Muat naik fail Google Drive lambat, tersekat atau tidak berfungsi

Google Drive adalah salah satu platform awan yang paling banyak digunakan di web hari ini dan salah satu yang terbaik juga. Perkhidmatan ini dilengkapi dengan banyak ciri menarik untuk kegunaan komersial dan perusahaan, dan kami mengharapkan Google akan terus meningkatkan perkhidmatannya secara berkala.

Sekarang, walaupun berada di peringkat teratas, ada kalanya Drive akan menimbulkan masalah di sana sini, terutama di kawasan muat naik. Dengan ini, kita akan membincangkan bagaimana menyelesaikan beberapa masalah ini untuk penggunaan perkhidmatan yang lebih mudah.

Muat naik fail Google Drive lambat, tersekat atau tidak berfungsi

Masalah yang berkaitan dengan Google Drive tidak banyak, jadi jika anda bersusah payah, mudah untuk mengatasinya. Panduan ini direka untuk membantu dengan itu.

  1. Periksa Status Google Drive
  2. Namakan semula fail
  3. Lumpuhkan Firewall anda dan lihat
  4. Sambungkan semula akaun Google anda
  5. Kosongkan cache

Mari kita perhatikan perkara ini dengan lebih terperinci.

1] Periksa Status Google Drive

Muat naik fail Google Drive lambat, tersekat atau tidak berfungsi

OK, jadi perkara pertama yang anda ingin lakukan ialah memeriksa status yang berkaitan dengan Google Drive. Google berbangga kerana mempunyai waktu henti yang minimum, dan itu sah dari pengalaman kami. Namun, ada kalanya keadaan akan berubah buruk, jadi apa yang harus kita lakukan dalam situasi seperti itu?

Langkah terbaik yang perlu diambil adalah dengan mengunjungi Papan Pemuka Status Google. Papan pemuka ini akan menyenaraikan semua perkhidmatan Google, dan memberitahu jika ada yang berjalan dengan betul atau tidak. Sekiranya Google Drive tergendala, satu-satunya pilihan adalah menunggu sehingga gergasi carian berjaya menghidupkan semula perkhidmatan tersebut.

2] Namakan semula fail

Muat naik fail Google Drive lambat, tersekat atau tidak berfungsi

Kami pernah menemui kes di masa lalu di mana fail tidak dapat diunggah ke Google Drive kerana nama fail tersebut mempunyai watak yang tidak disokong. Oleh itu, pengguna hanya perlu menamakan semula fail kemudian cuba memuat naiknya semula.

Cuba masukkan huruf dan angka biasa dan bukannya watak khas untuk masa yang lebih mudah dengan memuat naik kandungan ke platform.

3] Lumpuhkan Firewall anda dan lihat

Kemungkinannya, anda mempunyai alat anti-virus dan Firewall melindungi komputer Windows 10 anda. Program-program ini boleh menyebabkan masalah semasa memuat naik kandungan ke Google Drive, oleh itu, pilihan terbaik adalah mematikannya jika masalah berlanjutan.

Kita boleh mematikan anti-virus Microsoft Defender lalai dengan menekan kekunci Windows + I untuk menjalankan aplikasi Tetapan. Dari sana, anda ingin menavigasi ke Kemas kini & Keselamatan > Keselamatan Windows > Buka Keselamatan Windows .

Mengunjungi bahagian ini semestinya memberi anda pilihan untuk mematikan Firewall antara lain, jadi awasi.

4] Sambungkan semula akaun Google anda

Pilihan lain adalah memutuskan sambungan akaun anda dan menyambungkannya semula. Melakukan ini akan memaksa semua fail menyegerak semula, jadi bergantung pada kelajuan sambungan internet anda dan jumlah fail yang disimpan di akaun anda, ini mungkin memerlukan sedikit masa.

OK, jadi dari baki sistem, klik pada Backup and Sync , dan dari sana, pilih ikon Tetapan, yang merupakan tiga titik, dan kemudian klik pada Preferences . Sekarang, dari bahagian menu kiri, klik pada Tetapan > Putuskan sambungan akaun > Putuskan sambungan . Setelah semuanya selesai, klik pada Faham.

Akhirnya, klik pada ikon Sandaran dan Segerakkan sekali lagi, kemudian pilih Log Masuk.

5] Kosongkan cache penyemak imbas

Inilah sesuatu yang mungkin tidak anda ketahui. Anda lihat, Google Drive menyimpan cache di komputer anda melalui penyemak imbas web untuk membolehkan memuatkan fail dengan lebih pantas. Walau bagaimanapun, ciri ini boleh menyebabkan masalah dari semasa ke semasa. Sekiranya demikian, pilihan terbaik adalah membersihkan cache penyemak imbas.

Beritahu kami jika ada yang membantu anda di sini.