Apakah Proses Host untuk Tugas Windows di Windows 10

Setiap kali kita menghadapi beberapa masalah prestasi dengan komputer kita, perkara pertama yang kita lakukan adalah membuka Task Manager, dan kemudian mencari aplikasi atau komponen yang menggunakan sumber yang paling banyak. Sekiranya anda sudah biasa dengan Pengurus Tugas, maka anda juga harus perasan bahawa kadang-kadang, proses ' Host Process for Windows Tasks ' atau ' Service Host ' memakan banyak sumber. Apa proses ini dan apa yang dapat anda lakukan jika proses Host anda berhenti berfungsi atau menggunakan penggunaan CPU, Disk atau Memori yang tinggi.

Proses Host untuk Tugas Windows

Windows pada dasarnya berfungsi hanya kerana Perkhidmatannya. Sebilangan besar perkhidmatan yang menjalankan latar belakang memudahkan tugas dan operasi harian anda. Sebilangan perkhidmatan ini disusun ke dalam fail EXE, dan semuanya lengkap dalam diri mereka. Perkhidmatan ini muncul di Task Manager. Tetapi beberapa perkhidmatan ditulis dalam fail DLL, dan tidak dapat dilaksanakan secara langsung. Microsoft beralih ke fail DLL kerana mudah dijaga dan dikemas kini dari sudut pengaturcaraan. Perkhidmatan DLL memerlukan proses host, EXE yang dapat melaksanakannya dan inilah 'taskhost' di Windows.

Taskhost di Windows 10 adalah fail inti yang terletak di folder System32 dan telah dinamakan semula sebagai ' taskhostw.exe ', dari ' taskhost.exe ' di Windows 7 . Sekiranya anda menemui fail dengan nama ini di lokasi lain, ia mungkin merupakan virus dan anda mungkin ingin menyemaknya dengan perisian keselamatan anda.

Setiap 'Proses Host untuk Windows Task' adalah contoh 'taskhost' yang menjalankan beberapa perkhidmatan di latar belakang. Walaupun Windows Task Manager tidak membenarkan anda melihat perkhidmatan yang dijalankannya, alat lain dapat.

Host Host for Windows Services telah berhenti berfungsi atau memakan sumber yang tinggi

Sekiranya anda melihat kotak pesanan 'berhenti berfungsi', anda boleh mencuba cadangan penyelesaian masalah berikut:

  1. Buka Penjadual Tugas. Di panel kiri, klik Perpustakaan Penjadual Tugas> Microsoft> Windows> RAC. Seterusnya, klik Menu Lihat dan pilih Tunjukkan Tugas Tersembunyi. Di panel tengah, klik kanan pada RAC Task dan klik Nonaktifkan. Lihat jika ini membantu. Sekiranya tidak, terbalikkan perubahan yang dibuat.
  2. Buka Event Viewer dan pilih log peristiwa Aplikasi terkini di panel kiri yang mempunyai tanda merah. Klik dua kali pada acara untuk melihat perincian acara. Lihat jika anda menemui maklumat berguna di sini. Sekiranya memaparkan proses Host untuk Windows telah berhenti berfungsi, ia boleh membantu.
  3. Lakukan Clean Boot dan selesaikan masalahnya secara manual.

Mungkin ada kalanya anda mendapati bahawa proses ini menggunakan sumber yang tinggi. Anda kini dapat memahami bahawa ini disebabkan oleh perkhidmatan yang mendasari dan bukan prosesnya sendiri. Juga, anda mungkin menyedari penggunaan sumber yang tinggi semasa permulaan Windows. Itu hanya kerana hos tugas memuat semua fail DLL dan menjadualkan untuk menjalankannya. Setelah selesai, penggunaan akan tetap menjadi nilai yang lebih rendah dan akan tetap cukup rendah untuk sepanjang waktu.

Saya nyatakan sebelumnya bahawa Pengurus Tugas tidak membenarkan anda melihat perkhidmatan yang mendasari. Tetapi anda boleh menggunakan Process Explorer dari Microsoft untuk melihat perkhidmatan di bawah taskhost. Ini adalah utiliti mudah alih, dan anda boleh menjalankannya secara langsung setelah memuat turun. Anda boleh menggunakan alat ini untuk melihat semua butiran yang berkaitan dengan pejabat tugas.

Cari 'taskhostw.exe' di sebelah kiri, dan anda boleh membaca semua butiran di bahagian bawah. Cara lain untuk melihat senarai fail DLL yang dimuat oleh taskhost adalah dengan menaip perintah berikut dalam tetingkap cmd:

senarai tugas / M / FI "IMAGENAME eq taskhostw.exe

Proses Host untuk Tugas Windows

Perintah ini akan menyenaraikan semua fail DLL yang dimuat oleh proses ini pada Windows Startup. Sekiranya anda melalui senarai tersebut, anda akan mengetahui beberapa fail penting yang menyediakan fungsi teras kepada Windows.

Oleh itu, secara ringkas, Taskhost adalah proses inti Windows yang menyediakan fungsi untuk memuat dan melaksanakan perpustakaan pautan dinamik. Oleh kerana ia mengehoskan pelbagai fail DLL, kadang-kadang ia dapat menggunakan sumber dengan kadar lebih daripada biasa. Sekiranya anda menghadapi masalah seperti itu di mana proses berhenti bertindak balas atau menggunakan banyak sumber. Gunakan Process Explorer, Performance Monitor dan Resource Monitor, dan cuba atasi masalah secara manual.

Ingin mengetahui mengenai proses, fail atau jenis fail ini?

Fail Windows.edb | csrss.exe | Fail Thumbs.db | Fail NFO dan DIZ | Fail index.dat | Swapfile.sys, Hiberfil.sys & Pagefile.sys | Nvxdsync.exe | S vchost.exe | RuntimeBroker.exe | TrustedInstaller.exe | Fail DLL atau OCX. | StorDiag.exe | MOM.exe | Proses Host untuk Tugas Windows | ApplicationFrameHost.exe | ShellExperienceHost.exe | winlogon.exe | atieclxx.exe | Conhost.exe | mDNSResponder.exe.