPhone akan menjadi tidak menyakitkan dengan bantuan panduan langkah demi langkah ini.

Memandangkan sokongan Microsoft yang kuat untuk iOS & Android sekarang, dengan sedikit usaha anda akan dapat memulakan dengan iPhone baru anda dalam masa yang singkat tanpa perlu memulakannya lagi dari awal.

Ada rancangan untuk beralih ke Android? Baca posting kami mengenai cara beralih dari Windows Phone ke Android Phone.