Menganalisis dan Mengoptimumkan TCP / IP dengan TCP Optimizer untuk Windows PC

TCP adalah protokol pengangkutan de-facto di Internet. Ini memastikan untuk mengirim, dan menerima maklumat di internet untuk setiap jenis kandungan. Di mana-mana sahaja. Apabila anda memuatkan laman web atau menghantar e-mel atau menonton filem di YouTube. Hari ini, ia adalah salah satu protokol teras Internet Protocol (IP). Ia juga bertanggung jawab untuk memastikan data yang dikirimkan sedemikian rupa, sehingga tidak ada kesesakan di mana saja. Yang mengatakan, TCP / IP dapat dioptimumkan lebih jauh. Dalam catatan ini, kami berkongsi bagaimana menganalisis dan mengoptimumkan TCP / IP dengan TCP Optimizer . Ini adalah perisian yang dapat mengoptimumkan TCP / IP.

Menganalisis & Mengoptimumkan TCP / IP dengan TCP Optimizer

Terdapat dua bahagian. Pertama ialah Analisis, dan yang kedua ialah Pengoptimuman. Anda boleh membuat analisis dengan melayari pautan ini di laman web mereka. Analisis ini memaparkan sekumpulan mesej yang mungkin tidak anda fahami kecuali sedikit demi sedikit. Idea asas yang dapat difahami dengan mudah adalah terdapat beberapa tetapan untuk TCP yang dapat diubah sehingga lebih banyak data dapat dikirimkan. Tetapan lalai mengehadkan jumlah data. Anda akan mendapat perincian mengenai MTU, MSS, RWIN, dan sebagainya. Apa yang anda harus perhatikan adalah jika ada sesuatu yang menunjukkan anda mengubah nilai, dan mengoptimumkan TCP.

Saya mendapat mesej berikut:

 • MTU dioptimumkan untuk jalur lebar PPPoE DSL. Sekiranya tidak, pertimbangkan untuk menaikkan MTU menjadi 1500 untuk mendapatkan hasil yang optimum.
 • MSS dioptimumkan untuk jalur lebar PPPoE DSL. Sekiranya tidak, pertimbangkan untuk menaikkan nilai MTU anda.
 • RWIN tidak dioptimumkan sepenuhnya. Nilai RWIN yang tidak berskala lebih rendah daripada yang sepatutnya. Anda mungkin ingin menggunakan salah satu nilai RWIN yang disyorkan di bawah.

Jauhkan halaman ini terbuka, kerana anda memerlukannya untuk mengoptimumkan TCP pada PC anda menggunakan perisian mereka.

Cara mengoptimumkan TCP / IP

TCP Optimizer adalah perisian mudah alih yang mengubah beberapa perkara pada tahap rangkaian, dan sedikit pada tetapan pendaftaran. Bahagian terbaiknya ialah aplikasi mudah alih dengan saiz yang sangat kecil. Cadangkan anda menyimpan salinan di Peti Masuk anda. Sebaik sahaja anda memuat turunnya dari sini, lancarkan dengan hak pentadbir.

 • Setelah dilancarkan, ia akan menjalankan banyak perintah yang membantunya mendapatkan tetapan pada PC anda.
 • Perkara pertama yang harus anda lakukan ialah memilih kelajuan internet yang betul menggunakan slaid pada perisian.
 • Seterusnya, lihat analisis yang anda dapat di atas, dan lihat nilai apa yang boleh anda ubah. Sekiranya anda tidak selesa, anda boleh melangkauinya.
 • Terdapat empat pilihan: Menganalisis & Mengoptimumkan TCP / IP dengan TCP Optimizer
  • Lalai - Bila-bila masa anda mahu kembali ke tetapan asal, pilih ini.
  • Semasa - Tetapan semasa
  • Optimal - Kaedah paling selamat yang membolehkan perisian memilih yang terbaik untuk anda.
  • Custom - Gunakan ini jika anda mengetahui perkara ini dengan jelas. Dalam kes saya, saya menukar nilai MTU menjadi 1500 dan juga mengoptimumkan nilai RWN.

Mereka yang tertanya-tanya bagaimana memilih tetapan yang optimum, maka kerana algoritma canggih dalam perisian. Bergantung pada PC ke PC, dan rangkaian, ia mencari Tetapan TCP terbaik untuk kelajuan sambungan khusus anda.

Perubahan Pengoptimum TCP

Bagi mereka yang memahami perincian teknikal, ia menyesuaikan parameter TCP / IP, seperti MTU, RWIN, dan bahkan yang maju seperti keutamaan QoS dan ToS / Diffserv. Walaupun aplikasi ini kebanyakannya untuk penggunaan jalur lebar, anda boleh menggunakannya di hampir semua sambungan.

Ciri-ciri TCP Optimizer:

 • Sekiranya PC anda mempunyai beberapa penyesuai rangkaian, anda boleh mengoptimumkan masing-masing.
 • Pulihkan / tetapkan Sandaran.
 • Pilihan langsung untuk menetapkan semula TCP / IP dan WINSOCK.
 • Di bawah pilihan tersuai, anda boleh memilih pelbagai jenis pengoptimuman termasuk kecacatan, sangat terhad, normal, terhad dan eksperimen.
 • Anda sentiasa boleh kembali ke tetapan Windows lalai.
 • Semak MTU / Latency.

Setelah menerapkan tetapan baru, ia akan meminta anda menghidupkan semula PC untuk mendapatkan hasil terbaik. Saya akan selalu mengesyorkan untuk mengawasi prestasi penyemakan imbas internet anda dan memastikan ia tetap sama atau telah bertambah baik. Sekiranya terdapat masalah, pilih untuk kembali ke Tetapan Windows lalai.

Fun Fact - Windows dilengkapi dengan ciri Auto Tuning yang pertama kali dilancarkan dengan Windows Vista. Ia tersedia di Windows 10, dan banyak yang melumpuhkannya kerana beberapa masalah. Sebab utama untuk melumpuhkannya adalah apabila anda menggunakan penghala lama dan penyesuaian automatik tidak sesuai dengannya.

Pengoptimum TCP untuk Windows 10