Kesalahan Menyalin Fail atau Folder, Sumber yang diminta sedang digunakan

Sekiranya anda menerima Ralat Menyalin Fail atau Folder, Sumber yang diminta sedang digunakan , mesej semasa menyalin fail atau folder dari satu cakera ke cakera yang lain, maka siaran ini akan membantu anda. Kesalahan berlaku semasa fail yang anda cuba salin digunakan oleh beberapa aplikasi lain atau sibuk dengan proses lain. Windows biasanya mengunci fail atau program yang sedang digunakan, jadi tidak ada proses lain yang mengubahnya.

Kesalahan Menyalin Fail atau Folder, Sumber yang diminta sedang digunakan

Kesalahan Menyalin Fail atau Folder, Sumber yang diminta sedang digunakan

Berikut adalah beberapa cara untuk menyelesaikan ralat ini, dan kebanyakannya berkaitan dengan program yang menyekat akses ke fail. Setelah dikeluarkan, anda akan dapat menyalin fail dan folder.

  1. Matikan panel Pratonton
  2. Tutup Program menggunakan fail
  3. Imbas Virus dalam Mod Selamat
  4. Pulihkan Sistem

Pastikan untuk memeriksa apakah masalah itu diselesaikan setelah anda mengikuti setiap kaedah yang disenaraikan di atas. Barulah anda dapat memahami apa yang menyelesaikan masalah itu.

Sebelum memulakan, mulakan semula PC anda dan cuba lagi. Ini telah diketahui berfungsi berkali-kali.

1] Putar Panel Pratonton dalam Penjelajah Fail

Kesalahan Menyalin Fail atau Folder, Sumber yang diminta sedang digunakan

Mod ini membolehkan anda melihat pratonton fail dalam direktori. Bergantung pada jumlah fail, mungkin memerlukan sedikit masa untuk Penjelajah Fail menghasilkannya, terutamanya jika anda jarang membukanya. Semasa pembuatan pratonton, fail berada dalam keadaan terkunci, dan jika anda cuba menyalinnya sebelum proses selesai, ia mungkin akan menyebabkan kesalahan. Oleh kerana sumber yang diminta digunakan oleh Penjelajah Fail, anda mungkin tidak dapat menyalinnya.

Untuk menyelesaikannya, matikan panel pratonton. Tukar ke mod View, dan kemudian klik pada Preview Pane untuk mematikannya. Anda juga boleh menggunakan ALT + P untuk menukar tetingkap pratonton.

2] Tutup Program menggunakan fail

Glarysoft percuma untuk memuat turun utiliti

Sekiranya program menggunakan salah satu daripada fail tersebut, ia akan menghasilkan kesalahan yang sama. Masalah serupa seperti fail sumber atau destinasi yang digunakan, atau pengguna lain yang menggunakan program itu berlaku kerana masalah yang sama.

Kami mengesyorkan aplikasi seperti Process Explorer untuk menutup kunci fail tersebut. Aplikasi ini mendedahkan senarai proses, dan jika anda melihat program dengan penggunaan CPU yang tinggi, ini akan membantu anda memikirkannya.

3] Imbas Virus dalam Safe Mode

imbasan luar talian defender windows

Sekiranya tidak ada yang lain berfungsi, ada sedikit kemungkinan bahawa ada program penyangak di komputer yang mengunci fail dan sumber. Sebaiknya anda boot ke mod selamat, dan kemudian mengimbas komputer menggunakan Windows Defender atau perisian keselamatan lain.

Oleh kerana terdapat mod luar talian untuk Windows Defender, ia memastikan fail dapat diimbas tanpa internet, dan dikeluarkan dengan selamat. Siarkan ini; anda boleh menyalin fail tanpa masalah.

4] Pemulihan Sistem

Kesalahan Menyalin Fail atau Folder, Sumber yang diminta sedang digunakan

Sekiranya anda mengaktifkan Pemulihan Sistem Windows, maka adalah bijak untuk beralih ke hari di mana semuanya berfungsi. Buka Pemulihan Sistem, dan kemudian pilih tarikh untuk dipulihkan.

Pastikan tidak mengganggu Pemulihan Sistem semasa ia sedang dijalankan.

Bacaan berkaitan:

  1. Penyelesai Masalah Fail dan Folder Windows
  2. Kesalahan yang tidak ditentukan semasa menyalin fail atau folder
  3. Ruang cakera tidak mencukupi untuk menyelesaikan operasi
  4. Fail atau Folder tidak ada, Tidak dapat memindahkan atau menamakan semula.
Kesalahan Menyalin Fail atau Folder, Sumber yang diminta sedang digunakan