Terlalu banyak Privasi Penyemak Imbas boleh memberi kesan kepada Keselamatan, kata Penyelidik

Selama beberapa bulan terakhir, kami menemui banyak ancaman privasi dan keselamatan yang mensasarkan individu dan sumber utama ancaman ini adalah bagaimana pengguna memilih untuk berinteraksi dengan perkhidmatan Internet menggunakan aplikasi penyemak imbas web mereka. Penyulitan penyemak imbas web dan standard keselamatan terus berkembang dan menjadi lebih maju setiap hari dan begitu juga tahap kecerdasan penyerang dan kecanggihan serangan mereka.

logo penyemak imbas

Terlalu banyak Privasi Penyemak Imbas yang boleh mempengaruhi Keselamatan

Walaupun kata-kata seperti privasi dan keselamatan sering digunakan secara bergantian dalam konteks keselamatan siber, keduanya mempunyai dua makna yang sama sekali berbeza.

"Ramai orang percaya bahawa privasi dan keselamatan adalah perkara yang sama tetapi sebenarnya sangat berbeza," kata Chester Wisniewski , Saintis Penyelidik Utama di Sophos, ketika dia berbicara secara eksklusif kepada kami.

Interaksi kami terutama berkaitan dengan keselamatan dan privasi ketika datang ke beberapa aplikasi penyemak imbas web yang paling popular. Terdapat lima aplikasi penyemak imbas web utama: Microsoft Edge, Google Chrome, Apple Safari, Opera dan Mozilla Firefox.

Firefox telah melancarkan DNS melalui HTTPS sebagai protokol lalai bermula dengan AS. Ia juga menghalang Facebook daripada menjejaki pengguna menggunakan peluasan kontena. Penyemak imbas juga telah meningkatkan keselamatan pengurus kata laluan Lockwise.

Semasa interaksi kami, Chester dan saya menyentuh topik yang sangat menarik tentang bagaimana Mozilla selalu bersikap vokal dan proaktif mengenai fokusnya terhadap privasi pengguna sedangkan Google, sebaliknya, menyampaikan kemas kini tanpa mengambil sikap 'moral'.

Menurut Chester, baik Google dan Mozilla mengambil sikap berani tetapi pada tahap yang berbeza. Walaupun fokus Google tetap pada penurunan sokongan untuk standard web lama dan mendorong standard baru untuk meningkatkan keselamatan, pendekatan Mozilla adalah memacu privasi terdepan.

"Google sangat menumpukan pada pengekodan dan keselamatan dan Google berpendapat semuanya dapat diselesaikan secara teknikal dengan algoritma, dan jelas bagaimana mereka menangani keselamatan Chrome. Mozilla, sebaliknya, lebih memfokuskan privasi daripada fokus keselamatan. "

Google Chrome 81 secara automatik meningkatkan kandungan Campuran ke HTTPS.

Chrome adalah penyemak imbas yang lebih selamat sementara Firefox lebih Peribadi

Baiklah, memastikan privasi bermaksud satu perkara: Anda tidak mahu berkongsi maklumat. Tetapi tidak berkongsi maklumat mengenai apa yang anda lakukan, pada gilirannya, menimbulkan cabaran yang sama sekali.

Sebagai pakar keselamatan, jika anda tidak berkongsi maklumat mengenai apa yang anda lakukan, sukar bagi saya untuk melindungi anda juga. Oleh itu, kadangkala keselamatan menjadi semakin lemah apabila privasi meningkat kerana jika saya tidak tahu laman web apa yang anda lawati, saya tidak dapat menyekatnya jika ia buruk. Jadi selalu ada pertukaran antara privasi dan keselamatan.

Walaupun Chester yakin Chrome lebih selamat dan sukar diserang daripada Firefox, dia juga mengakui risiko privasi pengguna jauh lebih besar daripada risiko orang menyerang aplikasi penyemak imbas web.

"Ada pilihan yang dapat diambil orang untuk menentukan perkara mana yang lebih penting bagi mereka. Pada masa ini, risiko privasi kami jauh lebih besar daripada risiko orang menyerang penyemak imbas web kami. "

Chester menjelaskan bahawa Google ingin memaparkan iklan kepada anda, jadi anda mungkin tidak akan mempunyai banyak privasi menggunakan Chrome. Mozilla, sebaliknya, adalah asas bukan keuntungan sehingga mereka mungkin lebih peduli dengan privasi pengguna.

Ini juga bermaksud Mozilla tidak mempunyai dana yang banyak. Oleh itu, Firefox mungkin tidak selalu berada dalam kemajuan menyampaikan perkara baru. Akibatnya, terdapat banyak keseimbangan dalam keselamatan dan privasi ketika datang ke Chrome dan Firefox.

logo penyemak imbas