Mainkan fail WMA pada Windows 10; Bagaimana jika WMA tidak bermain di WMP

WMA atau Windows Media Audio adalah satu siri codec audio. Microsoft mengembangkannya bersama dengan format pengkodan audio yang sesuai. Anda boleh memainkan fail WMA pada Windows 10 menggunakan Windows Media Player yang sudah terpasang di Windows 10. Oleh itu, jika anda mempunyai Windows 10 di komputer anda, WMP 12 adalah yang anda perlukan untuk bermain. Dalam catatan ini, kami melihat bagaimana anda dapat memainkan fail WMA pada Windows 10, dan apa yang harus dilakukan jika WMA tidak dimainkan di WMP.

Cara memainkan fail WMA pada Windows 10

Cara memainkan fail WMA pada Windows 10

Catatan ini membincangkan topik berikut:

 1. Cara memasang Windows Media Player
 2. Cara menetapkan WMA sebagai pemain lalai di Windows 10
 3. Apa yang perlu dilakukan sekiranya WMA tidak bermain di WMP.

Cara memasang Windows Media Player

Pasang Windows Media Player 12 di Windows 10

WMP disertakan dalam pemasangan Windows 10 yang bersih serta peningkatan ke Windows 10 dari Windows 8.1 atau Windows 7. Walau bagaimanapun, dalam beberapa edisi Windows 10, ia disertakan sebagai ciri pilihan. Ikuti langkah-langkah untuk memasang Windows Media Player:

 1. Klik pada butang Mula, dan ketik Panel Kawalan
 2. Klik pada "Control Panel Desktop App" yang terdapat dalam senarai.
 3. Navigasi ke Program dan kemudian klik Hidupkan atau matikan Ciri Windows
 4. Di tetingkap pop timbul Cari Ciri Media .
 5. Klik pada ikon tambah dan pilih Windows Media Player
 6. Klik, dan ia akan memasang WMP pada Windows 10

Setelah dipasang, anda boleh memainkan fail WMA dengan segera.

Cara menetapkan Windows Media Player sebagai pemain lalai

Windows Media Player merangkumi sokongan untuk beberapa codec yang paling popular, seperti MP3, Windows Media Audio, dan Windows Media Video.

WMP menyokong WMA di luar kotak, dan semua yang anda perlukan untuk membuka fail dengan Windows Media Player. Ada kemungkinan bahawa WMP bukan pemain lalai untuk fail WMA. Inilah cara menukarnya:

 1. Klik kanan pada fail WMA.
 2. Navigasi ke Buka dengan> Pilih aplikasi lain.
 3. Ia akan membuka arahan dengan senarai pemain yang dipasang di komputer.
 4. Pada prompt, pertama centang kotak yang bertuliskan "Sentiasa gunakan aplikasi ini untuk membuka fail .wma."
 5. Seterusnya pilih Windows Media Player, dan klik pada butang Ok.

Perhatikan ikon fail WMA akan kelihatan berkaitan dengan ikon Windows Media Player. Klik dua kali dan ia akan memainkan fail WMA pada Windows 10 menggunakan Windows Media Player.

Baca: Cara mengaktifkan main balik DVD untuk Windows.

Apa yang perlu dilakukan sekiranya WMA tidak bermain di WMP

Walaupun setelah menetapkan WMP sebagai pemain lalai untuk WMA, jika Windows 10 tidak memainkan formatnya, maka masalahnya ada di tempat lain. Codec tersedia dengan WMP, dan tidak perlu memasangnya secara berasingan. Namun, jika masih tidak dapat dimainkan, inilah yang boleh anda lakukan:

1] Kebenaran Folder

WMP 12 memerlukan sekurang-kurangnya kebenaran membaca untuk memainkan fail muzik di komputer anda. Sekiranya anda memasukkan folder muzik anda, pastikan ia mempunyai kebenaran membaca. Masalah ini biasanya berlaku apabila anda telah memindahkan folder dari komputer lain atau menaik taraf Windows. Anda mungkin perlu menukar kebenaran folder.

2] Lesen tidak boleh dimuat turun

Ia agak ganjil. Salah seorang pengguna forum melaporkan bahawa ketika ia cuba memainkan muzik yang tersedia di pelayan NAS, dia mendapat kesalahan pengesahan lesen. Pemain cuba membuka URL di pelayar tepi tetapi mengakibatkan - " Penyemak imbas web tidak disokong masalah ."

Internet Explorer tersedia sebagai aplikasi desktop di Window 10. Cari, buka dan tampal URL di penyemak imbas IE, dan ini dapat menyelesaikan masalahnya.

3] Aplikasi Filem & TV Microsoft

Pasang aplikasi Filem & TV baru dari Kedai Microsoft. Ia mampu memainkan semua codec yang boleh dimainkan oleh WMP 12.

4] Pasang pemain pihak ketiga

Terdapat banyak pemain media percuma yang terdapat di Internet. Anda boleh menggunakannya untuk memainkan fail audio dan video pada Windows 10.

Terakhir, saya telah melihat banyak cadangan di mana anda diminta untuk memuat turun codec. Pilihannya bagaimanapun tidak lagi tersedia di tab Windows Media Player> Umum.

Beritahu kami jika ini membantu anda memainkan fail WMA di Windows 10.

Cara memainkan fail WMA pada Windows 10