Cara Membuat, Mengurus & Mengubah Tampilan Kotak Masuk di Microsoft Outlook

Paparan di Microsoft Outlook memberi anda susun atur yang berbeza dari segi penampilan item dalam folder. Dalam catatan ini, kita melihat bagaimana anda dapat membuat dan mengubah paparan folder Kotak Masuk di Microsoft Outlook.

Tukar Paparan Peti Masuk dalam Outlook

Setiap folder membolehkan anda mengubah dan menyesuaikan jenis fonnya, ukuran fon, panel baca, dan item lain di dalamnya. Anda boleh mengubah Tampilan Kotak Masuk untuk mengatur item dalam folder mengikut keperluan anda. Anda juga dapat menyesuaikan tampilan semasa menggunakan tetapan pandangan lanjutan. Tetapan Paparan Lanjutan merangkumi membuang dan menambahkan bidang, pengelompokan, penyortiran, penyaringan, pemformatan lajur, dan tetapan lain.

Anda boleh mengubah pandangan semasa folder Inbox atau folder lain ke tampilan lain sesuai dengan keperluan anda.

Tukar Paparan Inb0x di Outlook

Untuk melakukannya, buka Microsoft Outlook, pergi ke tab Lihat ; dan di bawah Paparan Semasa , klik pada menu lungsur Ubah Paparan . Anda akan melihat tiga jenis Paparan:

  1. Ringkas,
  2. Bujang, dan
  3. Pratonton.

Paparan padat adalah paparan lalai. Klik Urus Paparan untuk membuat, mengubah, dan menerapkan paparan ke folder Peti Masuk. Anda boleh membuat pandangan baru, mengubah dan menyalin pandangan, dan menetapkan semula juga. Tetingkap ini memaparkan semua paparan folder semasa dan tetapannya yang tersedia.

Tukar dan Urus Paparan Outlook

Di tetingkap Buat Pandangan Baru , ketik nama pandangan baru, pilih jenis pandangan yang anda mahukan, dan keterlihatan folder. Klik OK untuk meneruskan.

Dalam jenis pandangan, anda mempunyai pelbagai pilihan seperti 'Jadual' , yang memaparkan item dalam lajur dan baris; 'Orang' , yang memaparkan senarai orang; 'Garis Masa' , yang menunjukkan item yang diakses dalam jangka masa; 'Kad' , yang meletakkan item dalam paparan kad; 'Kad Perniagaan' , yang memaparkan item menggunakan pandangan alternatif; 'Hari / Minggu / Bulan' , yang menunjukkan item dalam gaya hari / minggu / bulan; 'Ikon' , yang menunjukkan ikon untuk item tersebut.

Tukar dan Urus Paparan Outlook

Tetapan Paparan Lanjutan

Untuk menyesuaikan tampilan saat ini menggunakan Tetapan Tampilan Lanjutan , klik pada pilihan Lihat Tetapan dalam kelompok Tampilan Semasa . Kotak dialog Tetapan Pandangan Lanjutan akan terbuka. Klik pada Tetapan Lain . Di sini anda boleh menyesuaikan paparan fon item pada pandangan anda. Untuk mengubah ukuran fon pratonton mesej, nama pengirim, dan subjek dalam paparan Peti Masuk lalai, pilih Huruf Huruf . Pilih fon, gaya fon, dan ukuran font pilihan anda, dan kemudian klik OK untuk menyimpan tetapan anda dan menerapkan perubahan anda.

Tukar dan Urus Paparan Outlook

Sekiranya anda ingin menukar font, gaya font, dan ukuran untuk pratonton mesej (baris teks mesej yang anda lihat di bawah subjek dan pengirim), pilih Font di bawah Preview Mesej .

Tukar dan Urus Paparan Outlook

Dalam kotak dialog tetapan pandangan lanjutan, terdapat pelbagai tetapan lain yang berkaitan dengan penyortiran, penyaringan, pemformatan lajur dan sebagainya. Anda dapat menambah atau menghapus lajur, memilih urutan lajur, menyusun, dan menyaring item, mengatur peraturan untuk pemformatan bersyarat, serta mengatur semula tetapan pandangan semasa ke tetapan lalai asal folder. Sekiranya anda ingin mengubah paparan Kotak Masuk di Outlook dengan mengubah penampilan item dalam pandangan berdasarkan apakah item tersebut sesuai dengan kriteria yang diberikan atau tidak, kemudian klik pada Pemformatan Bersyarat .

Tukar dan Urus Paparan Outlook

Kotak dialog akan terbuka di mana anda boleh membuat peraturan yang menerapkan pemformatan bersyarat untuk item yang sesuai dengan kriteria tertentu. Untuk menambahkan peraturan baru ke senarai, klik butang Tambah di sebelah kanan kotak dialog.

Tukar saiz fon untuk mesej semasa menulis, membalas, meneruskan

Untuk melakukannya, klik pada Fail> Pilihan> Mel> Alat Tulis dan Font.

Tukar dan Urus Paparan Outlook

Anda dapat menggunakan Alat Tulis untuk mengubah fon dan gaya, warna, dan latar belakang lalai. Di bawah tab Alat Tulis Peribadi , klik pada Font untuk Mesej Mel Baru atau Mesej Membalas atau Meneruskan untuk mengubah fon, ukuran dan warna fon lalai. Lakukan perubahan yang diperlukan dan kemudian pilih OK .

Tukar dan Urus Paparan Outlook

Cara Zum Masuk atau Keluar semasa Membaca

Anda tidak boleh menukar saiz huruf atau fon di Reading Pane tetapi anda boleh memperbesar atau memperkecil dengan mudah. Untuk melakukannya, di sebelah kanan bawah panel baca, anda akan melihat slaid zoom.

Tukar dan Urus Paparan Outlook

Klik pada Peratusan (biasanya 100%) untuk membuka kotak dialog Zoom While Reading . Anda boleh memilih tahap peratusan yang anda sukai dan kemudian klik OK . Pilih kotak centang Ingatlah pilihan saya untuk menetapkan tahap zum yang sama di semua mesej.

Tukar dan Urus Paparan Outlook

Kami berharap siaran ini dapat membantu anda mempelajari cara membuat, mengubah, dan mengelola Tampilan di Outlook dengan menyesuaikan font, gaya font, dan ukuran folder dengan menggunakan pengaturan tampilan lanjutan.

Semua yang terbaik!

Tukar Paparan Inb0x di Outlook