Tetapkan Semula & Pulihkan Imej dan Tetapan Kilang di Windows 10

Sekiranya anda telah membeli dan komputer OEM dan anda, atas sebab tertentu, perlu mengembalikannya semula ke tetapan kilang, maka catatan ini akan menunjukkan kepada anda cara mengembalikan imej kilang ke PC OEM Windows 10 anda melalui Opsyen Pemulihan. Anda mungkin perlu melakukan langkah ini jika anda mendapati bahawa sistem operasi PC benar-benar kacau dan pilihan terbaik untuk menetapkan semula semua tetapan.

Perkara pertama yang anda ingin cuba ialah pilihan Refresh & Reset PC. Sekiranya ini tidak menyelesaikan masalah anda, jalan ke depan adalah dengan memasang Windows 10 dengan bersih atau mengembalikan imej kilang.

Tetapkan Semula & Pulihkan Imej dan Tetapan Kilang

Semasa anda membeli komputer baru dengan Windows 10 yang telah dipasang sebelumnya, ia dilengkapi dengan Imej Kilang yang dipasang pada partisi pemulihan sistem yang berasingan. Imej Kilang adalah salinan 'bersih' sistem operasi anda dengan semua pemandu dan program yang diperlukan telah dipasang sebelumnya. Saya meletakkan perkataan dalam koma terbalik, kerana kebanyakan gambar ini penuh dengan Crapware. Walaupun begitu, jika anda perlu kembali ke Windows ketika dipasang, PC membolehkan anda mengembalikan keadaan komputer anda ke gambar ini.

Sebelum memulakan, anda harus menyalin semua data, fail, folder peribadi, dan lain-lain ke cakera keras luaran atau USB. Setelah melakukan ini, pastikan anda tersambung ke kuasa Mains,

Sekarang untuk memulakan pemulihan PC ke imej kilang, dari Menu WinX , buka aplikasi Tetapan> Kemas kini & Keselamatan.

Di panel kiri anda akan melihat Pemulihan . Klik padanya.

Di sini anda akan melihat butang Mulakan semula sekarang , di bawah Permulaan lanjutan . Klik padanya.

PC anda akan dimulakan semula ke Advanced Startup Options dan anda akan disajikan dengan layar berwarna biru yang meminta anda memilih pilihan.

Pilih Selesaikan Masalah , dan pada komputer OEM, anda akan melihat tiga pilihan berikut, salah satunya adalah Pemulihan Imej Kilang .

memulihkan tetingkap imej kilang 10

Apabila anda mengklik Pemulihan Imej Kilang , PC anda akan dimulakan semula dan cuba mengembalikan perisian sistem anda ke imej sistem yang disimpan.

Setelah proses dimulakan, anda tidak akan dapat menghentikannya.

Anda mesti disambungkan ke Kuasa untuk memulakan proses ini. Sekiranya anda menggunakan mod Bateri, pemulihan akan dibatalkan semasa dimulakan semula.

CATATAN : Sekiranya anda tidak dapat masuk ke Desktop, anda boleh menekan Shift dan kemudian tekan Restart dari skrin log masuk itu sendiri untuk masuk ke skrin Startup Setting pada restart. Kemudian mengklik beberapa kali, anda akan dapat ke skrin Selesaikan Masalah. Mulai saat itu, anda boleh menjalankan proses di atas.

memulihkan tetingkap imej kilang 10