Betulkan: Audio dan Video tidak dimainkan di PowerPoint

Beberapa masalah yang mungkin anda hadapi ketika bekerja dengan aplikasi PowerPoint Microsoft boleh menjadi masalah audio dan video . Pengguna PowerPoint melaporkan, kadang-kadang, bahawa ketika mereka menghantar persembahan melalui e-mel, penerima tidak dapat memainkan persembahan. Ia hanya enggan memuatkan. Walaupun masalah ini jarang dialami, ia boleh menjadi masalah dalam kes-kes tertentu. Sekiranya Audio dan Video anda tidak dimainkan di PowerPoint, maka catatan ini akan memandu anda melalui proses penyelesaian masalah main balik audio dan video dan keserasian di PowerPoint .

Audio dan Video tidak dimainkan di PowerPoint

Pertama, anda perlu Mengoptimumkan Keserasian Media . Untuk ini, pergi ke menu 'File' dan pilih pilihan 'Info'.

Sekiranya format media persembahan anda mempunyai masalah keserasian dengan peranti lain, pilihan Optimumkan Keserasian akan berkelip di skrin komputer anda. Sekiranya pilihan tidak muncul, ini bermaksud persembahan sepenuhnya serasi dan anda boleh berkongsi pembentangan dengan mudah.

mengoptimumkan-keserasian media

Seterusnya, pilih Optimumkan Keserasian. Apabila anda mengesahkan tindakan PowerPoint akan menjalankan proses untuk meningkatkan media yang memerlukan pengoptimuman.

Audio dan Video tidak dimainkan di PowerPoint

Selepas itu, ringkasan lengkap mengenai penyelesaian masalah main balik akan ditampilkan bersama, senarai jumlah kejadian media dalam pembentangan. Ia juga akan menyenaraikan punca masalah main balik.

Sekiranya anda mempunyai pautan video yang dilampirkan pada persembahan anda, fitur 'Optimumkan untuk Keserasian' akan meminta anda memasukkannya. Untuk melakukannya, pilih 'Lihat Pautan. Kemudian, untuk membenamkan video cukup pilih pilihan Break Link untuk pautan yang diinginkan.

1] Periksa Codec

Anda perlu memastikan bahawa anda telah memasang Codec yang diperlukan pada sistem Windows anda.

2] Bersihkan folder TEMP

Seperti yang anda ketahui, apabila anda mempunyai banyak fail yang tersusun di folder TEMP, aplikasi PowerPoint dapat melambatkan secara mendadak. Untuk mengelakkan keadaan ini, periksa secara berkala untuk mencari fail yang tidak diingini dan hapus di folder TEMP anda. Untuk mencari folder TEMP anda, cubalah ini!

Tutup PowerPoint dan semua program lain yang anda gunakan. Sekarang, klik Mula> Jalankan. Kemudian, dalam kotak Buka yang nampaknya memasukkan teks berikut, % temp% dan tekan OK. Pilih fail .tmp, dan kemudian tekan DELETE.

3] Mengalami masalah semasa memasukkan atau memainkan media?

Sahkan jika anda memasang codec yang betul. Sekiranya tidak, pasang codec yang diperlukan untuk menjalankan media. Anda juga boleh memuat turun penyahkod dan penyekat pengekod media pihak ketiga yang sesuai untuk membolehkan anda menyahkod dan mengekod pelbagai format.

Sumber: Office.com.