Perbandingan Kodi vs Stremio - Mana yang lebih baik?

Kodi telah lama berada di pasaran, dan mungkin merupakan salah satu perkara terbaik yang berlaku pada pasaran streaming media percuma. Stremio adalah aplikasi streaming media yang agak baru, tetapi cepat mendapat populariti. Ia terbukti menjadi alternatif yang baik untuk Kodi.

Kodi vs Stremio

Seperti yang jelas, timbul persoalan adakah Stremio lebih baik daripada Kodi atau yang terakhir masih memegang kedudukannya di pasaran.

Mana yang lebih baik?

Jawapan untuk soalan ini tidak mudah. Stremio adalah teknologi yang ringan, pantas, dan jauh lebih maju daripada Kodi. Namun, walaupun berada di pasar sekurang-kurangnya 2 tahun, ia tidak dapat mengurangkan daya tarik Kodi.

Dalam artikel ini, kami akan membandingkan Kodi dan Stremio untuk membantu anda membuat pilihan.

Adakah Kodi dan Stremio sah?

Kodi adalah pemain media dan sebagai pemain media yang berdiri sendiri, ia pasti sah. Anda boleh memasang binaan di atasnya dan menambah alat tambahnya. Apa yang anda alirkan melalui binaan dan add-on tersebut ialah kandungan hak cipta. Menstrimkan kandungan tersebut mungkin sah atau tidak sah bergantung pada negara tempat Anda tinggal dan undang-undang di sana.

Stremio juga pemain media, bagaimanapun, tidak seperti Kodi, kebanyakan kandungan tidak dimuat turun ke sistem anda. Anda mengambilnya dari pelayan. Stremio tidak menyalahi undang-undang sebagai pemain media, tetapi memainkan kandungan hak cipta mungkin. Oleh kerana anda mengalirkan kandungan secara langsung dari pelayan, disarankan untuk berhati-hati.

Berbagai pemerintah telah menindak build dan add-on untuk Kodi sehingga menjadikannya tidak dapat digunakan. Perkara yang sama tidak berlaku untuk Stremio, bagaimanapun, itu tidak bermaksud streaming setiap jenis kandungan di Stremio adalah sah.

  1. Mudah digunakan
  2. Alat tambah
  3. Penyanggaan media
  4. Keselamatan

Perbezaan antara Kodi dan Stremio adalah seperti berikut:

1] Mudah digunakan

Kodi adalah pemain media yang sangat baik dan juga Stremio. Perbezaan sebenarnya adalah semasa mengalirkan kandungan dari alat tambah. Kodi sangat bergantung pada pembangun pihak ketiga untuk mengembangkan alat tambahnya. Anda perlu memasang alat tambah pada Kodi untuk menggunakannya. Lebih-lebih lagi, banyak agensi menindaklanjuti add-on, jadi mungkin anda memasang add-on dan gagal berfungsi.

Kodi vs Stremio

Sebaliknya, Stremio mengambil kandungan dari pelayan secara langsung. Semuanya ada di aplikasi. Anda hanya perlu mencari tambahan dan mengalirkan kandungannya.

Pasang alat tambah untuk Stremio

Stremio jauh lebih mudah digunakan daripada Kodi.

2] Kestabilan Tambahan

Sekiranya saya terpaksa menggunakan media player, Windows Media Player cukup bagus. Saya jarang mempertimbangkan pilihan seperti Stremio atau Kodi untuk digunakan sebagai pemain media utama saya. Keajaiban sebenar kedua-dua produk ini terletak pada tambahan.

Seperti yang telah disebutkan sebelumnya, agensi-agensi menindak tambahan untuk Kodi. Mereka menutup add-on kerana pelanggaran hak cipta. Walaupun semua alat tambah tidak melanggar syarat, banyak yang berada di bawah pengawasan. Tambahan pula, anda sebenarnya perlu memuat turun dan memasang alat tambah pada Kodi yang merupakan proses yang membebankan. Oleh kerana repositori dimuat turun ke sistem, mereka menempati ruang. Nilai tambahnya ialah Kodi mempunyai banyak tambahan. Oleh kerana ia dibangunkan oleh pembangun pihak ketiga, tidak ada batasan jumlah pengaya yang boleh dibuat untuk pemain media.

Sebaliknya tambahan untuk Stremio cukup stabil. Anda tidak perlu memasangnya dan agensi tidak boleh melarangnya. Namun, beberapa add-on memilih kandungannya dari torrent dan jika agensi melarang laman web torrent, add-on boleh menjadi tidak berguna. Walau bagaimanapun, Stremio masih mempunyai lebih banyak yang ditawarkan.

Kekurangannya dengan Stremio adalah bahawa jumlah tambahannya sedikit. Anda tidak akan mempunyai banyak pilihan. Sebaliknya, Stremio cukup baik untuk mereka yang mencari hiburan dalam talian sahaja.

3] Penyanggaan media

Perbezaan penting antara Kodi dan Stremio adalah bahawa Kodi berat dan Stremio ringan. Walaupun bergantung pada sambungan internet, anda jarang menemui video penyangga Stremio. Ini tidak benar dengan Kodi. Bergantung pada add-on dan build yang digunakan, video biasanya sedikit buffer. Tambahan dan binaan untuk Kodi dinilai berdasarkan buffering media setelah memasangnya. Semakin kurang buffering, semakin baik add-on / build.

Stremio adalah pemenang yang jelas dalam menangani buffering.

4] Keselamatan

Stremio cukup selamat memandangkan ia membolehkan pengguna mengalirkan kandungan dari add-on yang disahkan. Anda tidak memuat turun apa-apa ke sistem anda.

Perkara yang sama tidak berlaku untuk Kodi. Kami memuat turun add-on dan build untuk Kodi dalam bentuk fail .zip. Anda tidak pernah ada dalam folder yang diekstrak. Kemungkinan malware tidak dapat diabaikan. Sebaiknya baca ulasan pengaya sebelum memasangnya.

Kesimpulannya

Walaupun Stremio dan Kodi adalah aplikasi yang serupa, perbezaannya dapat dilihat. Stremio adalah aplikasi ringan yang mengambil kandungan langsung dari pelayan. Ia pantas dan selamat. Sebaliknya, Kodi adalah aplikasi yang cukup serba boleh yang mempunyai banyak lagi tawaran. Walau bagaimanapun, berat dan pemasangan add-ons adalah membebankan.

Yang mana satu kamu lebih suka? Beritahu kami dalam komen.

Pasang alat tambah untuk Stremio