Papan Kekunci atau Tetikus tidak berfungsi pada Windows 10

Sekiranya Papan Kekunci atau Tetikus anda tidak berfungsi di Windows 10 setelah kemas kini atau peningkatan baru-baru ini, berikut adalah beberapa perkara yang boleh anda cuba atasi masalahnya. Kadang-kadang hanya menghidupkan semula komputer atau memutuskan dan menyambungkan semula tetikus atau papan kekunci dapat membantu, Jika tidak maka siaran ini menawarkan beberapa cadangan penyelesaian masalah yang dapat membantu anda.

Papan Kekunci atau Tetikus tidak berfungsi pada Windows 10

Sekiranya anda mempunyai monitor skrin sentuh atau komputer riba, anda dapat terus menggunakan PC Windows tanpa tetikus atau papan kekunci, dan ini juga menjadikan penyelesaian masalah lebih mudah. Sekiranya anda tidak mempunyai monitor skrin sentuh atau Windows PC, dan tetikus dan papan kekunci anda telah berhenti berfungsi di Windows 10, ini akan menjadikan keadaan agak sukar. Anda mungkin perlu menggunakan papan kekunci di skrin. Baca catatan kami mengenai cara menggunakan komputer Windows tanpa papan kekunci atau tetikus.

Teliti senarai terlebih dahulu dan lihat cadangan mana yang boleh anda ikuti dalam keadaan tertentu. Sekiranya boleh, gunakan tetikus / papan kekunci yang lain dengan PC ini, sehingga anda menyelesaikan masalahnya.

Baca : Cara log masuk ke komputer Windows tanpa Papan Kekunci.

Sekiranya Papan Kekunci atau Tetikus anda tidak berfungsi pada Windows 10, periksa terlebih dahulu jika anda perlu menukar bateri ; dan kemudian cuba cadangan ini:

 1. Gunakan papan kekunci / tetikus dengan komputer lain
 2. Periksa sambungan Bluetooth / Wi-Fi
 3. Periksa kabel papan kekunci dan tetikus kabel
 4. Lakukan Boot Bersih
 5. Periksa Pemacu Peranti
 6. Jalankan Penyelesai Masalah Papan Kekunci
 7. Lumpuhkan penutupan hibrid
 8. Periksa tetapan papan kekunci Bluetooth
 9. Periksa USB Hub
 10. Lumpuhkan Kekunci Penapis
 11. Mouse Pointer ketinggalan.

Mari kita melihatnya secara terperinci.

1] Gunakan papan kekunci / tetikus dengan komputer lain

Gunakan papan kekunci atau tetikus dengan komputer lain. Dengan cara ini anda akan mengesahkan sama ada masalahnya terletak pada papan kekunci dan tetikus atau PC anda. Anda juga boleh menyambungkan papan kekunci atau tetikus lain ke komputer anda dan melihat apakah itu berfungsi.

2] Periksa sambungan Bluetooth / Wi-Fi

Periksa sama ada sambungan anda berfungsi dengan baik. Berkali-kali, penerima Bluetooth papan kekunci dan tetikus anda tidak berfungsi. Sekiranya berlaku, anda tidak akan dapat menggunakan periferal dengan PC anda.

3] Periksa kabel papan kekunci dan tetikus kabel

Sekiranya anda menggunakan papan kekunci atau tetikus berkabel, anda perlu memeriksa wayar dengan betul. Anda juga harus menyambungkan tetikus / papan kekunci yang disambungkan ke PC lain untuk mengenal pasti apakah kesalahannya terletak pada papan kekunci / tetikus atau PC. Sekiranya anda tidak mempunyai komputer lain berdekatan dan anda mempunyai kabel OTG, anda juga boleh memeriksa menggunakan telefon pintar anda. Tetapi, anda mungkin tidak dapat menguji model PS2 lama dengan kabel OTG.

