Gerbang lalai tidak tersedia pada Windows 10

Sekiranya anda menjalankan Pemecah Masalah Sambungan Internet, ia memaparkan mesej - Gerbang lalai tidak tersedia pada Windows 10, maka berikut adalah beberapa petua penyelesaian masalah yang harus anda ikuti untuk menyelesaikan masalah ini. Sekiranya anda melihat mesej ini, satu perkara yang harus anda cuba terlebih dahulu adalah menghidupkan semula komputer dan jalankan Penyelesai Masalah ini sekali lagi. Sekiranya ia membantu menyelesaikan masalah, baik dan baik - tetapi jika tidak, baca terus.

Gerbang lalai tidak tersedia

Gerbang lalai tidak tersedia pada Windows 10

Lakukan perkara berikut untuk menyelesaikan masalah anda:

  1. Pasang pemacu Rangkaian
  2. Pasang semula pemacu penyesuai Rangkaian
  3. Sahkan Mod Penjimatan Kuasa
  4. Tetapkan semula TCP / IP
  5. Lumpuhkan perisian Firewall

1] Pasang pemacu Rangkaian

Ini adalah penyelesaian yang paling biasa untuk masalah ini. Sebilangan besar orang mendapat mesej ralat ini setelah pemasangan Windows 10. baru. Sekiranya anda telah memasang Windows 10 tanpa sisa, anda mesti memasang pemacu rangkaian supaya penyesuai rangkaian anda dapat mula berfungsi. Sekiranya anda belum melakukannya, inilah masanya anda perlu memasangnya. Secara amnya, anda boleh mencari pemacu rangkaian pada Motherboard CD. Walau bagaimanapun, jika anda mempunyai komputer riba, anda mungkin perlu menggunakan komputer atau telefon bimbit lain untuk memuat turun pemacu dari laman web pengeluar.

2] Pasang semula pemacu penyesuai Rangkaian

Sekiranya anda sudah mempunyai pemacu tetapi anda menghadapi masalah ini pada PC Windows 10 anda, anda boleh mencuba memasang semula pemacu. Sering kali, apabila kita memasang kemas kini, tetapan dalaman atau fail hilang. Pada masa-masa seperti itu, ada kemungkinan terjadinya erosi seperti itu. Sekiranya anda menyahpasang pemacu dan memasangnya semula, ia mungkin menyelesaikan masalah anda.

Untuk menyahpasang pemacu penyesuai Rangkaian, anda perlu membuka Pengurus Peranti. Selepas itu, cari label Penyesuai rangkaian dan kembangkannya. Anda harus mencari pemacu rangkaian anda dalam senarai. Klik kanan pada pemacu, dan pilih Nyahpasang peranti .

Gerbang lalai tidak tersedia pada Windows 10

Selepas itu, anda perlu mengesahkan perubahan dengan mengklik butang OK .

Selepas itu, mulakan semula komputer anda dan pasang pemacu peranti.

3] Sahkan Mod Penjimatan Kuasa

Sekiranya anda menggunakan komputer riba Windows, panel Pilihan Kuasa memainkan peranan penting. Umumnya, pengguna komputer riba menggunakan Wi-Fi dan jika anda melakukan hal yang sama, tetapi mendapat pesan kesalahan, maka anda perlu memeriksa beberapa tetapan yang berkaitan dengan Mod Penjimatan Daya.

Untuk itu, buka Panel Kawalan dan pergi ke Perkakasan dan Suara> Pilihan Kuasa. Selepas itu, klik pilihan Ubah tetapan rancangan rancangan yang dipilih.

Seterusnya, klik pilihan Ubah tetapan kuasa lanjutan . Sekarang anda harus mencari tetingkap bernama Power Options. Luaskan Tetapan Penyesuai Tanpa Wayar dan Mod Penjimatan Kuasa . Pastikan pilihan Prestasi Maksimum dipilih.

Sekiranya tidak, pilih dan simpan perubahannya.

4] Tetapkan semula TCP / IP

TCP / IP atau Internet Protocol adalah perkara yang paling penting jika anda ingin menggunakan internet di komputer anda. Sekiranya ia rosak kerana sebab apa pun, anda harus menetapkan semula TCP / IP di Windows 10. Tidak perlu menggunakan perisian pihak ketiga kerana perintah mudah melakukan tugas dengan baik.

5] Lumpuhkan perisian Firewall

Terdapat banyak orang, yang memasang perisian firewall pihak ketiga untuk menguruskan setiap sambungan masuk dan keluar. Sekiranya anda telah melakukannya, anda harus mencuba melumpuhkannya buat sementara waktu. Sekiranya ia menyelesaikan masalah anda, anda perlu mengubah beberapa tetapan atau menyahpasangnya sepenuhnya.

Juga, jika anda telah mengubah beberapa tetapan di Windows Firewall, anda boleh menetapkannya semula ke lalai kilang dan periksa apakah masalahnya tetap ada atau tidak.

Semoga cadangan ini dapat membantu menyelesaikan masalah anda.

Baca berkaitan : Selesaikan masalah sambungan Rangkaian & Internet di Windows.