Gagal memindahkan mesej log ke acara log dengan status 50

Salah satu masalah perkakasan yang paling biasa dengan komputer mana pun biasanya dengan cakera keras. Sekiranya cakera keras rosak, anda boleh kehilangan banyak maklumat penting yang tersimpan di sistem anda. Oleh itu, Windows telah memberikan pengguna CHKDSK utiliti yang dapat membantu dalam mengetahui sektor buruk di pemacu terlebih dahulu. Namun, kadang-kadang semasa menggunakan utiliti CHKDSK, anda mungkin menerima yang berikut - Gagal memindahkan mesej yang dicatat ke peristiwa log dengan status 50.

Gagal memindahkan mesej log ke acara log dengan status 50

Gagal memindahkan mesej log ke acara log dengan status 50

Kemungkinan penyebab di sebalik masalah ini adalah seperti berikut:

  1. Pemacu keras atau RAM berada dalam keadaan Baca sahaja.
  2. Masalah dengan cakera keras fizikal.
  3. Beberapa pemacu / perkhidmatan / perisian hasad mungkin menghalang sistem membuat log.

Sekiranya anda menghadapi masalah ini, anda boleh mencuba kaedah berikut untuk menyelesaikan masalah ini:

  1. Sahkan sama ada cakera keras boleh ditulis
  2. Cuba jalankan CHKDSK dalam Safe Mode
  3. Periksa cakera keras / pemacu luaran secara fizikal.

1] Sahkan sama ada cakera keras boleh ditulis.

Utiliti CHKDSK memeriksa sektor buruk dalam cakera keras; namun, ia juga perlu membuat log hasilnya. Kesalahan dalam perbincangan berkaitan secara langsung dengan ketidakupayaan utiliti CHKDSK untuk mencatat mesej yang dicatat. Kesalahan ini biasanya berlaku apabila log tidak dapat ditulis ke cakera pemasangan. Log biasanya terdapat di sini:

C: \ Windows \ System32 \ Logfiles \ Srt \ SrtTrail.txt.

Oleh itu, sahkan sama ada pemacu boleh ditulis.

Log masuk sebagai Pentadbir dan klik kanan pada pemacu sistem dan pilih Properties . Pergi ke tab Keselamatan dan periksa sama ada anda dibenarkan Mengubah pemacu.

Sekiranya tidak, klik Edit (sebagai pentadbir) dan edit kebenaran untuk SYSTEM dan Kumpulan Pentadbir seperti yang ditunjukkan di atas dalam gambar. Ini adalah tetapan lalai untuk kedua-dua kumpulan atau nama pengguna ini sahaja.

Klik Guna dan keluar.

2] Cuba jalankan CHKDSK dalam Safe Mode

Menjalankan perintah CHKDSK setelah melakukan boot ke sistem dalam Safe Mode dapat membantu menyelesaikan masalah. Pada asasnya, dalam Safe Mode, tetapan program permulaan, alat tambah, dan lain-lain, tidak berjalan. Setelah berada dalam Safe Mode gunakan command prompt untuk menjalankan perintah chkdsk berikut:

chkdsk c: / f / r

Di mana 'c' adalah huruf Drive.

3] Periksa cakera keras / pemacu luaran secara fizikal

Tidak banyak yang dapat kita lakukan untuk memperbaiki ralat sekiranya dua penyelesaian di atas gagal. Anda boleh mengetatkan wayar yang menghubungkan cakera keras ke papan induk. Sekiranya tidak membantu, anda mungkin memerlukan bantuan juruteknik perkakasan.

Harap sesuatu dapat membantu!

Original text


Gagal memindahkan mesej log ke acara log dengan status 50