Cara melakukan peningkatan Windows 10 di tempat

Terdapat beberapa cara untuk menaik taraf Windows 10. Anda boleh menggunakan perkhidmatan Pembaruan Windows untuk memuat turun kemas kini ciri, atau membuat ISO, atau menggunakan Alat Pembuatan Media. Yang terakhir membantu anda melakukan peningkatan Windows 10 Di Tempat . Dalam panduan ini, kami akan berkongsi kaedah langkah demi langkah untuk melakukannya.

Sebelum kita memulakan, anda perlu melakukan perkara berikut:

  • Pastikan anda log masuk dan mempunyai hak pentadbir.
  • Cabut semua periferal luaran kecuali tetikus, papan kekunci dan kabel LAN untuk memuat turun.
  • Lumpuhkan atau nyahpasang sebarang antivirus atau penyelesaian keselamatan pihak ketiga.

Cara melakukan peningkatan Windows 10 Di tempat

Istilah di tempat bermaksud anda boleh melakukannya tanpa meninggalkan komputer. Apabila kita mengatakan peningkatan Windows 10 Di Tempat, kita bermaksud bahawa anda boleh menaik taraf Windows 10 ke kemas kini ciri seterusnya tanpa menggunakan ISO apa pun. Ia berguna apabila anda mempunyai sambungan internet yang sangat baik untuk memuat turun fail.

1] Muat turun Media Pemasangan Windows 10

Peningkatan Windows 10 Di tempat

Pergi ke halaman Muat turun Windows 10, dan klik pada alat Muat turun sekarang . Ia akan memuat turun fail yang boleh dilaksanakan dengan nama MediaCreationTool.exe contohnya MediaCreationTool1903.exe.

Setelah muat turun selesai, klik dua kali untuk menjalankan aplikasi. Fail exe ini bertanggungjawab memuat turun versi Windows 10 terbaru dan memasangnya di komputer anda.

2] Proses Peningkatan Windows Di Tempat

Tingkatkan atau Buat Media Pemasangan atau ISO

Setelah proses bermula, anda akan melihat syarat-syarat Lesen Microsoft. Terimalah. Kemudian proses akan memulakan "layar Bersiap". Tunggu sehingga selesai. Ini menganalisis komputer anda dan kemudian memberi anda dua pilihan-

  • Tingkatkan PC Sekarang
  • Buat media pemasangan (USB, DVD, atau fail ISO)

Untuk peningkatan Di Tempat, pilih pilihan Tingkatkan PC Sekarang . Klik seterusnya, dan alat akan mula memuat turun fail. Ia akan mengambil sedikit masa, dan ia bergantung pada kelajuan sambungan internet anda

Setelah muat turun selesai, anda akan mempunyai pilihan untuk menyimpan fail peribadi anda atau mula baru.

Sekiranya anda melakukan peningkatan di tempat, saya sarankan menyimpan fail anda. Dengan begitu, semua masalah anda dengan pemasangan sebelumnya akan hilang, dan fail anda akan berada di sana.

Simpan Pilihan Fail Peribadi

Kirimkan ini, komputer akan dimulakan semula beberapa kali, dan ia akan menaik taraf komputer Windows 10 anda yang ada. Setelah selesai, anda akan kembali ke skrin log masuk. Di sini akaun anda akan tersedia.

Log masuk ke komputer, dan anda akan disambut oleh tetapan Privasi. Buat pilihan anda dan terus ke skrin tetapan Cortana. Anda boleh mengikuti kaedah bantuan suara Cortana untuk mengubah bahasa anda dan membuat pilihan lain. Sekiranya anda tidak mahu menggunakan Cortana, anda boleh melakukan semuanya secara manual.

Setelah selesai, Windows 10 anda telah menyelesaikan proses peningkatan, dan anda sudah bersedia untuk menggunakan Windows 10 baru.

Sebaiknya gunakan kaedah In-upgrade Windows 10 untuk memasang versi terbaru Windows, terutamanya ketika anda menghadapi masalah memuat turun kemas kini fitur.

Baca : Permulaan Segar Windows 10 vs Reset vs Refresh vs Pemasangan bersih vs Peningkatan Di Tempat yang dibincangkan.

Kami harap tutorial ini mudah diikuti, dan anda dapat menjalankan Windows 10 dalam peningkatan dengan lancar.

Cara melakukan peningkatan Windows 10 Di tempat