4] Lakukan Boot Bersih

Clean Boot mungkin merupakan kaedah termudah untuk menyelesaikan pelbagai masalah berkaitan pemacu atau perisian. Mulakan di Clean Boot State dan periksa sama ada ia berfungsi atau tidak - dan kemudian selesaikan masalah secara manual dengan kaedah percubaan dan ralat.

5] Periksa Pemacu Peranti

Papan Kekunci atau Tetikus tidak berfungsi pada Windows 10

Sekiranya tetikus atau papan kekunci tidak berfungsi, anda mungkin mengemas kini pemacu anda dan melihat apakah ia membantu. Walaupun tetikus dan papan kekunci Bluetooth atau Wi-Fi tidak memerlukan perisian yang dipasang di Windows 10, jika anda menggunakan model lama, mereka mungkin memerlukan beberapa perisian atau pemacu pihak ketiga untuk dipasang. Anda boleh menggunakan Pengurus Peranti untuk tujuan ini.

6] Jalankan Penyelesai Masalah Papan Kekunci

penyelesai masalah papan kekunci

Buka halaman Penyelesaian Masalah dalam Tetapan Windows 10 dan jalankan Penyelesai Masalah Papan Kekunci.

7] Lumpuhkan penutupan hibrid

Papan Kekunci atau Tetikus tidak berfungsi pada Windows 10

Lihat sama ada mematikan Bantuan Permulaan Cepat - kerana ada yang melaporkan bahawa ini membantu.

Buka Panel Kawalan dan pergi ke Pilihan Kuasa . Setelah itu, klik Pilih apa yang dilakukan oleh butang kuasa dan Ubah tetapan yang saat ini tidak tersedia . Di sini hapus tanda semak terhadap Hidupkan permulaan yang pantas . Simpan perubahan dan jalan keluar anda.

Sekiranya ini tidak membantu, ingatlah untuk membalikkan perubahan.

8] Periksa tetapan papan kekunci Bluetooth

Setiap kali anda menambah penerima Bluetooth ke PC anda atau menggunakan fungsi Bluetooth terpasang, ia akan disimpan di bahagian Peranti dan Pencetak pada Panel Kawalan. Oleh itu, buka, klik kanan pada pilihan Papan Kekunci Bluetooth , dan pilih Properties . Tukar ke tab Perkhidmatan dan pastikan bahawa Pemacu untuk papan kekunci, tetikus, dll. (HID) dicentang.

9] Periksa Hab USB

Sekiranya anda menggunakan Hab USB untuk menyambungkan semua peranti luaran anda, anda harus memeriksa sama ada ia berfungsi dengan betul atau tidak. Cuba pasangkan peranti USB lain atau gunakan tetikus atau papan kekunci terus dengan komputer anda.

10] Lumpuhkan Kekunci Penapis

Sekiranya anda telah mengaktifkan Kunci Penapis , lumpuhkannya dan periksa. Buka Tetapan Windows> Kemudahan Akses> Papan Kekunci. Di sebelah kanan anda, togol Abaikan atau perlahankan ketukan kekunci ringkas atau berulang dan sesuaikan kadar ulangan papan kekunci di bawah Tombol Penapis ke kedudukan Mati dan lihat.

11] Penunjuk Tetikus ketinggalan

Catatan ini akan membantu anda sekiranya Mouse Pointer ketinggalan atau membeku semasa bekerja atau bermain permainan.

Bacaan berkaitan:

 • Surface Book tidak mengenali Pad Sentuh dan Papan Kekunci
 • Tetikus Bluetooth memutuskan secara rawak
 • Peranti Bluetooth tidak menunjukkan atau menyambung.

Pad sentuh komputer riba tidak berfungsi

Sekiranya Pad Sentuh komputer riba Windows anda tidak berfungsi, periksa sama ada anda telah melumpuhkan pad sentuh secara tidak sengaja. Anda juga boleh menetapkan semula tetapan pad sentuh ke lalai. Itu mesti berfungsi untuk anda.

Lihat catatan ini jika:

 1. Skrin sentuh tidak berfungsi pada Windows 10
 2. Papan kekunci sentuh tidak berfungsi.

Original text