Cara menghapus Kemas kini Windows yang Dimuat turun, Gagal & Tertunda

Mungkin ada kalanya Windows Update anda memberi anda masalah pada komputer Windows 10/8/7 anda. Anda bahkan mungkin melihat Kemas kini Windows Tidak Menunggu yang enggan memasang untuk beberapa sebab walaupun terdapat beberapa percubaan. Dalam kes seperti ini, anda harus mempertimbangkan untuk menghapus Kemas kini Windows yang gagal dan belum selesai yang diunduh tidak lengkap ke komputer anda dan kemudian cuba mulakan semula pemasangan sekali lagi sebaik sahaja anda menghidupkan semula komputer anda.

Padam Kemas kini Windows yang Dimuat turun, Gagal, Menunggu

hapus Kemas kini Windows yang belum selesai

1] Padamkan kandungan folder Sementara

Anda boleh menghapus semua kemas kini Windows 10 yang dimuat turun, gagal dan menunggu dengan menggunakan arahan 'Jalankan'.

Buka kotak dialog 'Run' dengan menekan Win + R dalam kombinasi dan di kotak dialog yang terbuka, ketik % temp% dan tekan Enter. Dalam folder yang terbuka sebelum anda memilih semua fail dan folder di dalam folder Temp dan kemudian menghapusnya.

% temp% adalah salah satu dari banyak pemboleh ubah persekitaran di Windows yang dapat membuka folder yang ditentukan oleh Windows sebagai folder Sementara anda, biasanya terletak di C: \ Users \ [nama pengguna] \ AppData \ Local \ Temp .

2] Keluarkan fail pending.xml

tertunda-xml

Navigasi ke folder C: \ Windows \ WinSxS \ , cari fail yang tertunda.xml dan namakan semula. Anda juga mungkin menghapusnya. Ini akan membolehkan Windows Update untuk menghapus tugas yang belum selesai dan membina pemeriksaan kemas kini baru. Lihat jika ini membantu.

3] Padamkan kandungan folder SoftwareDistribution

Anda perlu memadam semua kandungan folder Pengedaran Perisian. Folder Pengedaran Perisian dalam sistem operasi Windows adalah folder yang terdapat di direktori Windows dan digunakan untuk menyimpan sementara fail yang mungkin diperlukan untuk memasang Pembaruan Windows di komputer anda. Oleh itu, ia diperlukan oleh Windows Update dan dikendalikan oleh WUAgent. Ini juga mengandungi fail Sejarah Kemas Kini Windows anda, dan jika anda menghapusnya, kemungkinan anda akan kehilangan sejarah Kemas kini. Juga, pada saat anda menjalankan Windows Update, ia akan menghasilkan masa pengesanan yang lebih lama.

Untuk menghapus kandungan folder Pengedaran Perisian, di Windows 10, dari Menu WinX, buka Prompt Perintah (Pentadbiran). Ketik yang berikut satu demi satu dan tekan Enter:

 perhentian bersih wuauserv 
bit berhenti bersih

Ini akan menghentikan Windows Update Service dan Background Intelligent Transfer Service.

folder pengedaran perisian

Sekarang layari folder C: \ Windows \ SoftwareDistribution dan padam semua fail dan folder di dalamnya.

Anda boleh menekan Ctrl + A untuk Pilih Semua dan kemudian klik Padam.

Sekiranya fail digunakan, dan anda tidak dapat menghapus beberapa fail, mulakan semula peranti anda. Selepas reboot, jalankan perintah di atas sekali lagi. Sekarang anda akan dapat menghapus fail dari folder Pengedaran Perisian yang disebutkan .

Setelah mengosongkan folder ini, anda boleh menghidupkan semula komputer anda, atau anda boleh mengetik perintah berikut, satu demi satu di CMD, dan tekan Enter untuk memulakan semula Perkhidmatan berkaitan Windows Update.

 permulaan bersih wuauserv 
bit permulaan bersih

Sekarang folder itu telah dibuang; kini akan dihuni semula setelah anda menghidupkan semula PC anda dan menjalankan Windows Update.

4] Tetapkan semula folder catroot2

Menetapkan semula folder catroot2 telah diketahui dapat menyelesaikan beberapa masalah Windows Update.

Catroot dan catroot2 adalah folder sistem operasi Windows yang diperlukan untuk proses Windows Update. Semasa anda menjalankan Pembaruan Windows, folder catroot2 menyimpan tandatangan pakej Pembaruan Windows dan membantu dalam pemasangannya. Perkhidmatan Kriptografi menggunakan fail% windir% \ System32 \ catroot2 \ edb.log untuk proses kemas kini. Kemas kini disimpan dalam folder SoftwareDistribution yang kemudian digunakan oleh Pembaruan Automatik untuk menjalankan proses pengemaskinian.

Jangan padamkan atau namakan semula folder Catroot. Folder Catroot2 dibuat semula secara automatik oleh Windows, tetapi folder Catroot tidak dibuat semula jika folder Catroot dinamakan semula.

PETUA : Anda juga dapat menggunakan Tunjukkan atau menyembunyikan pemecah masalah kemas kini untuk menyekat kemas kini yang enggan memasang atau memberi anda masalah. Tetapi anda harus ingat untuk tidak menyekat kemas kini keselamatan penting. Sekiranya anda menghadapi masalah, anda mungkin menggunakan Penyelesai Masalah Pembaruan Windows.

hapus Kemas kini Windows yang belum selesai