Kipas CPU berjalan pada kelajuan penuh sepanjang masa

A kipas CPU adalah lebih daripada sekadar kipas. Ia terpasang pada CPU tidak hanya dengan pin / wayar kuasa tetapi juga sensor yang memberitahunya seberapa pantas dijalankan. Sekiranya CPU memanaskan, sensor akan menjadikan kipas berjalan lebih cepat. Oleh itu, kipas CPU berjalan lebih cepat ketika anda bermain di komputer, hanya untuk memastikan prosesor tetap sejuk. Mungkin ada peminat lain di komputer anda, berdasarkan jenis dan modelnya. Contohnya, jika anda menggunakan desktop lama, SMPS anda juga mempunyai kipas. Dalam artikel ini, kita akan mengehadkan kipas yang terpasang pada pemproses yang digunakan untuk memastikan pemproses tetap sejuk. Oleh kerana banyak orang menyebutnya CPU, kami akan menyebutnya kipas CPU. Mari kita periksa sebab utama mengapa kipas CPU berjalan pada kelajuan penuh sepanjang masa dan cara memperbaikinya.

CPU Fan berjalan pada kelajuan penuh selalu

CPU Fan berjalan pada kelajuan penuh selalu

Kami sudah bercakap mengenai sebab pertama. Kipas CPU berjalan pada kelajuan penuh setiap kali suhu CPU meningkat. Pemproses secara amnya menggunakan sensor yang mengawal kelajuan kipas. Sekiranya kipas CPU berjalan pada kelajuan penuh sepanjang masa, mungkin ada yang tidak kena dengan pemproses atau sensor (di kipas). Ia juga boleh menjadi masalah pendingin pada pemproses.

Masalah Sensor menyebabkan Kipas CPU sentiasa berjalan dengan kelajuan penuh

Sebab yang paling biasa mengapa kipas CPU berjalan dengan kelajuan penuh ialah sensornya tidak berfungsi dengan baik. Penyelesaian di sini adalah dengan mengganti kipas itu sendiri. Tetapi anda perlu melihat bahawa pemproses tidak selalu panas. Anda boleh menggunakan aplikasi pihak ketiga untuk tujuan tersebut. Saya akan mencadangkan monitor perkakasan dari CPUID atau XMeters. Ini akan memberitahu anda suhu pemproses dan dengan itu membantu anda memutuskan sama ada kipas berjalan tanpa sensor atau dengan satu. Sekiranya anda lama tidak melihat perubahan suhu pemproses, ada yang tidak kena dengan sensor kipas. Sekiranya berlaku, penggantian kipas akan membantu.

Aplikasi tertentu dapat meningkatkan suhu CPU

Pemproses boleh menjadi panas kerana aplikasi tertentu juga. Walaupun permainan dan streaming video dapat memanaskannya sedikit, jika selalu berjalan dengan kecepatan penuh, ada kemungkinan ada aplikasi tertentu di komputer Anda yang terlalu banyak menekan CPU.

Untuk memeriksa ini, buka Pengurus Tugas. Pergi ke tab pertama dan klik pada tajuk lajur CPU (tertulis CPU). Itu akan menyebabkan Pengurus Tugas mengatur program dan aplikasi dalam urutan penggunaan CPU yang menurun. Ini bermaksud, aplikasi yang menggunakan CPU lebih banyak akan berada di atas dan yang menggunakannya kurang akan berada di bawahnya.

Tonton untuk jangka masa. Ini akan memberi Anda gambaran tentang aplikasi / program yang mungkin menggunakan CPU menyebabkan kipas CPU berjalan dengan kecepatan penuh sepanjang waktu, selalu. Berdasarkan itu, anda boleh mencuba mengeluarkan aplikasi yang menggunakan CPU teratas dari komputer dan kemudian periksa semula apakah ia membantu. Sekiranya kipas CPU masih berjalan dengan kelajuan penuh, periksa pendingin prosesor.

Menukar Heat Sink pemproses

Sekiranya anda mendapati bahawa sensor kipas berfungsi dan tidak ada aplikasi yang menggunakan sumber CPU yang signifikan untuk jangka masa yang panjang, anda mungkin ingin mengganti pendingin pemproses. Heat sink menyerap haba tambahan dari pemproses. Mereka boleh diganti dengan mudah jika anda bermain dengan perkakasan komputer anda. Bagi yang lain, cara terbaik adalah meminta juruteknik melakukannya kerana melakukannya sendiri boleh merosakkan kipas. Pastikan komputer dimatikan sebelum anda melepaskan dan memasang kembali kipas CPU.

Heat sink adalah aloi kasar (umumnya Aluminium) yang dilekatkan pada pemproses dengan bantuan bahan putih. Sekiranya bahan mengering, ia juga boleh menyebabkan sink berfungsi dengan baik sehingga anda ingin melihatnya (jika anda dapat membuka komputer) sebelum menukar pendingin.

Petua umum untuk mengelakkan kipas komputer berjalan dengan kelajuan tinggi sepanjang masa

Jaga kebersihan komputer. Anda boleh membeli udara termampat dan menggunakannya di papan induk komputer dari semasa ke semasa. Keluarkan, bersihkan, dan perbaiki batang Memori Akses Rawak (RAM). Sentiasa bersihkan bahagian dalam komputer anda setelah mengeluarkan sumber kuasa. Itu termasuk bateri jika anda menggunakan peranti mudah alih. Lebih banyak petua di sini mengenai cara membersihkan komputer, tetikus & papan kekunci Windows secara fizikal.

Beritahu kami jika anda mempunyai idea lain!

Baca seterusnya : Cara menyelesaikan masalah Kipas Laptop yang terlalu panas dan bising.

CPU Fan berjalan pada kelajuan penuh selalu