Cara mengambil Pemilikan Fail & Folder di Windows 10

Catatan ini menunjukkan bagaimana anda boleh mengambil alih sepenuhnya fail dan folder di Windows 10/8/7 Setelah memperkenalkan Kawalan Akaun Pengguna di Windows Vista, Microsoft meningkatkan keselamatan fail sistem terasnya dengan mengeras Kebenaran Berkesannya. Selalunya, untuk mengganti fail Sistem, menamakan semula folder Sistem atau folder di bawah pemacu root C, anda harus mengambil alih fail atau folder tersebut. Windows 7 dan seterusnya, fail sistem dan folder dimiliki oleh Trusted Installer . Oleh itu, walaupun ahli kumpulan Pentadbir dilarang mengubah objek di dalamnya atau menukar kebenaran melainkan mereka memiliki hak milik.

PETUA - Anda juga boleh menggunakan perisian percuma kami untuk melakukannya dengan mudah:

  • Tweaker Windows Ultimate akan membolehkan anda menambahkan Ambil Kepemilikan Fail dan Folder dengan mudah ke menu konteks Windows 10 / 8.1 / 7.
  • RegOwnIt dengan mudah mengambil alih kunci Registry

Ambil Pemilikan Fail & Folder di Windows 10

Untuk mengambil sepenuhnya Pemilikan Fail & Folder di Windows 10:

  1. Buka Penjelajah Fail
  2. Navigasi ke Fail atau Folder yang ingin anda ambil hak milik
  3. Klik kanan pada fail sasaran atau folder dan pilih Properties
  4. Pilih tab Keselamatan.
  5. Klik butang Lanjutan.
  6. Pilih tab Pemilik.

Di sini anda boleh menukar Kebenaran. Mari kita lihat bagaimana melakukan ini secara terperinci di bawah.

Dengan pembebasan Windows 10/8, Microsoft telah mengubah cara untuk Mendapatkan Kepemilikan sedikit. Pada Windows 7, ia hampir sama dengan yang kita lihat pada versi Windows sebelumnya. Tidak ada banyak perbezaan walaupun sekarang - hanya bahawa layar telah sedikit berubah dan cara kita mengendalikan telah diubah, tetapi baris perintahnya tetap sama. Sebagai contoh, pada Windows 7 anda mempunyai tab Owner .

Ambil Pemilikan Fail & Folder di Windows 10

Kami mengklik Edit, masukkan nama Objek (Mungkin Administrator atau nama pengguna Windows anda) atau pilih nama pengguna anda dari daftar, dan klik OK untuk membuat perubahan.

Tetapi pada Windows 10 dan Windows 8 , Microsoft telah membuang tab Owner dan memindahkannya ke bahagian atas. Lihat tangkapan skrin berikut.

Ambil Kepemilikan dalam Windows 10

Juga, di bawah tab Kebenaran , apabila anda menambahkan objek baru, anda mempunyai dua pandangan berbeza - satu, kebenaran Asas dan yang lain adalah izin Lanjutan . Berikut adalah tangkapan skrin tetingkap kebenaran Lanjutan.

Ambil Kepemilikan dalam Windows 10

Cara mengambil Pemilikan fail & folder

Sekarang saya akan menunjukkan kepada anda cara Mengambil Kepemilikan fail dan folder

Langkah 1: Klik kanan pada fail atau folder dan pergi ke Properties Windows. Di bawah Properties klik pada Tab “ Security ”.

Ambil Kepemilikan dalam Windows 10

Langkah 2: Sekarang anda dapat melihat dalam tangkapan skrin di atas, anda tidak mempunyai kebenaran untuk mengubahnya. Dalam kes sedemikian, anda perlu Memiliki Kepemilikan fail atau folder. Untuk melakukannya, klik " Lanjutan ".

Ambil Kepemilikan dalam Windows 10

Langkah 3: Seterusnya, di tetingkap yang muncul, anda harus mengklik "Change" dan masukkan nama objek.

Ambil Hak Milik

Saya menaip nama pengguna Windows saya dan mengklik "OK". Sekarang anda akan dapat melihat bahawa pemiliknya telah bertukar menjadi Shyam Sasindran.

Klik pada " Ganti pemilik pada subkontainer dan objek " dan klik Terapkan .

imej

Sebaik sahaja anda klik pada Terapkan, anda akan melihat mesej amaran ini. Klik Ya untuk meneruskan.

imej

Sekarang anda perlu mengklik "OK" dua kali.

Seterusnya, sekali lagi, klik Lanjutan .

Langkah 4: Sekarang di bawah kebenaran Lanjutan, anda akan melihat perubahan, dan anda akan melihat pilihan untuk menambahkan Beberapa Objek

imej

Untuk menambahkan banyak objek dan mewarisi izin, Anda dapat mengklik " Ubah Izin ".

Ambil Kepemilikan dalam Windows 10

Untuk mewarisi kebenaran, klik pada " Aktifkan pewarisan ". Untuk menambahkan objek baru, klik " Tambah " dan klik "Pilih Prinsipal" dan ketik nama Objek.

mengambil pemilikan windows windows 10

Sekarang anda boleh mengaktifkan Kebenaran Asas. Sekiranya anda ingin mengaktifkan kebenaran lanjutan, klik pada " Tunjukkan izin lanjutan ".

imej

Setelah anda menyelesaikan semuanya, klik OK dan tutup tetingkap.

Anda seharusnya dapat mengakses fail atau folder tersebut. Hati-hati apabila anda mengubah kebenaran fail atau folder Sistem, ia boleh menyebabkan kerosakan serius pada sistem anda dan menjejaskan keselamatan. Oleh itu, sila buat titik pemulihan sistem terlebih dahulu dan kemudian teruskan dengan berhati-hati.

Baca berkaitan : Cara Mengubah Pemilikan Fail atau Folder.

Sekiranya anda tidak dapat mengubah Kebenaran Fail atau Folder, maka catatan ini akan menunjukkan kepada anda cara menyelesaikan Masalah Kebenaran Fail dan Folder di Windows.

Original text


mengambil hak milik