Pemeriksaan Tatabahasa dan Ejaan tidak berfungsi dalam Microsoft Word

Microsoft Word adalah perisian yang sangat berguna ketika menulis perenggan panjang dengan gaya. Hampir setiap penulis menggunakan Word di komputernya. Orang menggunakan Microsoft Word melalui Notepad kerana - selain daripada pilihan pemformatan - ia dapat mengesan kesalahan ejaan, kesalahan tatabahasa, dan pembentukan ayat. Walau bagaimanapun, jika Pemeriksaan Tatabahasa dan Ejaan anda tidak berfungsi di Microsoft Word, maka catatan ini akan menunjukkan kepada anda cara menyelesaikan masalah

Pemeriksaan Ejaan tidak berfungsi di Word

Sebab untuk masalah ini mungkin banyak. Sebagai contoh, jika anda telah menambahkan lebih dari satu bahasa dalam sistem, anda boleh mendapatkan masalah ini. Pada Windows 10, jika anda telah menukar bahasa untuk menggunakan Cortana, anda boleh mendapatkan masalah ini dengan Microsoft Word. Ciri ini boleh dilumpuhkan secara automatik. Oleh itu, jika anda menghadapi masalah yang sama dan ingin menyelesaikan masalahnya, lakukan langkah berikut.

1] Buka Microsoft Word. Anda akan melihat bahasa di bahagian bawah. Ia boleh menjadi Bahasa Inggeris (India), Inggeris (AS), dll. Klik pada butang bahasa itu.

microsoft-kata-adalah-tidak-mengesan-ejaan-dan-tatabahasa-kesalahan-2

Sekiranya anda telah menambahkan dua bahasa, anda akan mendapat pop timbul seperti ini:

Pemeriksaan Ejaan tidak berfungsi di Word

Sekarang, pilih bahasa yang ingin anda tulis dan pastikan bahawa pilihan berikut tidak dicentang:

  • Jangan periksa ejaan atau tatabahasa
  • Mengesan bahasa secara automatik

Keluarkan tanda centang dari kedua kotak. Sekiranya anda tidak mengeluarkan tanda centang dari " Detect language secara automatik ", kesalahan yang sama akan muncul ketika anda membuka Word untuk kali kedua. Sekarang, tekan butang Tetapkan Sebagai Lalai dan klik pada pilihan afirmatif.

2] Sekiranya anda masih menghadapi masalah yang sama, anda boleh melakukan perkara berikut.

Buka Word dan klik pada Fail . Sekarang, pergi ke Pilihan> Proofing .

Di bawah Semasa membetulkan ejaan dan tatabahasa di Word , anda dapat menemui beberapa pilihan seperti " Periksa ejaan ketika anda mengetik ", " Periksa tata bahasa dengan ejaan " dan banyak lagi yang lain. Pastikan semua ini diperiksa.

3] Ini juga boleh berlaku sekiranya Proofing Tools tidak dipasang untuk bahasa lalai. Anda mungkin perlu memasangnya. Anda boleh melakukannya melalui Panel Kawalan, Nyahpasang applet Program. Pilih Microsoft Office> Ubah> Tambah atau hapus ciri> Luaskan Ciri Dikongsi Office> Proofing Tools.

4] Pastikan add-in Ejaan dilumpuhkan. Sekiranya anda menggunakan Bahasa Inggeris (AS) maka tambahannya adalah Speller EN-US. Anda boleh melakukannya di sini - Klik tab Fail> Pilihan> Tambah.

Mulakan semula komputer anda dan periksa. Perisian Microsoft Word anda seharusnya dapat mengesan kesalahan ejaan dan tatabahasa.

microsoft-kata-adalah-tidak-mengesan-ejaan-dan-tatabahasa-kesalahan-2